Hallo, dit is het KWM Journaal van week 50 met onder meer een grote tiny house-wijk in Emmeloord, de ervaring van Louise in een ecodorp, een tiny house voor zwerver Minko en huurperiode huisje in Nijkerk ter discussie.

30 tiny houses in Emmeloord

Emmeloord krijgt zo goed als zeker een wijkje met 30 tiny houses aan de rand van de stad. Het gaat om een project van het lokale bedrijf Tiny Parque Nederland BV in samenwerking met de gemeente Noordoostpolder. De gemeente is nog bezig met de afhandeling van enkele zienswijzen en andere formaliteiten. De verwachting is dat alles in januari 2024 is afgerond’, meldt de lokale krant De Noordoostpolder. Daarna kan het bestemmingsplan in februari onherroepelijk worden, waardoor de bouw mogelijk al in het tweede kwartaal van 2024 kan beginnen.

Het project is volgens de initiatiefnemers uniek in Nederland, waarbij er goed is nagedacht over de verhouding tussen binnen- en buitenruimte. De huisjes hebben een woonoppervlak van 50 m2 en komen op een kavel van 300 tot 400 m2 in een parkachtige omgeving te staan. Grote raampartijen halen buiten naar binnen en de woningen, die door een architect zijn ontworpen hebben 1 of 2 slaapkamers, een lessenaars- of zadeldak, zijn opgetrokken uit duurzaam hout en worden volledig in de fabriek gebouwd. Verder kan er optioneel worden gekozen voor zonnepanelen en een sedumdak. De tiny houses gaan, inclusief grond, tussen de 245.000 en 265.000 euro kosten. Tijdens een inloopavond in oktober bleek de belangstelling voor dit project al groot.

Dordtse zwerver krijgt tiny house als onderdak

Dordts bekendste dakloze, Minko, krijgt tijdelijk een tiny house aangeboden via de gemeente. Dat schrijft het AD De Dordtenaar. De 57-jarige man leeft al zo’n 15 jaar op straat en krijgt veel eten, drinken en kleding van stadgenoten. Zijn verblijfplaats was jarenlang een camperbusje op een parkeerplaats tussen de Singel 222 en de kerk. Deze werd vier jaar geleden na overlastmeldingen door de gemeente verwijderd. Toenmalig stadskunstenaar Erik Sep bouwde toen voor hem een camper van hout op vierkante wielen als dak boven Minko’s hoofd, maar deze is inmiddels nauwelijks nog bewoonbaar.

Door de alcoholische versnaperingen die Minko regelmatig tot zich neemt, is de overlast ook weer verergerd. Bovendien was er geen vergunning verleend voor het kunstwerk. Daarom wilde de gemeente het houten huisje ontruimen, maar na een gesprek met een van zijn mantelzorgers heeft zij nu besloten de bekende dakloze tijdelijk in een tiny house met stromend water en een toilet onder te brengen op de parkeerplaats. Deze mag er tot 1 oktober 2024 blijven staan.  Daarna is het de bedoeling dat Minko met zijn tiny house naar een andere locatie verhuisd.

Leven in ecodorp soms ook vol en intens

Louise van Luijk woont met haar drie kinderen Ceder, Lente en Sterre momenteel in een yurt met een camperbusje als slaapkamer in ecodorp Land van Aine. Sinds een half jaar proeven zij van de steeds groter wordende leefgemeenschap en dat smaakt naar meer. Een van de fijne aspecten van het leven in gemeenschap is wel dat we met velen een enorme diversiteit aan skills, ervaring en kennis hebben. Samen kunnen en weten we zoveel! Dat geeft mij ook de rust en ruimte om mij te focussen op datgene wat ik kan en leuk vind om te doen’, vertelt Louise op de website van Land van Aine.

Haar ervaringen met het leven in een ecodorp zijn tot nu toe zeer positief. Het is fijn om op een plek te mogen zijn waar toekomst in zit. Een plek waar we met zekerheid bouwen aan de toekomst. Waar een heldere visie is over hoe we het willen en daar actief met elkaar naartoe werken. Waar woorden en daden hand in hand gaan. Het is soms ook intens en vol, omdat het leven in een gemeenschap ook een hoop afstemming en overleg vraagt. Bovendien is een continue openheid naar groei en ontwikkeling vereist, omdat leven in een gemeenschap ook vele spiegels bevat. En dit is soms best pittig, zeker op mindere dagen. De golven van het leven zijn ook hier voelbaar, misschien nog wel ietsje meer zelfs. Het is de kunst om ze te leren surfen. En oefening baart kunst.

