Een kleine ecologische footprint geeft normaal gesproken aan dat een persoon weinig ecologische ruimte inneemt op aarde. Maar je kan het begrip ook letterlijk nemen en je woning op een superklein grondoppervlak ontwerpen. Het gevolg is dat je waarschijnlijk wel de hoogte in moet, maar dat biedt ook weer nieuwe mogelijkheden. Refunc, Slim fit, Tiny Tower en Smaller Architects laten zien dat je hiermee fantastische huisjes kunt bouwen.

Refunc in Berlijn

Een tweede leven voor een graansilo, maar dan als woning. Dat is een bijzondere ontwerpuitdaging. Jan Körbes heeft de handschoen opgepakt en zijn eigen mini wolkenkrabber gebouwd inclusief klimmuur. Dat scheelt weer een abonnement op de sportschool.

Jan wilde een behuizing realiseren met minimale ecologische footprint. Hij heeft gebruik gemaakt van een oude graansilo en veel hergebruikt materiaal. Al in 2013 bouwde de uitvoerende ontwerper in Scheveningen deze silo-shed met Denis Oudendijk, zijn businesspartner bij Refunc. De mobiele silo met 13 m2 vloeroppervlak voldoet inmiddels prima in Berlijn. Jan woont er met z’n dochter en noemt hun plek Silo City. Het ontwerp zit ergens tussen een onderzeeër, een huis, een ruimteschip en een schuilplaats, zegt Jan. Hij kreeg een oude graansilo van een boer en heeft er een echt huis van gemaakt.

De bevlogen architect vertelt: Ik ben op boten opgegroeid. Dat heeft bijna meer impact op m’n werk dan m’n architectuuropleiding. Jan’s affiniteit met de bootjeswereld zie je overal terug in het ontwerp. De manier waarop hij zijn bergruimte vormgeeft, de handige multifunctionele meubels en de slimme indeling, waardoor iedere cm2 wordt benut. Zelfs de lijn voor het hijsemmertje wordt geklemd in een schootblok, een hulpmiddel dat je normaal alleen op zeilboten ziet.

Refunc heeft nog veel meer bijzondere projecten gemaakt, die je hier kunt bewonderen: Refunc.nl

fotocredits: refunc.nl

Slim fit in Almere

Slim fit is ook een permanent bewoonbare microwoning en meet 50 m2 bruto vloeroppervlak. Het huisje is ontworpen voor stedelijke verdichting en bezet met zijn minimale voetprint 16 m2. Dat is minder oppervlakte dan 2 parkeerplaatsen. Ana Rocha legt uit waarvoor je de woning allemaal kunt gebruiken: Het slimme, flexibele ontwerp kent veel toepassingsmogelijkheden. De woning kan vrijstaand, geschakeld of tussen bestaande gebouwen worden geplaatst. Door zijn compacte voetprint is het de ideale woning voor het invullen van binnenterreinen van stadsblokken of het verdichten van, bijvoorbeeld, ruim opgezette naoorlogse stedenbouwkundige plannen.

Door de grote raamafmeting en volwaardige hoogte van de ruimtes biedt de microwoning een luxueuze ruimtelijkheid. Het concept is ontworpen voor de groeiende groep werkende singles, die compact maar comfortabel, duurzaam, identiteitsvol en vooral centraal in stedelijke context willen wonen. Ana: In het tiny housewijkje in Almere-Poort is de woning vrijstaand gerealiseerd, met vrij uitzicht over het Homerus park. De woning kenmerkt zich door zorgvuldig ontworpen en gepositioneerde openingen in alle 4 de gevels, die het mogelijk maken om lichtinval, natuurlijke verwarming en verkoeling en uitzicht op het park maximaal te benutten. Slim fit bewijst dat ruimtelijk en identiteitsvol wonen ook binnen een minimale voetprint mogelijk is, aldus Ana.

Ben je geïnteresseerd in meer bijzondere ontwerpen van Ana Rocha? Kijk dan eens op haar site: Ana Rocha

fotocredits: Ana Rocha

Tiny Tower in Philadelphia

Tiny Tower is 12 meter hoog en georganiseerd als een echte wolkenkrabber. Iedere verdieping is vergelijkbaar in grootte en kwaliteit en wordt verbonden met de andere niveaus door een prachtig trappenhuis. Hierdoor kun je eenvoudig verticaal leven in de toren. Architectenburo ISA zegt hierover: Met een keuken in een benedenverdieping en een badkamer in de bovenste verdieping, ben je eigenlijk vrij om elke verdieping in te richten voor wat je maar wilt: werken, spelen, slapen of eten.

De grootste uitdaging in een verticaal huis op een klein grondoppervlak is de trapconfiguratie. De metalen trap vind je tegen de voorgevel van het gebouw. Het lichte trappenhuis bezorgt je mooie binnen- en buitendoorzichten en -uitzichten en een avontuurlijk gevoel. Het gebruik van de trap is een integraal onderdeel van het dagelijks leven in het gebouw. ISA vult aan: Stadsbewoners zijn in toenemende mate bereid om kwantiteit in te ruilen voor kwaliteit, oftewel minder oppervlakte en meer ruimtelijke kwaliteit. Wonen in een kleinere unit in een levendige buurt met alle voorzieningen op loopafstand is dan wenselijker dan een groter huis op een afgelegen locatie. Tiny Tower laat zien hoe klein in schaal en hoe groot in belevingswaarde een woning nu al kan zijn.

Andere projecten van ISA architecten vind je hier: ISA

Foto credits: Sam Oberter Photography

Seroro in Seoul

Seroro betekent verticaal. De kamers van dit huis zijn gestapeld en de bewoners wonen dus verticaal inclusief gratis work out traplopen. Seroro is gelegen in het hart van Seoul, waar de grondprijzen extreem hoog zijn. Maar dit stukje land was zo klein, dat er weinig ontwikkelingsmogelijkheden leken en de prijs naar een acceptabel niveau daalde. Een jong stel nam de moedige beslissing hier hun eerste huis te bouwen. Architect Minwook Choi vertelt: Deze locatie heeft veel voordelen en is gunstig gesitueerd ten opzichte van openbaar vervoerlijnen, een park en de vestingmuur van de oude stad Seoul.

Het huis is ontworpen door de kamers verticaal te stapelen en op elke verdieping een kamer te plannen. Op de begane grond vind je de parkeerplaats. Met een buitentrap bereik je vervolgens een woonkamer met rustruimte op de eerste verdieping, een keuken met eethoek op etage 2, een slaapkamer met een tweede rustruimte op de derde verdieping en een kleedkamer met een ligbad op de bovenste etage. De grootte van elke verdieping is 16 m2. Minwook Choi: Het jonge stel besteedt de meeste tijd overdag op de eerste en tweede verdieping. Ze verplaatsen zich voor de nacht naar de derde en vierde verdieping.

Binnen een woning 5 woonlagen creëren, dat is niet gebruikelijk. Toch bevalt het prima. Minwook Choi: Het blijkt net zo comfortabel als elk ander huis. De bewoners beginnen zelfs het gezondheidsaspect te waarderen van het trappen lopen. Maar er is ook genoeg ruimte om je terug te trekken in je eigen kamer. Zelfs met een huisdier, in dit geval een kat, ben je van alle gemakken voorzien.

foto credits: Byun Jongseok

Dit artikel is ook te lezen vanaf pagina 50 in editie 12 van Klein Wonen Magazine