Hallo, dit is het KWM Journaal van week 15 met onder meer 40% ouderen wil kleiner wonen, 120 tiny houses in karavaan naar Texel, Provincie Gelderland zet ook in op woningsplitsing, hofjeswoningen in Steenbrugge en bijzonder bezwaar burgemeester Genk tegen vergunning tiny house. Dit en nog veel meer.

40% senioren wil kleiner wonen, maar….

Veertig procent van de Nederlandse senioren zou graag kleiner willen wonen. Dat blijkt uit een onderzoek van Vilans en Bureauvijftig onder iets meer dan zestienhonderd 50-plussers. Zij twijfelen echter wel of er een aantrekkelijk alternatief is en 21% van de ondervraagden denkt een andere woning niet te kunnen betalen.

De Nederlandse senior blijft het liefst zelfstandig wonen. Als er zorg nodig is denkt slechts 7% te kiezen voor een verpleeghuis. Een groot deel verwacht in dat geval terug te kunnen vallen op buurtgenoten. Meer dan de helft zou bij een noodzakelijke zorgbehoefte overwegen te verhuizen, waarvan de meesten dan weer het liefst naar een plek gaan waar zij anderen kunnen ontmoeten. Een kwart van de deze groep ziet zichzelf ook graag terug in een woongemeenschap met meerdere generaties.

Karavaan tiny houses in 10 weken naar Texel

Het is al enkele weken een bijzonder gezicht op de veerboot naar Texel. Vrachtwagens met diepladers vervoeren tiny houses van het Brabantse Uden naar het populaire Waddeneiland. Half maart werden de eerste van in totaal 120 nieuwe en duurzame huisjes geplaatst in de nieuwe wijk Texelwende bij Den Burg. Nog zes weken lang worden er wekelijks tussen de 24 en 30 woningen uit de fabriek van bouwer Barli naar Texel gereden. Dit gebeurt buiten de spitstijden en ’s-nachts, meldt Duurzaam Gebouwd op haar website.

De woningen zijn voornamelijk gebouwd van hout uit verantwoorde bosbouw en hebben een hoge isolatiewaarde. Zonnepanelen zorgen voor een eigen energieopwekking. We willen met deze oplossing voor het woningtekort meteen een bijdrage leveren aan de duurzame wereld van morgen, aldus directeur Remco Boer van RaboSmartBuilds, dat dit project samen met de Stichting Woontij en de gemeente Texel tot stand bracht

De huisjes worden verdeeld over zes hofjes. Het gaat om 50 sociale huurwoningen en 70 huizen met een middenhuurprijs. Eind van dit jaar moeten alle 120 woningen bewoond zijn. Texel kampt, net als de rest van Nederland met een groeiend tekort aan betaalbare huurwoningen, daarom hebben de drie samenwerkende partijen gekozen voor een oplossing waarbij snelheid en effectiviteit voorop staan.

Tiny house over water naar bestemming

Nog een bijzonder transport van een tiny house. Via de Dokkumer Ie werd afgelopen week een nieuw huisje per boot naar Terherne vervoerd. Dit nam drie dagen in beslag. Normaal vervoert de bouwer de huisjes over land, maar dat kon dit keer niet. Het huisje is namelijk vijf meter hoog en past niet onder viaducten door. Door werkzaamheden was de enige alternatieve route deels afgesloten, dus werd voor de waterwegoptie gekozen. Een heerlijke rustige trip zonder obstakels, meldt RTV NOF op haar website.

Provincie Gelderland zet ook in op woningsplitsen en -delen

De Provincie Gelderland wil de woningbouw ook versnellen met meer aandacht voor woningsplitsen. Speciaal voor gemeenten en woningcorporaties organiseert zij samen met Platform31 een leergang Woningdelen en -splitsen in de praktijk. Hiermee hoopt zij dat belemmeringen kunnen worden weggehaald en er gezamenlijk oplossingen worden bedacht, aldus de Provincie op LinkedIn.

Woningdelen en -splitsen vormt volgens Platform31 een kansrijke oplossing om, naast nieuwbouw, het woningtekort op korte en langere termijn terug te dringen. In zowel de sociale huursector als in de rest van de woningmarkt liggen kansen om daarop in te spelen. Bijvoorbeeld door iemand te laten inwonen, de woning te splitsen of corporatiewoningen kamergewijs te verhuren. Gemeenten en woningcorporaties hebben daarvoor de sleutels in handen, aldus Platform31 op haar website.

Hofjeswoningen voor ouderen in Steenbrugge

Steenbrugge krijgt 23 levensloopbestendige woningen voor 55-plussers in de vorm van een Knarrenhof. De gelijknamige stichting heeft hiervoor een koopovereenkomst ondertekend met de gemeente Deventer. Dit meldt de gemeente op haar website.

Het idee van deze woningen is, dat 55-plussers er zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen. Het doorverhuizen van deze groep inwoners, van wie de kinderen veelal het huis uit zijn, leidt ertoe dat eengezinswoningen vrijkomen voor jongere gezinnen. Daarmee kan de woningmarkt enigszins in beweging worden gezet, schrijft de gemeente. Een Knarrenhof kenmerkt zich meestal door hofjeswoningen met een gemeenschappelijke tuin en een Hofhuis met een gezamenlijke huiskamer en de mogelijkheid voor logeerkamers.

