De tiny house-bewoners van de woon- en werkgemeenschap Frijlân houden zondag 10 juli 2022 open huis. Altijd al eens een tiny house van binnen willen bekijken? Ben je benieuwd naar alternatief en off-grid leven? Gaat jouw hart sneller kloppen van permacultuur en eetbare planten? Voel je welkom tijdens onze open huisdag!

Ga in gesprek met de bewoners (van studenten tot en met bewoners van 73 jaar), neem een kijkje in de boerderij die tot creatieve hub wordt omgedoopt of knuffel met de kuikens. De koffie en thee staat klaar tussen 13.00-16.00 aan de Boksumerdyk 5 in Leeuwarden.

Op een andere manier

Groots in het klein avonturieren op een weerbarstig stukje grond ten zuiden van Leeuwarden. Hier is een ecologisch woon- en werkgemeenschap opgezet met een studiecentrum permacultuur, minicamping en cultureel centrum. Dat alles in een eetbaar landschap. In onze kleine buurtschap van tiny houses doen wij vele dingen op een andere manier dan men gewoon is in de maatschappij.

Een van de tiny houses op Frijlân. Foto: Frijlân

Frijlân is grotendeels off grid. We zijn niet aangesloten op elektra, gas en riolering. We hebben wel een wateraansluiting. We slaan energie op m.b.v. (tweedehands) zonnepanelen in onze (tweedehands) accu’s. We verwarmen onze tiny houses met een houtkachel en daar kunnen we ook op koken. De meesten van ons gebruiken echter ook gasflessen om op te koken.

Biomeiler

Onze urine en faeces gaan we apart opvangen en worden samen met houtsnippers verwerkt in onze biomeiler, een groot compostvat van 6 meter doorsnee en 3 meter hoog. Door de compostering in de biomeiler komt warmte vrij. Deze warmte wordt doorgegeven aan het water dat door tyleenbuizen in de biomeiler loopt. Hiermee wordt het douchewater en de cv in het werkatelier van de kleine schuur verwarmd. Urine en douchewater worden rechtstreeks naar de biomeiler gepompt. De compost wordt na 2 jaar op de tuin als bodemverbetering aangebracht. Om te voldoen aan de wettelijke verplichting met betrekking tot de bestrijding van legionella, wordt in de zomer het water bij verwarmd tot minimaal 60 graden met (tweedehands) zonnecollectoren en in de winter met een (tweedehands) CV-houtvergasser.

Wonen en werken in het groen op Frijlân. Foto: Frijlân

Eetbaar landschap

Frijlân wordt een groot eetbaar landschap, Veel groen staat in het teken van voedselvoorziening. Daar horen de ondersteunende planten en bomen bij. Onder het eetbaar landschap vallen ook de moestuin, een kruidentuin en kas. Hierdoor zal voldoende groente, fruit, noten en kruiden voorradig zijn voor alle gebruikers en bezoekers van Frijlân. Daarnaast zorgen we ook voor stukjes groen waar wij niet of nauwelijks komen, de zogenaamde zone 5 (term uit de permacultuur). In zone 5 hebben planten en dieren een ongestoorde plek om te gedijen.