De aantrekkingskracht tot niet-klassieke levensstijlen is er bij Jeroen Aendekerk (28) en Dorien Smeets (28) altijd geweest. Het werk met hun animatiestudio combineren met reizen is lange tijd een plan voor ooit, totdat het Vlaamse stel door de bedrijfsontwikkelingen wordt gedwongen tot een keuze. Zij kiezen voor downsizen en nu is een oude Mercedes-schoolbus uit 1999 hun woning en kantoor. Vanlife XL!

Jeroen en Dorien kiezen met hun animatiestudio voor downsizen

,,We hadden altijd al een soort busplan in ons hoofd. Reizen en werken combineren leek ons een droom, maar we zagen dit altijd als een toekomstplan. Bij de keuze met ons bedrijf kwam het busidee weer ter sprake en al snel wisten we dat dit de ideale oplossing was. Klein wonen, vrij zijn en toch ons werk nog even kwalitatief en geïnspireerd kunnen aanpakken.’’ vertelt Jeroen, die samen met Dorien altijd al droomde van een vrijer leven.

,,Via via kregen we een tip van een oude schoolbus bij een handelaar aan de Belgische kust. We waren snel gecharmeerd door het formaat van de bus en na enkele bezoekjes, gesprekken met de garagist, een testrit en een mechanische check-up besloten we te kopen. En zo hadden we in enkele weken tijd onze bus gevonden: een oude Mercedes uit 1999’’, aldus een enthousiaste Dorien, die zich vervolgens samen met Jeroen op het ontwerp stort. Met het ontwerp zijn we naar Edwood, een bevriende designer en houtbewerker, gestapt. Samen met hem hebben we het ontwerp verder uitgewerkt.’’

We kregen veel hulp van familie en vrienden

De praktische uitvoering is wat minder gemakkelijk voor het in Bree geboren stel. ,,Zelf zijn we eigenlijk geen Handige Harry’s. Voor het ombouwen konden we gelukkig ook op het talent van Edwood rekenen. Hij nam al het houtwerk voor zijn rekening en we kregen veel hulp van familie en vrienden’’, aldus Jeroen. Het ombouwen van de bus verloopt redelijk op rolletjes, maar neemt toch nog een jaar in beslag.

Als je bij Jeroen en Dorien binnenstapt valt in eerste instantie het licht op in hun woonwerkbus, die zij liefkozend De Skoolie noemen. Ruimtelijkheid en multifunctionaliteit zijn dan ook de sleutelwoorden in hun interieur. Het was belangrijk om alles zo open mogelijk te maken en te werken met heel degelijke materialen. Ieder meubelstuk heeft daarbij een multifunctioneel element, zoals een bank die slaapbank wordt, een kleerkast die deur wordt, een rolgordijn dat als projectiescherm dient of een keuken die uitschuifbaar is’’, vertelt het tweetal, dat dol is op koken.

Door de vele multifunctionele slimmigheidjes toveren de Vlamingen hun woning in no-time om tot kantoor en vice versa. ,,Omdat we alles zo open mogelijk wilden, zijn we van de start af beginnen na te denken hoe we dit kunnen aanpakken. Uiteindelijk zijn er 2 belangrijke elementen. We hebben ervoor gezorgd dat onze iMac-computer wegschuift in een kast en onze uitklaptafel bureau wordt en omgekeerd. Maar ook de bank of zelfs het bed kan een werkruimte zijn. Laptops en tablets zorgen ervoor dat je eigenlijk overal kan werken’’, concludeert Jeroen.

Dat laatste is natuurlijk een van de belangrijkste redenen geweest voor Jeroen en Dorien om voor de aanschaf van De Skoolie te kiezen. ,,Studio Fluxi is onze passie en ons leven, we zien De Skoolie als een perfecte combinatie om dat leven te combineren met avontuur. Het geeft ons ook de mogelijkheid om onze kosten op een efficiënte manier te drukken, dat zorgt voor een snellere groei van ons bedrijf.

In de winter kunnen we ruim 10 dagen off-grid staan

Verder kijken we op dit moment vooral naar België en Nederland als bestemming, maar in de toekomst zal dit zeker verder in Europa zijn. Onze ultieme droom zou zijn om de bus te kunnen verschepen naar Noord-Amerika om daar een soort slot te breien aan ons skoolie-leven, al kan ik je niet vertellen wanneer dat zou zijn.’’

Voor hun werk heeft het geanimeerde stel uiteraard wel een betrouwbare energievoorziening nodig. En die hebben zij gevonden. ,,Buiten het interieur was inderdaad de technische kant van minstens even groot belang. Een stabiele stroomvoorziening in combinatie met internet is de sleutel tot ons werk. We zijn daarvoor samen gaan zitten met een bedrijf gespecialiseerd in off-grid stroomoplossingen. Uiteindelijk hebben we een systeem gebouwd van 6 x 240ah AGM batterijen met 4 x 320Wh zonnecellen en netstroomvoorziening.

Dit zorgt ervoor dat we in de winter ruim 10 dagen off-grid kunnen staan, terwijl we vanaf de lente eigenlijk geen stroomlimiet meer hebben.’’

Voorlopig is het reizen voor Jeroen en Dorien echter nog even niet aan de orde, maar het grote avontuur van reizen en werken lonkt en is niet heel ver weg meer. Ze kijken er reikhalzend naar uit. De Skoolie is letterlijk alles wat we materieel bezitten, we hebben geen woning meer. In België bestaat zoiets als een referentieadres, je kan dus bij familie of vrienden je administratief adres leggen, terwijl je mobiel woont.

We zijn altijd al aangetrokken tot niet-klassieke levensstijlen. In een bus leven is daar zeker één van. We zijn er de voorbije jaren ook achter gekomen dat oppervlakte niet zo heel belangrijk is. We hopen dan ook andere mensen te inspireren om slimmer om te gaan met ruimte.’’

Foto’s: ©Skøn Stories