Welkom in Klein Zuidbroek, een nieuw tiny-house dorpje aan de rand van Apeldoorn. In deze serie neemt bewoonster Tim van der Meer je mee tijdens de reis van weiland naar tiny house community!

De helft van het dorp staat op zijn plek: 5 huisjes, 7 dorpelingen, een familie kippen en een hond. De bewoners maken langzaam kennis met hun huisje, elkaar, de omgeving en de verschillende seizoenen. De andere helft van de groep (5 huisjes, 8 mensen, 2 katten en een konijn) wacht met smart op hun huisje of is elk vrij moment aan het klussen om het af te krijgen en richting de Veluwe te vertrekken.

De zomer was heet en droog. Pas als je direct afhankelijk bent van het water dat uit de lucht valt,besef je je hoe weinig regen er dan is. Een bewoonster omschrijft het als waterstress. Al het water is kostbaar en elke dag moet je afwegen hoe je het zuinigst kan omgaan met de voorraad die je hebt. Off-grid leven betekent niet meer onbewust de kraan opendraaien zonder na te denken waar dit vandaan komt en of er wel genoeg van is. Een hele mooie manier van met je bronnen omgaan, maar niet zonder uitdaging!

Door de droogte verdampt veel water

Tijdens onze vergaderingen hebben we het veel gehad over het water. Het is een heel romantisch beeld om te vertrouwen op wat de hemel je geeft en het daar mee te redden, maar in de praktijk werkt dat helaas vaak niet zo. Door klimaatverandering wordt het warmer en hierdoor wordt het ook in Nederland droger. Door de droogte verdampt veel water uit meren, sloten en rivieren. Zoet water wordt schaars in de zomer terwijl de vraag dan juist toeneemt, om te drinken, in te zwemmen, gewassen te telen en te koelen. Water is een eerste levensbehoefte, niet alleen voor ons, maar ook voor onze dieren en onze planten. Daarom hebben we besloten om een grondwaterput te slaan, zodat we een noodvoorziening hebben in tijden van grote droogte.

De hoeveelheid zon zorgde wel voor een bijna onuitputtelijke bron van energie; om op te koken, de lampen te laten branden en muziek te luisteren. Ook de bouwers ervaren hoeveel invloed het weer heeft, moeten met haar mee bewegen en de controle uit handen geven. Iris en Bouke hebben een grote tent aangekocht om in te bouwen, maar de rest bouwt buiten en tegen de aanhoudende hitte is geen weerstand te bieden. Waar vooraf de regen als grootste uitdaging werd gezien, blijkt nu de brandende zon de grote vertrager. Dat betekent voor het licht wordt opstaan en in de resten van de koelere nacht meters maken, om voor de middag bezweet en vermoeid af te druipen naar huis. Het is dan moeilijk om voor te stellen dat het een race tegen de tijd is om het huisje zo snel mogelijk wind- en waterdicht te krijgen, nu er in de verste verte geen regen of koud weer te bespeuren is.

Koken op zonne-energie zit er nu niet meer in

De herfst komt echter met een grote storm ons land binnen begin september. Ze test de huisjes op ons terrein, op de bouwplaatsen en het uithoudingsvermogen van de bouwers. De hitte wordt verdreven en de watertanks worden gevuld. Eindelijk douchen en afwassen zonder je heel veel zorgen te maken of je het wel red! Waar de ene uitdaging wordt overwonnen, dienen de volgende zich gelijk weer aan: de kou en weinig zonlicht. De eerste kacheltjes worden aangestoken en uitgeprobeerd, met hout stoken blijkt nog een hele kunst te zijn en elke houtkachel heeft zijn eigen karakter. De hoeveelheid opgewekte energie wordt nauwlettend in de gaten gehouden, sommige filters van het waterfiltersysteem blijken erg veel stroom te kosten en koken op zonne-energie zit er nu niet meer in. De wind speelt met de afdekzeilen en de regen maakt er een sport van om elke keer weer op een andere plek de huisjes binnen te dringen. Dan maar de planning omgooien en binnen de badkamer afmaken, terwijl de buienradar elk uur opnieuw wordt bekeken.

Een fijne plek om te wonen en leven

Ondanks dat veel huishoudens nog in een andere fase zitten proberen we wel al als community te werken, om te zorgen dat ons weiland steeds meer uitgroeit tot een fijne plek om te wonen en leven. Een keer in de 2 weken vergaderen we online zodat we van elkaars proces op de hoogte zijn en besluiten kunnen nemen over de voortgang van ons dorpje. Er zijn verschillende commissies aangesteld, die ieder op hun beurt verantwoordelijk zijn over een bepaald onderdeel van de community, zoals bijvoorbeeld het terrein, de moestuin en de communicatie naar buiten toe. De komende maanden zullen we steeds meer van dit soort gezamenlijke klussen doen op ons terrein, zoals het uitzetten van de paden naar alle verschillende huisjes en het aanleggen van de moestuin. Het is nieuw en uitproberen, een sprong in het diepe, de klusjes zijn nooit af en er moet nog zoveel gebeuren.

Foto’s: ©Klein Zuidbroek