Vlogger Wout eerste nieuwe bewoner tiny dorpje Hengelo

Tiny house-vlogger Wout Hofstede is de eerste nieuwe bewoner van het naar de Hengelose Seringstraat verhuisde tiny dorpje van het voormalig brouwerijterrein. Naast de negen verplaatste tiny houses, is er op deze locatie plek voor nog eens 5 kleine woningen.

Wout wist in 2022 nog niets van tiny houses en besloot in zijn zoektocht naar een andere woonvorm hierover vlogs te gaan maken. Ik dacht: ik leg mijn hele zoektocht vast en als anderen er dan ook nog iets aan hebben, is dat mooi meegenomen, zegt hij bij de regionale zender 1Twente. Zijn filmpjes werden door veel tiny house-liefhebbers bekeken. Na enige tijd in zijn eigen tiny house te hebben gewoond op een camping, woont Wout nu dolblij tussen gelijkgestemden. Ik vind het hier fantastisch! De overige vier huisjes worden komend jaar in het wijkje aan de Seringstraat geplaatst. De tiny houses mogen hier maximaal tien jaar blijven staan. De bewoners zijn nog hard bezig met hun buitenomgeving en willen in het voorjaar van 2024 een open dag organiseren.

Stel op missie voor toegankelijker maken anders wonen

De droom om in een klein, duurzaam huisje in de natuur te wonen mogelijk maken voor een grotere groep mensen. Dat is de missie van Wim Nomen en Pascale van Zantvliet, die in januari verhuizen naar de tiny community Klein Groenrijk in het Brabantse Cromvoirt. Ik hoop dat andere gemeenten straks in de rij staan om ook zoiets te realiseren, als ze zien wat voor moois hier ontstaat, aldus Wim in het Brabants Dagblad.

Klein Groenrijk gaat bestaan uit 5 huisjes, die er 10 jaar mogen blijven staan. Eerder waren er 12 gepland, maar dit stuitte op verzet van de omwonenden. De trots van het mini-dorpje wordt een groot openbaar voedselbos met moestuin. De bewoners van Klein Groenrijk hebben hard moeten strijden voor hun droomplekje en Wim en Pascale willen zich nu inzetten om anderen met dezelfde droom te helpen. Wij willen graag bijdragen aan het toegankelijker maken van op een andere manier wonen, meer samen en met een positieve impact op de omgeving. Dat de procedures worden versoepeld en dat het ook mogelijk wordt voor mensen met minder geld én tijd.

Huurcontract opstap-tiny houses Nijkerk ter discussie

De doorstroomperiode van de tiny houses in Nijkerk staat ter discussie, nadat de rechtbank Woningstichting Nijkerk (WSN) in het ongelijk heeft gesteld om een 53-jarige bewoner uit zijn huis te zetten. De WSN zou te weinig hebben gedaan om de huurder te helpen bij het vinden van een andere woning, meldt het AD.

De tiny houses in Nijkerk zijn bedoeld als tijdelijke woningen voor woningzoekenden. Zij krijgen een huurcontract van twee jaar. In die periode kunnen zij op zoek naar een andere woning. De WSN staat volgens de rechter weliswaar in haar recht om te ontruimen na twee jaar, maar heeft nauwelijks iets ondernomen om de man op weg te helpen. Hij zou alleen het Leger des Heils als optie hebben gekregen, maar dat vindt de rechter geen redelijk alternatief voor een sociale huurwoning. Daarom mag hij van de rechtbank nog een half jaar in zijn tiny house verblijven. De VVD Nijkerk heeft vragen aan het college van B&W gesteld over hoe het nu verder moet met deze zogenoemde opstapwoningen. De methodiek waarmee twee jaar voldoende moet zijn om toe te werken naar een andere woning blijkt in de praktijk niet realistisch. We moeten voorkomen dat er mensen op straat komen te staan’, aldus raadslid Richard van Hussel.

Rondtoer in woonbus Irene en Roger

We sluiten af met een Instagram-rondtoer in de woonbus van Irene en Roger. Zij maakten van hun Citroen Jumper hun droomwoning op wielen.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Vanlife Camper by Project Van Life (@vanlifecamper)