Wat gespannen tuurden we in de verte, het was half 10 ‘s ochtends en de eerste bezoekers kwamen al door het hek. De eerste open dag van Klein Zuidbroek, we hadden geen idee hoeveel mensen we konden verwachten. Met wasknijpers in de ene hand om op een jas of sjaal te knijpen, zodat we het aantal op het terrein konden reguleren, en koffie en thee in de andere werd het bezoek opgewacht. Terwijl er al wat plukjes mensen rond liepen op het terrein kwam de wethouder aanscheuren om ons dorpje officieel te openen. Met een toespraak en een tiny schaartje werd het lint doorgeknipt, de open dag was een feit en onze tiny house community officieel een feit!

Nu alle huisjes op hun plek stonden en Klein Zuidbroek compleet was, konden we starten met de voorbereidingen voor de open dag. De vuurplaats en banken moesten afgemaakt worden, er moesten bordjes worden gemaakt, nieuwsberichten verstuurd en rondleidingen worden voorbereid. Bijzonder en spannend om ons terrein officieel open te stellen voor bezoek. Als bewoners hebben we veel overleg gehad om te zorgen dat iedereen zich prettig zou voelen gedurende de dag. Iedereen was vrij om te kiezen of er wel of geen bezoek ontvangen zou worden binnen en we hebben een maximum aan het aantal personen op het terrein gesteld.

Stadsakkers kweekt groente en fruit lokaal in Apeldoorn

Tussen de 2 bezoekmomenten door planden we een pauze, zodat we met elkaar en onze vrijwilligers konden eten, rusten en tussentijds evalueren. Bezoekers konden mee met een rondleiding langs de boomgaard, de moestuin en onze compost. Naast de thee en koffie was er allerlei lekkers gemaakt door ‘t Schuurtje, courgettesoep in het Tiny Grand Café en kon bij het weggaan groente meegenomen worden,  gedoneerd door onze achterburen van Stadsakkers. Stadsakkers kweekt groente en fruit lokaal in Apeldoorn. Samen met vrijwilligers, uitkeringsgerechtigden en mensen uit zorginstellingen verbouwt Stadsakkers onbespoten voedsel en levert dat aan voedselbanken, restaurants en andere Apeldoorners die van lekker en gezond eten houden.

Het merendeel van de huisjes was geopend voor alle nieuwsgierige bezoekers, die stonden te popelen om binnen te kijken en de bewoners het hemd van het lijf te vragen. Met veel bewondering werd er rondgekeken en geduldig stond iedereen in de rij bij het huisje naar keuze. Oh, hier is het weer heel anders,’ werd er meer dan eens geroepen. De huisjes zijn een weerspiegeling van de bewoners en passen hen als een jas. Voor de een is minimalisme en een rustige binnenruimte belangrijk, voor de ander het verzamelen van herinneringen, boeken of planten.

De opkomst was enorm! De rijen voor de huisjes lang! Geen moment heeft het als te druk gevoeld, mensen gaven elkaar de ruimte en waren in een opperbeste stemming. Het weer was prachtig en de gesprekken fijn. We vonden het heerlijk om te laten zien wat we in deze korte tijd hebben opgebouwd en hoe we hier leven. De bezoekers waren stuk voor stuk ontzettend geïnteresseerd en lief en we hopen dat we iedereen hebben kunnen inspireren. Met deze open dag werd het weer duidelijk dat we, naast dat we zelf duurzaam willen leven, ook anderen kunnen inspireren om andere keuzes te maken binnen hun eigen kaders. Voorlopig kunnen we even teren op deze prachtige eerste ervaring, maar een open dag is zeker voor herhaling vatbaar!

Dt is voorlopig het laatste artikel over Klein Zuidbroek

Het eind van de open dag luidde het begin in van de herfst, alles wat tot bloei gekomen was konden we die dag oogsten en delen. Onze huisjes, ons terrein vol wilde bloemen, onze moestuin met enorme pompoenen, gigantische courgettes en boerenkolen die uitgegroeid zijn tot kleine bomen. We vierden alle verjaardagen op 1 dag met een pan vol zelfgekweekte pompoensoep boven een groot vuur, gaven onszelf boogschieten cadeau en mijmerden al kijkend in de vlammen over toekomstplannen.

Een fruitboomgaard aan de andere kant van het terrein, een sportveldje, een voedselbos, meer geredde bomen. De aarde wordt toegedekt voor de koude nachten in aantocht, de kachels gaan weer aan en we maken ons langzaam klaar voor de winter. Tevreden keren we meer naar binnen, wortelen nog dieper in de Klein Zuidbroekse grond, om volgend seizoen weer meer te groeien en leren.

Dit is voorlopig het laatste artikel over Klein Zuidbroek, we willen jullie ontzettend bedanken voor het meegenieten van het ontstaan van onze community! Wil je op de hoogte blijven van onze ontwikkelingen? Dan kan je ons volgen op onze Instagram @kleinzuidbroek of op onze website kleinzuidbroek.nl.