Tiny houses op camperpark in ruil voor bestemmingswijziging

Camperpark-eigenaar Gerrit-Jan Rozendom tolt al drie jaar rond in de ambtelijke molen van de gemeente Rijssen-Holten om tien tiny houses op zijn terrein te realiseren. Met een keurig straatje starterswoningen wil hij jongeren in zijn gemeente de kans op een eigen thuis bieden in deze wooncrisis, vertelt hij in dagblad De Stentor.

Het merendeel van het jaar is zijn camperpark maar voor een kwart bezet. Dat vindt Rozendom doodzonde in deze tijd van woningschaarste. De eisen van de gemeente zijn hoog, maar volgens de initiatiefnemer voldoet zijn plan hier nu volledig aan. Bijkomende hindernis is dat Rozendom er iets voor terug wil hebben van de gemeente. Hij wil dat de grond van zijn camperpark officieel een recreatiebestemming krijgt. Na het verdwijnen van camping Gollne Ket’n is er volgens hem wel weer ruimte voor recreatiegrond in Rijssen-Holten. De tiny houses van 40 m2 kunnen na tien jaar dan recreatiewoningen worden.

Bijna 100 miljoen euro voor flexwoningen en transformatie

Het Ministerie van BZK heeft 22 gemeenten een budget toegekend voor het ontwikkelen van flex- en transformatiewoningen. In totaal gaat het om 20,6 miljoen euro in de eerste aanvraagronde van de stimuleringsregeling voor dit soort huizen. Deze gemeenten kunnen hiermee versneld 2.643 huurwoningen realiseren, vertelt het ministerie op LinkedIn.

De regeling is in het leven geroepen voor gemeenten die in korte tijd meer sociale huurwoningen willen ontwikkelen. Naast het bouwen van nieuwe flexwoningen gaat het ook om het transformeren van bestaande gebouwen tot woningen. De nieuwe aanvraagronde is alweer van start gegaan. Hierin is 74 miljoen euro beschikbaar.

Erfdelen deels oplossing voor boeren en woningtekort

Kleinschalig wonen op boerenerven kan een oplossing bieden voor diverse maatschappelijke uitdagingen. Het zogenoemde erfdelen biedt uitkomst voor stoppende boerenbedrijven met dreigend verval van hun gebouwen en het woningtekort. Geclusterde woningbouw kan daarnaast ook een toegevoegde waarde hebben voor vitale boerenbedrijven en daarmee bijdragen aan de ontwikkeling van stadslandbouw en het herstel van de relatie tussen stad en land en tussen de mens en voedsel. Dat blijkt uit recent onderzoek van de Wageningen Wetenschapswinkel, meldt de Universiteit Wageningen op haar website.

Er is volgens de onderzoekers veel interesse voor erfdelen, maar gebrek aan kennis en ervaring, procedurele barrières en het niet kunnen vinden van geschikte locaties zorgen ervoor dat er nog maar weinig projecten van de grond zijn gekomen. Het is daardoor een langdurig, tijdrovend, kostbaar en ingewikkeld proces. Inmiddels tonen enkele succesvolle praktijken aan dat het realiseren van erfdeelinitiatieven mogelijk is. Deze voorbeelden zijn van cruciaal belang, omdat ze niet alleen laten zien dat het kan, maar ook hoe het kan, stellen de onderzoekers. Het is daarbij van belang dat initiatiefnemers de rol en verantwoordelijkheid van de gemeente begrijpen. Gemeenten zouden op hun beurt beter geschikte locaties in kaart kunnen brengen en werk kunnen maken van capaciteitsversterking, kennisuitwisseling en informatievoorziening.

Bijzonder bezwaar Vlaamse burgemeester tegen tiny house

Burgemeester Wim Dries van de stad Genk heeft hoogstpersoonlijk bezwaar gemaakt tegen de omgevingsvergunning voor een zorgwoning van de 27-jarige autistische Laura Dubois. Deze staat in de achtertuin van haar ouders. De burgervader deed dit met een bijzondere reden. Normaal mag een zorgwoning probleemloos voor drie tot zes jaar blijven staan, maar Dries wil dat Laura veel langer in haar huisje kan blijven wonen, schrijft Het Nieuwsblad.

De wachtlijst voor een eigen woonplek voor Laura was zo lang, dat haar ouders na het zien van een tiny house op het parkeerterrein van Ikea besloten zo’n huisje in hun eigen tuin te plaatsen voor dochterlief. Het echtpaar raakte wel ongerust bij het horen van een bezwaar tegen hun vergunning.

Het bleek van de burgemeester. Niet om het project tegen te houden, wel om de termijn te verlengen tot tien jaar – en dan opnieuw verlengbaar. Omdat Laura nog zo jong is. We vinden het heel bijzonder dat de stad op deze manier meedenkt. Maar dat geldt hier nu in Genk. We zouden graag zien dat dit in heel Vlaanderen de regel wordt, zegt moeder Linda in Het Nieuwsblad.

Douchen in de kast

Joey is trots op de uiterst efficiënte manier waarop hij met de ruimte in zijn woonbus is omgegaan. Een badkamer gebruik je maar korte tijd per dag, dus gebruikt hij deze via een vernuftige oplossing ook als kast. Ook een mooie oplossing voor in je tiny house! Of jij je kleding zo ook zou willen bewaren mag je zelf bepalen na het zien van onze Insta-uitsmijter van joeythenomad.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Project Van Life 🚐 (@project.vanlife)