Minister Hugo de Jonge, of eigenlijk de Rijksoverheid, vindt dat er voor het jaar 2030 290.000 nieuwe woningen voor senioren moeten komen. Daar werd ik wat confuus van. Al zo lang gepleit voor meer doorstroming en pats boem daar staat het zomaar in de ochtendkrant.

Zoveel nieuwe seniorenwoningen betekent een enorme doorstroming, want senioren staan niet op een starterswachtlijst, ze wonen al. In asielzoekerscentra verblijven maar weinig senioren dus ook asielzoekers hebben geen direct belang bij deze 290.000 nieuwe seniorenwoningen. Wel een indirect belang bij doorstroming. Senioren mogen of moeten nu dus vooral, net als in de jaren zestig van de vorige eeuw, doorstromen om woningen vrij te maken voor de nieuwe generatie.

Hugo de Jonge, minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Beeld: ©RVD – Valerie Kuypers en Martijn Beekman

Woonvarianten

In de jaren zestig was er één doorstroomweg: het verzorgingshuis. Nu zijn er op de markt van Anders en Actief Wonen en ZorgSaamWonen meer dan 30 woonvarianten voor senioren. Even een paar belangrijke varianten op een rijtje:

– Wonen in een woongemeenschap

– Buurtwoongroep of Buurgemeenschap

– Cluster Seniorenchalets (al dan niet flexibel en tijdelijk voor 15 jaar)

– Cirkelgroepen van flexwoningen in de omgeving van een zorgaanbieder

– Clusters hospitality woningen met alle gemakken van domotica, welzijnscommunicatie, dienstverlening en e-healthcommunicatie

– Tiny Houses en clusters daarvan

– Knarrenhof

– Wonen op een Erfdelers-project

– Meervoudige bewoning van een (nieuw) NSW landgoed

– Wonen en zorg in het groen

Voor de 290.00 seniorenwoningen wordt gemikt op 170.000 woningen zonder trappen, 80.000 geclusterde woonvormen, zoals hofjes ter bevordering van het sociaal contact, en 40.000 geclusterde verpleegzorgplekken voor bijvoorbeeld mensen met dementie.

TIny houses voor zorg van Butterfly Effect. Impressie: Butterfly Effect

Uitdaging

Het wordt een hele uitdaging voor senioren om de fijnste woonvariant te kiezen. Uit onderzoek is bekend dat senioren niet gemakkelijk verkassen. Er zal vaak zorgvuldige begeleiding en uitleg nodig zijn. Een mooie taak voor welzijnsorganisaties en woningcorporaties. En het zal gaan om grote verleidingstactiek. Senioren stimuleren om te ontspullen en kleiner te gaan wonen, maar ook energiezuiniger.

Verhuispremie

‘Verhuizen kost bedstro’ is een oude uitdrukking. Een verhuizer inschakelen voor een woning die nog niet ‘ontspuld’ is kost snel meer dan 4.000 euro en dat is een bedrag dat ook senioren niet altijd op de plank hebben liggen. En een nieuwe woning moet opnieuw ingericht worden. Dus wellicht helpt het de verleidingstactiek als er ook een verhuispremie in het vooruitzicht wordt gesteld. Dat zal zeker stimuleren om samen met vrienden of leeftijdgenoten te zoeken naar een fijne woonvariant.