Duitsland krijgt een voorbeeldwijk voor klein wonen. In Burgrieden-Rot moet een project van de grond komen met 35 modulair gebouwde huisjes van 23 tot 50 vierkante meter groot. De gemeenteraad ging recent akkoord met het plan, waarin duurzaamheid, minimalistisch wonen en natuur centraal staan. Burgemeester Frank Högerle is blij met de komst van de tiny house-wijk. ,,Rot krijgt een project met aspecten die in de toekomst ook landelijk veranderingen teweeg zullen brengen’’, liet hij in de Schwäbische Zeitung optekenen.

Het project Kwartier voor Klein Wonen is een initiatief van planbureau Dr. Huchler & Partner en Manufaktur Huchler. De focus ligt hierbij op duurzaamheid, minimalisme, noaberschap en natuurlijk wonen op een klein oppervlak. Woningen die in de wijk Rot worden gebouwd, moeten aan bepaalde duurzaamheidscriteria voldoen. Ze moeten voornamelijk gebouwd zijn van recyclebare en hernieuwbare grondstoffen, natuurlijk geïsoleerd zijn en mogen niet gestookt worden met fossiele brandstoffen. Het gebruik van warmtepompen wordt er gemeengoed. De huizen moeten ook op schroeffunderingen worden gebouwd om de impact op de natuur zo klein mogelijk te houden. De huisjes mogen een maximale grootte van 50 vierkante meter hebben en de maximaal toegestane bouwhoogte is 5 meter.

Tekst gaat verder onder de foto.

Fijn wonen en goed noaberschap in het Klein Wonen Kwartier. Impressie: Visart.de

Drie pijlers

Nu we zijn aanbeland in het Antropoceentijdperk, waarin het klimaat en de atmosfeer de gevolgen ondervinden van de menselijke activiteit, is er volgens initiatiefnemer Dr. Mane Huchler een nieuwe manier van denken nodig over wonen. ,,De toekomst moet voldoen aan nieuwe en andere criteria dan die van de ruimte en grondstof verslindende bouwprojecten van de afgelopen 50 jaar. De interne criteria voor duurzaamheid waren voor ons essentieel en doorslaggevend om enkele ambitieuze normen te definiëren voor ons project. Onze kleiner wonen-criteria, die worden toegepast op de gehele projectontwikkeling en woningbouw, kent drie pijlers: efficiëntie als het gaat om hulpbronnen en energie, natuurcompatibiliteit en minder is meer.’’

Tekst gaat verder onder de foto.

Zo moet het Klein Wonen Kwartier er ongeveer uit gaan zien. Impressie: Visart.de

De toekomstige bewoners krijgen in de klein wonen-wijk de beschikking over tal van gezamenlijke faciliteiten, zoals elektrische deelauto’s, fietsen, wasmachines, opslag- en werkruimtes en moestuintjes. Voor een deel van de energieopwekking komt er een centraal systeem van zonnepanelen en een gemeenschappelijke regenwaterput vangt water. De huizen worden alle ook voorzien van groene daken voor regenwateropvang, natuurlijke koeling en het positieve effect op de biodiversiteit. Asfalt is eveneens uit den boze in de wijk. Er wordt gekozen voor waterdoorlatende grasgrindpaden, die ook weer eenvoudig te verwijderen zijn in het geval de wijk ooit een nieuwe bestemming krijgt. De woningen worden overigens wel aangesloten op de nutsvoorzieningen.

Tekst gaat verder onder de foto‘s.

Urban gardening vindt plaats in gezamenlijke moestuintjes. Impressie: Visart.de
De wijk krijgt meer dan voldoende laadstations voor elektrische voertuigen. Impressie: Visart.de

Flora en fauna

In het nieuwe wijkje zal ook veel aandacht zijn voor de lokale flora en fauna. De groenstroken worden voorzien van bomen en planten, waarin vogels kunnen broeden en dieren als eekhoorns, hazen, konijnen, egels en relmuizen zich thuis voelen. Ook voor insecten en reptielsoorten moet het groen in de wijk aantrekkelijk worden. Er zal dan ook veel gebruik worden gemaakt van een flinke variatie aan inheemse bomen en planten. Tevens worden er ook kleine waterpartijen aangelegd, komen er dode boomstronken en takken te liggen en worden er vleermuiskasten opgehangen. ,,Dit moet ertoe bijdragen dat dit uitdagende sociale project niet alleen een meerwaarde biedt voor de bewoners. Het moet er ook voor zorgen dat onze natuur, die de basis van het leven is en de sleutel tot een toekomst die de moeite waard is om in te leven, niet wordt vernietigd door huisvesting’’, vertelt Dr. Mane Huchler in zijn vakartikel.

Tekst gaat verder onder de foto.

Er komen tal van inheemse bomen en struiken in de wijk. Impressie: Visart.de

Met het project willen de initiatiefnemers hun klein wonen-campagne kracht bij zetten. Via de speciale website Kleiner Wohnen geven zij al informatie over innovatieve en milieuvriendelijke woonvormen met als doel een bijdrage te leveren aan actieve klimaatbescherming. ,,Sinds de laatste federale verkiezingen heeft Duitsland ambitieuze klimaatdoelen gesteld. Het realiseren hiervan dient ook op gemeentelijk niveau plaats te vinden. Kleine wijken als deze kunnen belangrijke proefprojecten worden voor lokale overheden om waardevolle inzichten te verkrijgen’’, aldus Dr. Mane Huchler. ,,Een belangrijk punt bij het planproces is een open communicatie. Alleen samenwerkende publiek-private partnerschappen kunnen positieve veranderingen teweeg brengen en de gigantische klus van het bestrijden van de klimaatcrisis aanpakken.’’

Tekst gaat verder onder de video.

Een impressie van het Duitse Klein Wonen Kwartier in beeld. Impressie: Visart.de

Bouwprocedure

Nu de plannen voor Kwartier voor Klein Wonen door de gemeenteraad van het Zuid-Duitse dorp zijn goedgekeurd kan de bouwprocedure worden gestart. Dit gaat volgens de betrokkenen nog anderhalf jaar in beslag nemen. Het duurt dus nog wel even voordat Duitsland zijn voorbeeldwijk voor klein wonen heeft, maar wat in het vat zit verzuurd niet!