Hallo, dit is het KWM Journaal van week 16 met onder meer verhuizing van 20 tiny houses, idee voor deels klein bouwen op palen, CPO-uitdaging klein wonen in Nijmegen en een tiny house van de zaak! Dit en meer!

Valkenswaard krijgt kant-en-klaar tiny house-dorpje

Compact, sociaal en duurzaam wonen. Dat zijn de trefwoorden van het nieuwe tiny house-project Tiny Wedert van Minitopia in Valkenswaard. Dit keer geen individuele experimentele bouw, maar een project van vijftien kant-en-klare huisjes. Kopers huren de grond en mogen vijftien jaar op deze locatie blijven staan, meldt Minitopia op FaceBook.

Het bouwen van een community is een kenmerk van de projecten van Minitopia en daar wordt dan ook in Valkenswaard naar gestreefd. Zo krijgen de bewoners onder meer een gemeenschappelijke tuin zonder schuttingen, die zij gezamenlijk gaan vormgeven en onderhouden. Minitopia wil met haar initiatieven laten zien dat saamhorigheid en solidariteit organisch ontstaan in een circulaire toekomst, waarin flexibele woonruimtes de norm zijn. De tiny houses in Valkenswaard tellen 42 m2 leefruimte, verdeeld over twee woonlagen en worden gebouwd door RxDOMI. De bouwstart is gepland voor mei van dit jaar.

CPO-uitdaging voor klein wonen in Nijmegen

De gemeente Nijmegen geeft particulieren de kans om zelf een kleine kan-en-klare woning te (laten) bouwen op een terrein aan de Nieuwe Dukenburgseweg 21 (NDW21). Voor belangstellenden organiseert zij donderdag 25 april a.s. van 19.00 tot 21.00 uur een informatieavond in het Stadhuis aan de Korte Nieuwstraat. Het gaat om zes tot acht kavels, aldus de gemeente op haar website.

Wil jij klein wonen? En het liefst ook nog heel snel? Op NDW21 kan het! We zoeken mensen die van een uitdaging houden. En die het zelf realiseren van een kleine kant-en-klare woning aan willen gaan. Als je hier woont – op NDW21 – draag je graag wat bij aan je nieuwe buurt en wil je wat betekenen voor je nieuwe buren, aldus de gemeente, die wel een aantal voorwaarden stelt. Zoals dat de woningen hier maximaal 15 jaar mogen staan. Ook regel je bijvoorbeeld zelf de vergunning, zorg je dat de woning er eind 2024 staat en betaal je een erfpachtcanon, een vergoeding voor het gebruik van de grond. 

Flexwoningen Amsterdamse Appelweg in oktober klaar

Aan de Appelweg in Amsterdam is begonnen met het plaatsen van kant-en-klare flexwoningen. Het eerste woonblok is inmiddels gereed. In totaal behelst het project 63 woningen. Als de plaatsing is voltooid worden de woningen op de locatie afgebouwd. Het gaat dan om het plaatsen van de buitengevels, galerijen en trappen.

Op haar website meldt de Gemeente Amsterdam dat de woningen in oktober bewoond kunnen worden. Het woonproject staat in elk geval de komende vijftien jaar aan de Appelweg. Als deze periode daarna niet kan worden verlengd worden de woningen verplaatst naar een andere plek in Amsterdam of elders.

Tiny houses Veldhoven verhuizen naar Oerle-Zuid

Na vijf jaar moeten de tiny houses aan de Djept in Veldhoven plaats maken voor reguliere woningbouw. De gemeente wil hier zo snel mogelijk 300 nieuwe huizen bouwen. Om het archeologisch onderzoek mogelijk te maken is er een nieuwe locatie voor de twintig tiny houses gevonden in Oerle-Zuid. De bewoners zijn recent over de op handen zijn de verhuizing ingelicht, weet dagblad BN De Stem te vertellen.

De tijdelijke woningen zijn bestemd voor spoedzoekers, die maximaal twee jaar in de tiny houses mogen blijven wonen. De vraag naar dit soort huisvesting is nog steeds heel groot, dus was het vinden van een nieuwe locatie van groot belang voor de gemeente. Het werd een braakliggende weide nabij de Zandoerlseweg. De verwachting is dat de tiny houses in september worden verplaatst.

