Goedendag, dit is het KWM Journaal van week 48 met onder meer de goedkeuring voor een tiny woonparkje in Veghel, het gebruik van steeds meer hout door woningcorporaties, massale belangstelling voor tiny houses in Winsum, Veerle die bij haar ouders in de achtertuin woont, optop-fan Hugo de Jonge en de omgevingsvergunning voor tiny house community Klein Groenrijk.

TINY WOONPARKJE IN VEGHEL

Veghel krijgt een woonparkje met 18 tiny houses. Het lijkt te gaan om huisjes van bouwbedrijf Heijmans. Het is een plan van projectontwikkelaar Bob Hendriks en architect Stan van Houtum. Zij bedachten een invulling voor een verlaten woonerf met een afgebrand huis aan de Boektsteeg. Na eerder mislukte voorstellen  van de twee lijkt de gemeente Meijerijstad, waaronder Veghel valt, in het tiny house-parkje wel brood te zien. De gemeente wil dan wel dat vier van deze huisjes in de sociale huursector worden aangeboden. Voor de overige 14 tiny houses komt de huurprijs boven de duizend euro te liggen. In dit segment is voldoende markt, zegt Hendriks in het AD. De woningen, die 10 jaar mogen blijven staan, zijn bestemd voor alleenstaanden of stelletjes. De projectontwikkelaar wil met extra service, zoals gras maaien, vooral mikken op mensen die wat meer te besteden hebben en expats.

STEEDS MEER HOUTBOUW

Steeds meer woningcorporaties bouwen in hout. Dat concludeert het landelijk integrale kennisplatform Duurzaam Gebouwd. ‘Uit onderzoek blijkt dat veel mensen positief staan tegenover een houten woning. Men vervoert de elementen eenvoudig en dankzij een vergaande voorbereiding in de fabriek zijn houten woningen snel klaar en blijft overlast voor de omgeving beperkt. Houten constructies en gevel- en dakelementen laten zich goed combineren met biobased isolatiematerialen als vlaswol, hennep, cellulose of houtvezelplaat. Tegelijkertijd is er de noodzaak en het streven om meer in hout te bouwen. Houtbouw brengt relatief weinig CO2-uitstoot met zich mee, sterker nog, door massaal in hout te bouwen wordt koolstof voor decennia opgeslagen’’, schrijft Peter Fraanje op de website van Duurzaam Gebouwd. Aan de hand van een aantal voorbeelden laat hij zien dat woningcorporaties steeds vaker voor hout kiezen. Onder meer het uit 260 houten CLT-modules van Finch Buildings bestaande appartementencomplex van wooncorporatie Woonwaard in Alkmaar en de houten huisjes in de nieuwe woonwijk STEK in Groote Wielen passeren de revue.

MASSALE BELANGSTELLING VOOR TINY HOUSE-KAVELS WINSUM

Stichting TerraNova heeft maar liefst 146 aanvragen gekregen voor haar 40 tiny house-kavels in het Groningse dorp Winsum. Het project, dat ook een ecologische zone met ruimte voor mens en aarde bevat, is een initiatief van de Protestantse Gemeente Winsum-Halfambt. Zij wil met het realiseren van betaalbare woningen de kerk weer op de kaart zetten in het dorp. ,,Aanmeldingen in de leeftijd van 18 tot 76 jaar, van alleenstaanden tot gezinnen, van mensen uit het buitenland tot de regio rondom Winsum en dat alles voor een plek die inclusief is. We zijn uiteraard heel blij met deze aantallen, maar het stelt ons ook voor de nodige uitdagingen hoe we de toewijzing gaan doen’’, meldt de stichting op haar website Op 8 december a.s. organiseert zij een voorlichtingsbijeenkomst voor alle belangstellenden en wordt er meer bekend over de manier van toewijzing.

WONEN IN ACHTERTUIN PAPA EN MAMA

De 24-jarige Veerle Veldhuis woont nu bijna een jaar in haar tiny house bij haar ouders in de tuin. Zo omzeilt zij het zoeken naar een locatie voor haar pipowagen en hoeft zij van papa en mama geen huur te betalen. ,,Ik denk dat ik geluk heb: niet iedereen heeft ouders met een grote achtertuin om een tiny house in te zetten. Toen ik studeerde betaalde ik 419 euro per maand aan huur. Aan mijn ouders hoef ik geen huur te betalen, maar we hebben wel afgesproken dat ik 60 euro per maand betaal voor water en stroom’’, vertelt Veerle op Business Insider Nederland.

