Wederkerig wonen is niet in één concept te vatten. Bijna alle 50-plussers willen het en velen doen het daadwerkelijk. En ook veel jongeren. Wij bij LaCoTA omschrijven het als samen doen en omkijken naar elkaar. Je hoeft er niet voor te verhuizen, maar het kan wel. Projecten gemeenschappelijk wonen geven het vorm, maar dan moet je verhuizen naar zo’n gebouw. Helaas kiezen 65-plussers meestal te laat voor deze woonvorm waardoor zij niet langs de ballotage voor nieuwe bewoners komen. De doelgroep voor nieuwe bewoners ligt namelijk tussen 50 en 65. Dat is om de projecten vitaal te houden.

Voor de gestippelde variant van gemeenschappelijk wonen hoef je niet te verhuizen. En ook voor allerlei app-varianten van gemeenschappelijk wonen (Nextdoor en buurtapp’s binnen Whatsapp) hoef je niet te verhuizen. LaCoTA beschrijft nog meer varianten waarvoor je niet hoeft te verhuizen. Kijk maar eens hier.

Tekst gaat verder onder de foto.

Het noabershofje in Rijssen. Foto: Stichting Noabershof Riessen

Erfdelen en knarrenhofjes

Populair zijn projecten erfdelen, waarbij je samen een boerderij met erf bewoont. Ook populair zijn knarrenhofjes, die vooral binnen de bebouwde kom worden gerealiseerd vanwege de nabijheid van voorzieningen. Een knarrenhof is de combinatie van de hofjes van vroeger met het gemak van heden.Er staan duizenden belangstellenden op de wachtlijsten voor bestaande en nieuw te bouwen knarrenhofjes. En ook voor erfdelen staan inmiddels 3000 belangstellenden op de wachtlijst. Zowel het concept knarrenhof als het concept erfdelen leent zich uitstekend om soms geheel of gedeeltelijk gebouwd te worden met flexwoningen, zoals tiny houses of seniorenchalets.

Tekst gaat verder onder de foto.

Wederkerig wonen is voor mensen die elkaar graag helpen. Foto: LaCoTa

Privacy en voordelen van samenwonen

Knarrenhofjes en erfdelen zijn net als projecten gemeenschappelijk wonen vormen van wederkerig wonen met veel privacy en tegelijkertijd alle voordelen van samenwonen. Bedoeld voor mensen die het leuk vinden elkaar af en toe te helpen, maar hierin geen verplichting willen. Erfdelen en knarrenhofjes zijn geen woongroepen en kennen geen ballotage op leeftijd. Wel zijn het vrijblijvende gemeenschappen waar je van elkaars kennis, kunde en gezelschap profiteert. Dit is ideaal voor senioren die zelfstandig willen blijven en niet of weinig op mantelzorg en kinderen kunnen of willen terugvallen.

Tekst gaat verder onder de foto.

Wederkerig wonen is ideaal voor senioren die niet op mantelzorg kunnen of willen rekenen. Foto: LaCoTa

ZorgSameBuren

Er zijn inmiddels ook meergeneratiehofjes waar starters, oudere jongeren, jongere ouderen en senioren met elkaar wonen in een levendige gemeenschap waar men elkaar kent. Men helpt elkaar als buren indien nodig. Men kan elkaar wijzen op allerlei dienstenverlening en men kan elkaar ondersteunen in het gebruik van digi-zorg. ZorgSameBuren noemt LaCoTA dat.

Hoofdfoto: Stichting Thuisgekookt