Studio’s voor spoedzoekers zonder urgentie in Apeldoorn

Spoedzoekers in Apeldoorn krijgen deze zomer dertig flexwoningen voor eenpersoonshuishoudens ter beschikking in het centrum van de stad. De komende weken worden de zogenoemde short stay studio’s geplaatst op de locatie en mogen daar vijftien jaar blijven staan. Het project is een initiatief van de organisatie Ons Huis en de Gemeente Apeldoorn.

De studio’s zijn bedoeld voor mensen die met spoed op zoek zijn naar betaalbare woonruimte, maar geen indicatie urgent hebben gekregen. Het gaat onder meer om alleenstaanden die te kort staan ingeschreven als woningzoekende, jongeren die niet meer thuis kunnen blijven wonen en mensen die zijn gescheiden. Zij kunnen in het nieuwe project voor twee tot vijf jaar een woning huren. In die tijd kunnen zij hun leven weer op de rails zetten en op zoek gaan naar woonruimte voor de lange termijn. Vijftien woningen zijn voor jongeren tot en met 27 jaar gereserveerd.

Kleine woningen half boven water in Den Haag?

In tijden van woningnood zijn nieuwe ideeën natuurlijk goud waard en veel mensen laten hun hersenen kraken om tot een mooie oplossing te komen. Zo ook Jeroen Nederveen, die zich master facilitator woningbouw noemt. Zo heeft hij de Gemeente Den Haag voorgesteld om slimmer gebruik te maken van de kanalen in de Hofstad door half op de oever en half op het water te bouwen.

Bouwen op palen zoals wij eigenlijk al eeuwen doen. En dan kleinere huizen, gemaakt van hout van 25m² tot 50m² oppervlak en 2 verdiepingen en een aanlegterras met trap aan het water, vertelt Jeroen op LinkedIn. Deze oplossing, zonder de boel vol te bouwen, levert tussen de 700 en 1.800 woningen op waar in totaal tussen de 1.500 en .3900 mensen kunnen wonen. Waarbij de Gemeente Den Haag het fundament levert/bouwt en via een publieke samenwerking mensen zelf hun woning kunnen ontwerpen en bouwen.

Tiny house van de zaak

Een tiny house van de zaak. Dat is volgens ondernemer Margaret Massop een mooie woonoplossing, die twee vliegen in één klap slaat. Werkgevers maken zo meer kans om talent binnen te halen en dragen tevens bij aan het oplossen van de wooncrisis. Margaret heeft alvast het goede voorbeeld gegeven en een tiny house laten plaatsen op haar eigen erf. Daar kunnen haar werknemers tijdelijk wonen en werken als de thuissituatie even niet ideaal is.

Hoewel haar eigen woonwerkhuisje nog bedoeld is voor tijdelijk gebruik ziet zij zeker toekomst voor permanente bewoning van bedrijfshuisjes. Net-afgestudeerden hebben vaak moeite met het vinden van een woning op de vastgelopen woningmarkt. En terwijl werkgevers dit inzetten als secundaire arbeidsvoorwaarde voor deze groep, bieden ze zonder dat ze het beseffen ook een betere werkplek voor medewerkers die niet tot hun recht komen op een druk kantoor, aldus Margaret op LinkedIn. Zij bruist van de ideeën. Ik voorzie een toekomst waarin er parken of wijken met tiny houses ontstaan van mensen die vanuit huis werken en elkaar weten te vinden voor sociaal contact. Óf groepen tiny houses in buurt van een bedrijf om een ideale mix te vinden tussen thuiswerken en op kantoor kunnen komen vergaderen.

Neus voor opbergruimte in tiny house

De Insta-afsluiter van deze week is een filmpje van alternativehouse over het zelfgebouwde tiny house van Emma. Zij heeft zoveel mogelijk gerecycled materiaal gebruikt en heeft een prima neus voor handige opbergruimte!