Hallo, dit is het KWM Journaal van week 51 met onder meer mogelijk 100 tiny houses in Twenterand, Vlaming wint tiny house en geeft het weg, opnieuw subsidie voor kleine woonprojecten in Gelderland, ecodorp Allemansland heeft plan rond en nog veel meer.

100 tiny houses in Twenterand?

Zo’n 12 procent van de ruim 30.000 inwoners van de gemeente Twenterand zouden best in een tiny house willen wonen. Dat blijkt uit een gemeentelijk onderzoek naar de woonbehoefte van haar burgers. De lokale overheid gaat de resultaten als advies gebruiken bij komende bouwplannen. Te beginnen met een kleine 1000 woningen in Vriezenveen-Zuid. Als de gemeente zich aan de peiling houdt, zouden daar dus ruim 100 tiny houses kunnen worden gebouwd.

Om de nieuwe woningen te kunnen slijten aan de bevolking wordt nog wel een uitdaging, want maar liefst 22 procent wil of kan niet meer betalen dan 200.000 tot 250.000 euro, terwijl 29 procent niet verder dan 300.000 tot 350.000 euro wil gaan. De inwoners van Twenterand hebben desondanks wel aardig wat noten op hun zang. Zij willen graag in het groen wonen, meer sociale veiligheid en voldoende parkeerplekken. Voor een tiny house (ex grond) wil de Twenterandenaar rond de 30.000 euro betalen en in het geval van huur niet meer dan 450 tot 650 euro per maand. Ook de opzet van een knarrenhof staat veel burgers aan, maar op flexwoningen zit slechts 10 procent te wachten.

Opnieuw subsidies voor kleine woonprojecten Gelderland

De Provincie Gelderland blijft ook de komende twee jaar subsidies verstrekken voor kleinschalige wooninitiatieven. Ook kunnen gemeenten en woningcorporaties hulp krijgen bij hun beleid en plannen op dit gebied. Dat meldt de Provincie op haar website.

Collectief particuliere wooninitiatieven kunnen een subsidie van maximaal 17.500 euro krijgen om tot een haalbaar plan te komen en vervolgens kan er maximaal 7.500 euro per woning worden aangevraagd in de ontwikkelfase. Te denken valt dan aan het realiseren van een programma van aanpak en het ontwerp van het project.

De afgelopen jaren zijn er al diverse mooie projecten tot stand gekomen via deze subsidieregeling. Zo worden er 18 levensloopbestendige woningen met een gemeenschappelijke ruimte gebouwd in Wezep, krijgt De Glind een sociale en duurzame wijk met 24 woningen en wordt een monumentaal boerenerf een woonerf met 8 woningen en gedeelde voorzieningen. Deze woonvormen zijn nog niet bij iedereen bekend en daarom organiseert de Provincie Gelderland samen met de Leefbaarheidsalliantie op 27 februari 2024 een inspiratiebijeenkomst voor gemeente-, dorps- en wijkraden. Tevens helpt de Provincie gemeenten en woningcorporaties om collectief bouwen en wonen onderdeel te maken van hun beleid en woningbouwplannen.

Tiny houses in voedselbos

Akkerbouwer Cornelis Mosselman is deze week samen met een dertigtal enthousiastelingen begonnen met het aanleggen van een 2,3 hectare groot voedselbos op Goeree-Overflakkee. Daarnaast wil hij de verbinding tussen boeren en burgers herstellen door bij het voedselbos plaats te bieden aan 10 tiny houses, die tevens deels het project financieel moeten dragen.

Het project valt onder een pilot van de gemeente Goeree-Overflakkee om te zoeken naar verbinding tussen een tiny house community en een duurzame boerderij. Mosselman heeft een biologisch en regeneratief akkerbouwbedrijf en wil naast strokenteelt ook aan de gang met meerjarige gewassen in een voedselbos, weet landbouwvakblad Agraaf te vertellen. Het biedt de Zuid-Hollandse boer de mogelijkheid om te experimenteren met een divers en natuurinclusief landbouwsysteem. De tiny houses mogen er 10 jaar blijven, worden verhuurd en komen te staan op 1,2 hectare grond. Van de toekomstige bewoners wordt verwacht dat zij een handje helpen bij het onderhoud van het voedselbos. De10 woonplekken zijn al bijna allemaal gevuld. Wij zijn geen projectontwikkelaar, ons doel is echt om een gemeenschap te vormen en samen wat moois te maken, aldus Mosselman in Agraaf.