Zij kocht haar tiny hosue voor 1.800 euro, maar moest er nog wel voor bijna 2.000 euro aan verspijkeren. ,,We hebben geprobeerd het huisje zo goedkoop mogelijk op te knappen. Aan het begin dacht ik zo’n 1.000 euro uit te gaan geven, maar dat bleek uiteindelijk meer dan twee keer zoveel te zijn. We gebruikten veel materialen die we al hadden en probeerden de spullen die we niet hadden gratis of tweedehands te krijgen. Zo hebben we voor de kozijnen hout gebruikt dat we bij het vuilnis vonden en heb ik een houten keukenblad geïnstalleerd dat bij mijn ouders in de schuur lag.’’ Veerle vindt het hartstikke fijn wonen in haar eigen huisje. ,,Ik heb een keuken, een bed en een woonkamertje, maar geen wc of douche. Ik zou liever wel een eigen wc hebben, omdat ik geen zin heb altijd die van mijn ouders te gebruiken, zeker ‘s nachts niet.’’

MINISTER ONDERSTREEPT NOG EENS BELANG VAN OPTOPPEN

Demissionair minister Hugo de Jonge heeft op de Dag van de Volkshuisvesting nog eens het belang van optoppen duidelijk gemaakt. Op deze speciale dag werd er ook aandacht besteed aan meerdere optop-projecten, waar in Nederland hard aan gewerkt wordt. De Jonge bracht al eerder een bezoek aan het Rotterdamse optopproject BuurtBoost van VORM en ging met de aanwezige optoppers op de foto om zijn steun te betuigen aan dit initiatief, waarbij een soort tiny houses op bestaande flatgebouwen worden gebouwd. CEO Hans Meurs van VORM hoopt echt te kunnen versnellen de komende periode. ,,Dan kan VORM binnen een aantal jaar 1.000 optoppers per jaar realiseren. Daarnaast zijn er meer goede partijen in de markt waarmee we kunnen optoppen. Daarom werkt BuurtBoost met meerdere partners samen. Samen versnellen. We moeten het optoppen met elkaar aanpakken en bijvoorbeeld een Optopteam per regio of provincie lanceren. De Provincie Zuid-Holland is daar al goed mee bezig. Laten we het gewoon samen gaan doen! En zorgen dat het gaat gebeuren.” liet Meurs weten op LinkedIn.

KLEIN GROENWIJK HEEFT OMGEVINGSVERGUNNING BINNEN

De initiatiefgroep Klein Groenwijk heeft van de gemeente Vught de felbegeerde omgevingsvergunning gekregen voor haar community-project met 12 duurzame kleine woningen en een voedselbos. ,,Oh, wat zijn we blij. Na ruim drie jaar van plannen maken is dit voor ons een prachtige mijlpaal’’, aldus de toekomstige bewoners op hun website. ,,Makkelijk is het niet: in een klein en georganiseerd land als Nederland de droom realiseren om klein, duurzaam en in gemeenschap te wonen. Maar wat hebben we een geluk gehad met het treffen van de toenmalige eigenaren van het sportveld en vervolgens de medewerking van de bewoners van Cromvoirt en de gemeente Vught, die echt met ons heeft meegekeken hoe we Klein Groenwijk mogelijk konden maken.’’

De omgevingsvergunning is verleend voor vijf tijdelijke kleine duurzame woningen en een gezamenlijk gebouw. Klein Groenrijk moet een natuurlijke plek worden, waar iedere bewoner zicht thuis voelt, de natuur wordt versterkt en waar de bewoners elkaar kunnen ontmoeten en inspireren. De initiatiefnemers ambiëren een wereld waarin comfortabel wonen geen grotere impact heeft op de aarde dan nodig. De huizen, die voor tweepersonen maximaal 50 m2 en voor gezinnen maximaal 70 m2 mogen zijn, moeten onderdeel zijn van het landschap. Een op permacultuur gestoeld voedselbos en een centraal gebouw moeten voor sociale cohesie zorgen.

RUIMTEBESPARING

We sluiten af met een inspirerend filmpje voor alle klein woners van Caitlin en Mike over hun vernuftige ruimtebesparende oplossingen in hun skoolie-van, zoals die deze week verscheen op de Instagram-pagina @projectvanlife.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door PROJECT VAN LIFE (@projectvanlife)

Dit was het KWM Journaal van week 48. Fijn weekeinde en tot volgende week!