Een camper? Een boot? Een woonboot? Het waren de keuzes waarvoor Frank Hensen in de coronaperiode stond toen zijn relatie op de klippen liep en hij zijn geliefde woonboot moest verkopen. Hij twijfelde lang tussen mobiel op de weg of op het water, totdat hij de MS Bolder voorbij zag varen op FaceBook. Hij vertelt over zijn nieuwe huisje in een Tiny Docu van filmmaker Arnoud Klop.

Als ondernemer en freelance mediaspecialist stond Frank middenin de coronaperiode voor een hels karwei: een nieuwe woning zoeken. ‘Een mission impossible met de woningcrisis en als zzp-er. Terug naar mijn roots. Terug naar Groningen na 30 jaar Rotterdam, waarvan 20 jaar op de woonboot’, vertelt de 47-jarige creatieveling op zijn website. ‘Ook in het noorden waren de huizen zeer schaars. Hoewel goedkoper, en dan zeker in het bevingsgebied, was ook in Groningen een ware huizencrisis aan de gang. Wat ik ook probeerde, een huis zat er voor mij niet in.’

Tekst gaat verder onder de foto.

Het nieuwe huisje van Frank. Foto: Arnoud Klop

Groter dan een camper

Frank schakelde vervolgens snel naar een goedkoop alternatief. Hij bekeek campers, maar wilde toch liever een boot. Met een zeevaartopleiding, een zelfontworpen woonboot, vrijwilliger van de Reddingsbrigade en hobby als sleutelaar aan auto’s en boten op zijn cv was de keuze eigenlijk vrij snel gemaakt. Op FaceBook kwam hij de MS Bolder tegen, een 12,5 meter lange kotter, en was op slag verliefd. ,,Het voordeel van een boot is: het maakt niet uit hoe zwaar ik hem belast. Ik kan alles meenemen. Ik heb toch meer ruimte, want hij is groter dan een camper. Je kan gaan en staan waar je wilt en je bent altijd in de natuur en op het water. Het gaat allemaal niet zo snel, maar het hoeft ook niet snel. Je leven gaat al snel genoeg’’, aldus de bootbewoner in de Tiny Docu.

Tekst gaat verder onder de foto.

De ligplaats van Frank bij een werf in Groningen. Foto: Arnoud Klop

Betaalbaar

Nadelen als het vinden van een ligplaats, met tal van zaken rekening houden en meer plannen, wegen volgens de Groninger niet op tegen de voordelen. De betaalbaarheid is een van de grote pré. Frank kocht zijn MS Bolder voor 20.000 euro en verbouwde er nog eens voor een kleine 5.000 euro aan. ‘Mijn schip, ik noem het geen boot, is van dik staal en heeft dikke ramen, veel RVS en is ook nog eens een tweemaster. Het model van een kotter sprak mij zeer aan. Anders dan anders en toch groot genoeg om erop te gaan wonen. Nog een voordeel, ze past door de sluis van het Paterswoldsemeer. Al gaat dat maar net’, aldus de hobbytechnicus op zijn website.

Tekst gaat verder onder de foto.

De salon annex woonkamer en stuurhut. Foto: Arnoud Klop

Ontspullen

Van zijn 128 m2 woonoppervlak tellende woonboot, ging Frank naar 24 m2. Dat werd dus ontspullen. ‘Als je drijvend tiny gaat wonen, moet je keuzes maken. Alleen dat aan boord wat je nodig hebt en de rest geef je weg, verkoop je of gooi je weg. Een grote tv werd ingeruild voor een kleine, kleding gesorteerd en de rest gedoneerd. Dan kom je er pas achter hoeveel overbodige spullen je eigenlijk hebt. Niet alles ging of kon weg en dat staat in de opslag. Een gesloten aanhanger met verhuisdozen die in de stalling staat opgeslagen. Een mobiele noodoplossing, maar inmiddels kan daar ook zeker de helft van weg als het niet meer is’, vertelt hij.

Tekst gaat verder onder de foto.

Frank’s keuken in de kombuis. Foto: Arnoud Klop

Hele verandering

Het leven op een kleine boot is een hele verandering in zijn leven, laat de ondernemer op zijn blogwebsite msbolder.nl. ‘Als je klein gaat wonen, drijvend en off-grid, ga je anders leven. Je bent je veel bewuster van het weer, je omgeving en je resources zoals stroom, diesel en water. De Bolder heeft een relatief kleine watertank van 250 liter. De kraan laat je dan ook niet stromen, want op is ook echt op. Je gaat bewust gebruik maken van water en let erg op verspilling. Een pan afspoelen bijvoorbeeld, kan prima met het kookwater van de eieren. Of als je afwaswater te heet is, even af laten koelen in plaats van koud water erbij. Het zijn kleine dingen, die nu heel normaal zijn geworden, maar vreemd voor iemand die in een huis woont, waar de kraan maar blijft stromen.’

Tekst gaat verder onder de foto.

Frank in de kombuis met zijn hond Pip. Foto: Frank Hensen

Koop een boot en werk je ….

Ook zijn energiehuishouding houdt de waterliefhebber goed bij. ‘Die is ook anders dan in een huis. Ik mag dan weliswaar geen duur energiecontract hebben, toch houd ik mijn stroomverbruik in de gaten. Mijn twee zonnepanelen van samen 780Wp zorgen voor voldoende stroom in de zomer, mits ik daar bewust mee omga. De donkere dagen in de winter red ik het niet helemaal om volledig off-grid te zijn en heb ik hulp nodig van wat walstroom. Streven is om ook in de winter volledig off-grid te zijn. De aanpassingen daarvoor zijn al in volle gang. Iets met koop een boot en werk je…’, lacht Frank, die zijn knusse schip met salon, kombuis en kooi trots toont in de Tiny Docu van Arnoud Klop.

Tekst gaat verder onder de foto.

Frank houdt het lekker warm met een houtkacheltjes. Foto: Arnoud Klop

Tiny Docu

De aflevering van Tiny Docu met Frank kun je hieronder bekijken:

Tekst gaat verder onder de video

De Tiny Docu van Arnoud Klop.

Inspireren

Met zijn Tiny Docu’s hoopt de Rotterdamse filmmaker Arnoud Klop, net als Klein Wonen Magazine, een bijdrage te leveren aan een beter imago van klein en anders wonen. Zijn video’s over allerlei alternatieve woonvormen zijn vooral een persoonlijke zoektocht, maar naast zichzelf wil hij ook zijn vrienden en vele anderen inspireren om niet te piekeren over wat er op woongebied allemaal niet kan, maar je juist te focussen op wat er wel mogelijk is. Inmiddels heeft hij 27 Tiny Docu’s gemaakt over allerlei vormen van klein wonen. Je kunt deze korte documentaires bekijken op zijn YouTube-kanaal TinyDocu.