Hallo, dit is het KWM Journaal van week 17 met onder meer geen tiny houses in Oud-Gastel vanwege huisvestingskarakter, woningsplitsen belangrijke oplossing woningnood, tijdelijke woningen voor economisch daklozen in Ouder-Amstel, infoweek rond GemeenschappelijkWonenDag en een piepklein tiny house op vier wielen. Dit en meer!

Streep door tiny houses vanwege huisvestingskarakter

Een flinke domper voor de initiatiefnemers van een alternatief wonen-project in Oud-Gastel. Zij wilden tiny houses, pipowagens en camperplaatsen combineren op een terrein aan de Langenbergsestraat, maar het college van burgemeester en wethouders heeft een streep gezet door de tiny houses. Dat meldt de Halderbergse Bode op haar website.

De pipowagens en camperplaatsen mogen van B&W wel worden gerealiseerd, omdat dit binnen het gemeentelijk beleid omtrent toerisme en recreatie valt. Tiny houses vallen volgens het college onder huisvesting, waardoor zij er geen goedkeuring aan wil geven. Er was een tijd dat tiny house-pioniers dolblij waren met een dergelijke opvatting van de lokale overheid, maar in Oud-Gastel keert dit zich nu duidelijk tegen deze woonvorm.

Passantenpension biedt economisch daklozen een thuis

Aan de Wenckebachweg in Ouder-Amstel is het zogenoemde passantenpension geopend. Het is een gloednieuw gebouw met 96 woonunits voor economisch daklozen, dat tien jaar lang tijdelijk onderdak moet bieden aan deze groep. Ik vind het belangrijk dat wij bij de overheid goed begrijpen wat het gevolg is van het grote woningtekort in het leven van veel mensen. Dat wij begrijpen hoe ingrijpend het constante zoeken naar een woning in het leven van economisch daklozen is. Dat wij zien dat veel andere facetten in het leven zonder woning ook geen kans krijgen, zegt gedeputeerde Jelle Beemsterboer van Noord-Holland in een post op LinkedIn.

Het project is een initiatief van de gemeenten Ouder-Amstel en Amsterdam en woningcorporatie Alliantie. Het passantenpension bestaat uit vier bouwlagen. Alle woningen zijn geschikt voor eenpersoonshuishoudens en hebben een eigen keuken en sanitair. Bewoners mogen hier maximaal een half jaar wonen om zo weer rust te vinden en op zoek te gaan naar een definitieve woning. De grote woningnood raakt de economisch daklozen hard. De groeiende groep mensen die een baan hebben, maar geen woning noemen we economisch daklozen. Vaak slapen zij in de auto of tijdelijk bij vrienden of kennissen. Alleen al in Amsterdam bestaat deze groep uit 2.500 mensen, maar in elke gemeente zijn economisch daklozen. We kunnen allemaal in deze situatie terecht komen, het is vaak pure pech, aldus Beemsterboer, die hoopt dat betrokkenen bij de woningbouw bij twijfel over het doorzetten van hun plan, denken aan het grote belang voor woningzoekenden. Als wij bij de provincie kunnen helpen om bouwplannen te versnellen, dan hoor ik dat graag.

Flexwoningen Wijk bij Duurstede betrokken

Burgemeester Iris Meerts van Wijk bij Duurstede is trots op de realisatie van 52 flexwoningen in de buurt Het Kleine Ros. Zij bezocht een aantal bewoners en trof vooral blije en dankbare mensen. Hier doen we het voor!, schrijft zij op LinkedIn.

De woningen worden voornamelijk bewoond door jongeren uit Wijk bij Duurstede en omgeving. Zij kregen 34 flexhuisjes toegewezen. Negen woningen gingen naar Oekraïense inwoners en eveneens negen naar statushouders. Het project is in anderhalf jaar gerealiseerd. De burgemeester spreekt dan ook haar grote waardering uit over woningcorporatie NabijWonen, bouwer Startblock en betrokkenen van de gemeente. Geweldig dat jullie dit samen mogelijk hebben gemaakt.

Woningsplitsen duurzame oplossing woningnood

Woningsplitsen krijgt steeds meer aandacht als belangrijke duurzame oplossing voor de woningnood. Zachte splitsing, bouwkundige splitsing en kadastrale splitsing leveren producten op die woningzoekenden een duurzame woonoplossing bieden. Daarnaast zijn ze, in vergelijking met nieuwbouw en optoppen, relatief snel, goedkoop en milieutechnisch voordelig te realiseren. Dat concludeert het Instituut voor Publieke Waarden na een onderzoek op verzoek van woningbouwcorporatie Talis.

Het onderzoek onderstreept nog maar eens dat de huidige woonruimte in Nederland niet efficiënt wordt benut. Veel eengezinswoningen zijn inmiddels verhuurd aan eenpersoonshuishoudens. Publieke Waarden concludeert dat er veel meer kan worden gestuurd op woningsplitsen door overheden. Het gemakkelijkst, snelst en goedkoopst is de zogenoemde zachte splitsing. Dit betekent dat meerder bewoners op hetzelfde adres wonen en verschillende voorzieningen delen. Zo heeft Talis woningen gesplitst met een gezamenlijke keuken en woonkamer en eigen slaapkamers met badkamer. Hierdoor kan ook de huur laag worden gehouden. Op hard splitsen kan volgens het instituut eveneens prima worden gestuurd. Hierbij hebben de bewoners hun eigen voorzieningen.