Ecodorp Allemansland heeft plan rond

Het ecodorp Allemansland in Deurne heeft haar definitieve vorm. Er is veel gepraat, geschetst en gerekend voor het zover was, maar nu ligt er dan ook een prachtig, duurzaam plan op tafel. Een project voor jong en oud, met of zonder kinderen. En een groot gemeenschappelijk ‘Stamhuis’, meldt projectbegeleider Kilimanjaro Wonen in haar nieuwsbrief. Voor de 24 woningen zijn al 18 bewoners definitief ingestapt en ook voor de 6 laatste woningen is veel belangstelling. De Kleine Bungalow is met zijn 55 m2 de kleinste woning van Allemansland. De overige woningen zijn compact en variëren van 79 m2 tot circa 100 m2. Alle woningen komen te liggen in het groen met veel ruimte, een moestuin, kruidentuin, dierenweide en een speeltuin.

Warm: Vlaming wint tiny house en geeft het weg

In  het kader van De Warmste Week van radiostation Studio Brussel is een heus tiny house verloot. De 51-jarige West-Vlaming Philippe Duquesnoy is de winnaar en kan het niet geloven. Dat meent ge niet. Dat meent ge niet, stamelt hij live in de uitzending. Hij maakt De Warmste Week nog veel warmer door het huisje niet zelf te gebruiken, maar weg te geven aan slachtoffers van de overstromingen in Wallonië.

Ik ben al tweeënhalf jaar met een vrijwilligersgroep actief in de Vesdervallei, zegt hij in Het Nieuwsblad. We hebben Team Eclairs opgericht na de overstromingen van 2021 om mensen te helpen hun huizen terug te geven. Om hen te helpen weer op hun pootjes te landen. Ik steun sowieso elk jaar De Warmste Week. Toen ik hoorde dat een tiny house werd verloot, besloot ik dit jaar te steunen in de vorm van een stuk of 40 sms’jes van 1 euro. Het was een zot idee. Maar stél dat ik won, dan konden we dat tiny house ter beschikking stellen van mensen die nog altijd niet terug naar hun huis kunnen. De ergste gevallen. Huizen die zes of zeven meter onder water stonden.

Het tiny house voor de verloting is het resultaat van een vier maanden lange ruiltocht van radiopresentatrice Eva de Roo. Zij begon met een sticker van Studio Brussel en wist deze na vele ruilacties om te zetten in een huisje, dat Philippe waarschijnlijk gaat geven aan een alleenstaande moeder, die na de overstromingen in 2021 nog steeds geen fatsoenlijke woning heeft.

Elektrische auto als alternatieve aggregaat tiny houses

De bewoners van het off-grid tiny house-dorpje Zuiderpark in Rotterdam hebben een bijzondere oplossing gevonden voor hun tekort aan elektriciteit op sombere winterdagen. Gezamenlijk leasen zij een elektrische auto als energie back-up.

In de zomer leveren de zonnepanelen in Zuiderpark een overcapaciteit op, maar in deze donkere dagen laadt hun batterij een stuk minder op en onder de 10% lading slaat de stroomvoorziener automatisch uit. Daarom leasen we met ons allen een elektrische auto. Die laden we, natuurlijk tegen betaling, in de wijk op. Eenmaal opgeladen kan ‘ie stroom leveren aan de batterij. Zo zijn we altijd bezig met het bedenken van creatieve oplossingen om zo duurzaam mogelijk maar toch comfortabel te leven, vertelt bewoner Thijs van Dalen op de website van de gemeente Rotterdam.

Nog 12 kanshebbers voor huisjes in Lisse

In Lisse hebben 22 gegadigden zich aangemeld voor de tiny houses in de Bloemenbuurt. Loting heeft het aantal kanshebbers deze week gedecimeerd tot 12 voor 8 woningen. Aangezien uit ervaring is gebleken dat tijdens de intensieve route naar een tiny house ook mensen afvallen, gaan zij alle 12 het traject in. De overgebleven groep bestaat uitsluitend uit inwoners van de bollengemeente of hebben een binding met het dorp, aldus de website Blik op Lisse.

De weg naar het definitieve besluit was niet zonder hindernissen, maar inloopavonden en gesprekken met omwonenden leidden er uiteindelijk toe dat er geen zienswijzen tegen de plannen werden ingediend. Daardoor kan er nu meer gas worden gegeven en verwacht wethouder Langeveld dat de huisjes in 2025 worden bewoond.

Cozy vanlife

We sluiten af met een heerlijk cosy kersttafreel in de woonbus van Kae en Alex.