Een huisje van ruw beton dat klimaat- en landschapsveranderingen de komende generaties zal weerstaan. Dat is het resultaat van de Oostenrijkse architectenbroers Bernhard en Stefan Marte. Het is een van de 48 huisjes die architectuurredacteur Philip Jodidio op prachtige wijze presenteert in zijn bij uitgeverij Taschen verschenen koffietafelboek Small Houses.

Architectenbureau Marte.Marte kreeg de opdracht een huisje in de Alpen te ontwerpen vlak voor het klassiek houten huis van de Katholieke Zustergemeenschap. De broers hadden een belangrijk uitgangspunt: de omgeving moest onveranderd blijven. Hoewel het grove beton, waaruit de gevels zijn opgetrokken, toch wel wat modern afsteken bij het oude pand van het klooster past het wonderlijk genoeg prima in het landschap.

Foto: Marc Lins Photography / Small Houses, Taschen 2023

Fabelachtig

Door de steile helling lijkt het huisje, met een voetafdruk van 43 m2, uit de grond te rijzen en heeft wel wat weg van een uitkijktoren. Op zich een mooie geste, want het uitzicht op de Alpen is fabelachtig. De leefruimten zijn verdeeld over de onderste en bovenste verdieping. Het middendeel vormt een terras met de entree. De traditionele bouw uit de regio komt terug door eikenhouten deuren, brede kozijnen en vloeren. De ramen zijn vierkant en van verschillende afmetingen en leveren van binnenuit levende schilderijen op van de omringende bergketen, glooiende hellingen en bossen.

Foto: Marc Lins Photography / Small Houses, Taschen 2023

In de winter lijkt het asgrijze betonnen huisje op een ice cube in de sneeuw, terwijl het in de zomer in de zon spierwit contrasteert met de groene weilanden en bossen. Binnen is het huisje minimalistisch ingericht met puur de benodigde meubelen als een bedden, eettafel, lampen, kasten, keukenblok en een badkamer met douche en wasbak. De woonkamer bevindt zich op de bovenste verdieping, terwijl de slaapkamers en badkamer op de onderste verdieping zijn gesitueerd.

Foto: Marc Lins Photography / Small Houses, Taschen 2023

Nog 47 heerlijke huisjes

En zo staan er nog 47 heerlijke inspirerende huisjes in Jodidio’s nieuwste boek, dat geheel in Taschen-stijl schitterend is uitgevoerd in een formaat koffietafelboek. Wat te denken van het smalle tussenhuisje van de Japanse architect Takesh Hosaka in Tokio. Het telt slechts 19 m2 en heeft de douche buiten. Het is geïnspireerd door de zogenoemde kleine nagaya-woningen uit de Edo-periode in de 17e en 18e eeuw.

Zeker ook inspirerend is het permanente campinggevoel dat het Australische architectenbureau Casey Brown in haar ontwerp van een 16 m2 woonoppervlak tellend tiny house heeft gelegd. Op de bovenverdieping is de slaapkamer plus badkamer met droogtoilet gesitueerd en de daaronder gelegen woonkamer kan helemaal worden opengezet, waardoor een super cosy verlengde veranda ontstaat. Uiteraard met zicht op een kampvuur.

Foto: Andrew Loiterton / Small Houses, Taschen 2023

Hoog tijd voor kleinere huizen

Small Houses heeft de subtitel Homes For Our Time meegekregen. Hoewel Jodidio met zijn duurzame huisjes uit alle windstreken een beeld wil geven van hoe wonen er in de toekomst uit kan zien, vindt de redacteur het eigenlijk hoog tijd voor deze kleinere en duurzamere huizen met het oog op de klimaatverandering, toename van de bevolking en toenemende druk op hulpbronnen. De samensteller van dit boek laat wel tal van huisjes voorbij komen die al eerder in andere boeken van hem en collega’s zijn belicht. Het indrukwekkende formaat van deze uitgave zorgt er in elk geval voor dat de inspirerende foto’s nog veel beter binnenkomen en het een waar genot is om dromerig door te bladeren of juist alert met pen en papier om ideeën voor je eigen huisje te noteren.

Webshop

Small Houses, Homes For Our Time vind je ook in onze webshop via ons affiliate-programma van Bol.com. Door via de link in onze webshop te kopen steun je Klein Wonen Magazine weer een klein beetje. Alvast bedankt!

Hoofdfoto: Marc Lins Photography / Small Houses, Taschen 2023