Week lang info rond dag van gemeenschappelijk wonen

De GemeenschappelijkWonenDag staat zoals gebruikelijk weer op de derde zaterdag van mei gepland. Woongemeenschappen in het hele land zetten dan weer hun deuren open voor belangstellenden. De organisaties ZorgSaamWonen en LaCoTA (Langer Comfortabel Thuis Alliantie) rekken deze dag dit jaar voor het eerst op tot een Week van het Wederkerig Wonen. Zij geven van 15 tot en met 22 mei veel informatie over allerlei verschillende vormen van gemeenschappelijk wonen op hun websites.

Erfdelen, gestippeld wonen, Knarrenhofjes, co-housing en cirkelgroepen. Het komt allemaal aan bod tijdens de Week van Wederkerig Wonen met uiteraard de GemeenschappelijkWonenDag als centraal hoogtepunt. De jaarlijkse open deur-dag is een initiatief van de Vereniging Gemeenschappelijk Wonen en de Landelijke Vereniging Gemeenschappelijk Wonen van Ouderen (LVGO).

Huur-tiny houses Roermond in trek

Het nieuwbouwproject van woningcorporatie Wonen Zuid in de wijk Tegelarijeveld in Roermond is behoorlijk in trek. Maar liefst 150 belangstellenden kwamen af op de open dag rond de acht tiny houses en twaalf levensloopbestendige woningen. De aanwezigen waren vooral verrast door de grootte van de tiny houses van 50 m2, vertelt Wonen Zuid op haar website. De bouw is bijna klaar. De woningen hebben alle een eigen tuintje en liggen ook rondom een binnentuin. Het is de bedoeling dat huurders deze straks zelf, met een beetje hulp van ons, inrichten, aldus de woningcorporatie.

Kavels voor tiny houses in Denekamp

Denekamp biedt vijftien kavels voor tiny houses in de groene omgeving in het oosten van het Twentse dorp. Het gaat om relatief kleine ovale kavels van 150 m2. Toekomstige bewoners, die zich vooraf hadden aangemeld, konden meepraten over de invulling van het project. Zo krijgen de huisjes onder meer een natuurlijke uitstraling, aldus dagblad Tubantia.

De gemeente Dinkelland, waaronder Denekamp valt, wil hiermee tegemoet komen aan specifieke woonbehoeften van haar inwoners, waarbij een kleinere voetafdruk en betaalbaarheid een belangrijke rol spelen. Er zijn nog tien kavels beschikbaar.

Plan voor tv-serie over off-grid-bewoners

Productiemaatschappij Mediawan Skyhigh wil een tv-serie maken met mensen die off-grid wonen en leven in de hoofdrol. We willen een nieuw programma maken met inspirerende verhalen van mensen die naar hun hart hebben geluisterd en beginnen aan een off-grid-avontuur, schrijft medewerker Lisa Bus in een post op FaceBook.

Voor dit programma zoeken de makers van onder meer tv-hits als Over Mijn Lijk, Waar Doen Ze Het Van en De Slimste Mens mensen die de stoute schoenen hebben aangetrokken om binnen nu en twee jaar geheel of deels zelfvoorzienend te gaan leven in Nederland of het buitenland. De tv-makers willen hen graag volgen tijdens hun avontuur. De vrijheid, natuur, rust en het leven in het moment. Voor veel mensen klinkt het off-grid en zelfvoorzienend wonen in een natuurrijke omgeving als dè droom. Maar het daadwerkelijk doen? Dat is toch wel een enge stap. Of toch niet?, vragen Lisa en haar collega’s zich af. Belangstellenden kunnen een appje sturen naar Lisa via 06 49241199.

Lokale partij tegen verhuizing tiny houses naar Oerle

Zijn het geen omwonenden, dan is het wel een lokale partij die roet in het eten van tiny house-bewoners probeert te strooien. Politieke partij GBV vindt dat de gemeente Veldhoven de verhuizing van 20 tiny houses naar buurtschap Oerle moet heroverwegen. De huisjes zouden te dicht bij een project met containerwoningen komen te staan, waardoor Oerle onevenredig wordt belast. Dat meldt dagblad AD.

De GBV verwijst naar een besluit van de gemeenteraad uit 2016, waarin is vastgelegd dat tijdelijke woningen zoveel mogelijk binnen de gemeente Veldhoven moeten worden verdeeld. Ook heeft de lokale partij kritiek op het feit dat omwonenden niet zijn betrokken bij het besluit om de tiny houses van Djept naar Oerle-Zuid te verhuizen. De gemeente geeft aan dat de omwonenden een brief hebben gekregen en er een informatiebijeenkomst is geweest. Daar ging het er volgens de gemeente verbaal pittig aan toe. Omwonenden zijn bang voor overlast, maar wethouder Caroline van Brakel stelt dat de locatie aan alle criteria voldoet.

Ultra klein huisje op wielen

Een wel heel klein tiny house op wielen is onze Insta-afsluiter van deze week. Michele Molteni bouwde een houten huisje met een oude Fiat Panda als basis. Een project dat we serieus moeten nemen? Nee, dat niet. Maar grappig is het wel!