Kunstenaar Stephen Turner is gespecialiseerd in toekomstverkenningen voor milieuorganisaties. Vanuit zijn Exbury Egg verkent hij de wereld van planten en dieren en vraagt hij bijvoorbeeld aandacht voor de ontwikkeling van riviermondingen. Een mooie missie vanuit een bijzonder waterhuis. Of is het een woonboot?

Geïnspireerd door nestelende zeevogels aan de kust ontwierp Stephen Turner de Exbury Egg samen met de ontwerpers van PAD. Het huisje werd lokaal gebouwd door botenbouwer Paul Baker op basis van cederhout en is ongeveer zes meter lang en 3,6 meter in diameter. Lokale douglas is gebruikt voor de ribben en de binnenste framing, vergelijkbaar met de traditionele scheepsbouw, die je eeuwenlang kon vinden aan de rivier Beaulieu.

Tekst gaat verder onder de foto.

Het Exbury Egg aan de oever. Foto: Nigel Rigden

Alle basisbehoeften

De intieme ruimte biedt alle basisbehoeften. Het interieur bevat een bureau, een hangmat en een keuken met een paraffinefornuis en wastafel. Er is echter geen stromend water, dus maakt Stephen gebruik van een waterslang, die hij van het land aftapt. Een kleine houtskoolkachel moet zorgen voor de nodige ruimteverwarming op koude dagen.

Tekst gaat verder onder de foto’s.

Minimale impact voor het milieu

Wendy Perring, de projectarchitect vertelt: het was onze bedoeling om een leef- en werkruimte te onderzoeken met minimale impact voor het milieu. Hiervoor maakten de ontwerpers gebruik van materialen met een lage energie-impact, die binnen een straal van twintig mijl kunnen worden gevonden en door een team van lokale ambachtslieden kunnen worden verwerkt. Voor de bouw is gebruik gemaakt van eeuwenoude scheepsbouw technieken.

Tekst gaat verder onder de foto‘s.

Zonnedouche

Het ei is niet aangesloten op voorzieningen. Energie wordt geleverd door een reeks fotovoltaïsche panelen in combinatie met een serie auto-accu’s. Hierdoor kan Stephen een computer gebruiken en een mobiele telefoon opladen, zodat er contact met de buitenwereld mogelijk is. Ook vind je een zonnedouche in de natte ruimte. Monitoring-apparaten leveren dagelijks gegevens over de hoeveelheid energie, die wordt gegenereerd en verbruikt. De gegevens worden gedeeld op de projectwebsite. Afval wordt verzameld in tanks, die door de kunstenaar naar een lokale septic tank moeten worden gebracht.

Tekst gaat verder onder de foto’s.

Niets voor eeuwig

Stephen legt zijn plannen uit. Mijn bijdrage aan het ontwerp was de symbolische eivorm die zal veranderen tijdens mijn werk. In 365 dagen hebben het weer en de getijden invloed op het oppervlak van het ei. En daarmee wil de kunstenaar laten zien dat niets voor eeuwig is en we veranderingen moeten verwelkomen om een goede relatie op te bouwen met de natuur.

Tekst gaat verder onder de foto.

Het Exbury Egg op transport. Foto: Nigel Rigden

Uitdagend

Stephen wilde op een cruciaal moment in het landschap ingrijpen, terwijl klimaatverandering al nieuwe kustlijnen en habitats creëert. Bestaand zoutmoeras wordt geërodeerd door een combinatie van de stijgende zeespiegel en dalende landmassa. De gevolgen voor het wild en de flora, alsmede de mensen, zijn uitdagend en vergroten het bewustzijn van een bijzonder soort spanning van de 21e eeuw.

Tekst gaat verder onder de foto.

Het Exbury Egg wordt te water gelaten. Foto: Nigel Rigden

Serie Ambachtelijk bouwen boeit

In de wereld van kleine huisjes kom je veel houtskeletbouw tegen en hiermee worden natuurlijk prachtige huisjes gebouwd. Maar je vindt er ook andere, soms al eeuwenoude, bouwsystemen. Je kan je huisje bijvoorbeeld metselen of opbouwen uit gerecyclede glas-in-lood ramen. Of gebruik maken van spanten, zoals dat in de scheepsbouw gebeurt. Het is niet toevallig dat juist bij kleine gebouwtjes deze ambachtelijke, vaak arbeidsintensieve, bouwtechnieken opnieuw veel aandacht krijgen. Laat je de komende weken met deze serie van Marcel van Mierlo inspireren door vaklieden en kunstenaars, die deze traditionele bouwmethoden met liefde en respect nieuw leven inblazen en er prachtige kleine huisjes mee bouwen.

Illustratie: Marcel van Mierlo