Op camping Albtal in het Duitse Waldbronn-Etzenrod wonen permanent ongeveer 120 mensen. Zo’n 20 van hen wonen in tiny houses, waaronder Michele Paldino. Hij woont er al drie jaar minimalistisch. Geen dag nog heeft hij er spijt van gehad, ook al zou hij het winterseizoen liever missen.

Het begon voor de 55-jarige autoglaszetter allemaal met een woonboot. ,,Dertig jaar geleden deed ik een bod op een woonboot. Dat was altijd mijn droom, helaas is het niet gelukt”, vertelt Michele. Het verlangen naar een minimalistische levensstijl is bij de inwoner van Hamelen nooit verdwenen. Nadat hij in 2003 om persoonlijke redenen naar een appartement van 70 vierkante meter in de Paltz verhuisde, werd in 2016 het verlangen weer groter. ,,Minimalisme is als een rode draad. Uiteindelijk leidt je een versimpeld leven. In een tiny house!”

Tekst gaat verder onder de foto.

Het tiny house van Michele. Foto: Michele Paldino

Oude circuswagen

Eind 2018 ondertekende Michele het bouwcontract voor zijn eigen minihuis, dat een half jaar later werd opgeleverd. Pas op 1 februari 2020 betrok hij zijn eigen 17 vierkante meter woonoppervlakte en 55 kubieke meter kamervolume. Ruim twee jaar was hij op zoek naar een geschikte standplaats, die hij uiteindelijk vond op de camping in Waldbronn. Michele Paldino liet zijn huis bouwen door een wagenbouwer die hij op Ebay vond. Het huisje is een remake van een oude circuswagen. De woning kostte vijf jaar geleden 25.000 euro en werd opgeleverd met een complete uitbouw, een aansluiting voor water en elektra en een keuken. Michele installeerde de rest zelf, zoals de vloer en het sanitair. Dit bespaarde hem zo’n 7.000 euro.

Tekst gaat verder onder de foto.

Binnen is ruimte gecreëerd voor Michele’s muziekhobby. Foto: Michele Paldino

Paldino heeft er nooit spijt van gehad dat hij klein is gaan wonen. ,,Ik was vanaf het eerste moment verslaafd”, zegt de ras-minimalist, die de klok in een tiny house langzamer vindt tikken. ,,Hoe slecht de werkdag ook was, zodra ik in mijn tiny house ben, ben ik weer in een goed humeur.” Zijn nieuwe woonplaats heeft veel voor de hobby-muzikant veranderd. ,,Doordat het leven zelf goedkoper is geworden, heb ik mijn wekelijkse werktijd kunnen terugbrengen van 40 naar 32 uur. Ik ben heel voorzichtig om mezelf niet te vergiftigen. Ik vind dat hoe minder je bezit, hoe vrijer je je voelt.” Veel van zijn tiny house-buren zijn vegetariër of veganist en leven over het algemeen zeer milieubewust. Velen hebben ook geen auto. Michele is vanwege zijn werk nog steeds afhankelijk van een auto, maar is van plan deze de deur uit te doen. ,,Wonen in een tiny house is een levensfilosofie”, stelt hij.

Tekst gaat verder onder de advertentie.

Winter

Er is voor Michele toch ook een minder aantrekkelijke kant van het wonen in zijn tiny house. De winter kan soms heel ongemakkelijk zijn. ,,Zolang het droog en koud is, is het goed. Maar als het dagenlang regent en je noodgedwongen binnen moet blijven, is dat niet zo fijn.’’ Michele stookt momenteel nog met een petroleumkachel, maar daar wil hij vanaf. ,,Je kunt de kachel nooit alleen aan laten staan. Met kerst ben ik een paar dagen niet thuis geweest. Toen ik terugkwam, was het min zes graden in huis.” Andere tiny houses in Waldbronn hebben zonnepanelen op het dak en zijn van ongeveer eind maart tot oktober min of meer zelfvoorzienend. Weer anderen gebruiken pelletkachels, die door de inflatie na de Russische aanval op Oekraïne een stuk duurder in gebruik zijn geworden. Volgens Michele lagen de prijzen voor pellets in Duitsland tussen de 270 en 320 euro per ton vóór de inflatie. Nu ligt de prijs per ton tussen de 570 en 580 euro. Voor de komende winter wil de Duitser graag een split airconditioningsysteem op elektra installeren. ‘s Nachts wil hij infraroodverwarming gebruiken in zijn huisje, dat overigens goed geïsoleerd is met minerale wol.

Tekst gaat verder onder de foto.

Ondanks de moeilijkheden in de winter is Michele een fervent tiny house-eigenaar. Ook omdat er altijd weer een lente komt. ,,Zodra het wat warmer wordt, gaat iedereen hier weer aan het werk.” De vijftiger heeft zelf al to do-lijstje voor als de temperaturen gaan stijgen. ,,Zo moet ik de siliconennaden van mijn huisje vervangen. Ze worden de hele tijd blootgesteld aan de elementen en moeten hoognodig vernieuwd worden. Het houten terras moet worden geolied en de gevels hebben een nieuwe laklaag nodig. En dan zijn er ook nog kleine reparaties.”

Tiny House Festival NEW HOUSING

Al drie jaar lang is Michele nu gelukkig in zijn tiny house. Om nog meer mensen te inspireren om minimalistisch en zuinig te leven is hij ook actief betrokken bij het Duitse Tiny House Verband, waarmee hij ook van de partij is op Europa’s grootste tiny housefestival NEW HOUSING van 30 juni tot en met 2 juli a.s. in het expositiecentrum van Karlsruhe .