Z-profielen, H-profielen en U-profielen worden al decennialang gebruikt in de bouw. De letter staat voor de vorm van een doorgezaagd profiel van bijvoorbeeld aluminium. Maar een A-frame is iets nieuws, een opkomende constructievorm voor woningen, waarbij de gevel op de hoofdletter A lijkt. Alfabet-architecten laten nu al succesvolle voorbeelden zien van kleine A-framegebouwtjes. Onze blogger Marcel van Mierlo belicht er enkele in twee delen. Woensdag volgt deel 2.

Tiny is all electric

Architect Daan Bakker is een van de winnaars van de Tiny House ontwerpwedstrijd voor de Bouw Expo Almere Poort (2016). Hij heeft een bijzonder concept ontwikkeld, dat vooral uit dak bestaat: Het dak is het goedkoopste bouwelement van een woonhuis en dat laten we doorlopen tot op de fundering.

Tekst gaat verder onder de foto

De Tiny-A in Almere-Poort. Foto: DaF-architecten

Wat heb je nodig om te wonen? Daan Bakker: Een dak boven je hoofd, dat is eigenlijk het belangrijkste. Tiny-A is precies dát, een dak dat is verankerd aan een funderingsplaat. Tiny-A heeft een oppervlak van 50m2 en voelt ruim aan dankzij de vrije hoogte onder het dak van zeven meter. Eén groot meubel organiseert het interieur en combineert zowel kast, keuken als trap. Bovenop de keuken en de badkamer is een kleine intieme mezzanine waar je kunt slapen of werken.

Tekst gaat verder onder de foto‘s

De hoge kamer met verdiepingshoge pui is een flexibele leefruimte. Dankzij de kast en opklapbare tafel heb je maar een paar meubels nodig. Ook in de slaapruimte is een vaste inbouwkast gemaakt. En als je wilt is er nog de mogelijkheid om een extra tussenvloer in de nok te hangen.

Tekst gaat verder onder de foto

Het tiny house-dorpje van de BouwEXPO Tiny Housing in Almere met de Tiny-A in het midden. Foto: DaF-architecten

Verkassen met Paulien

Paulien Doedee heeft haar eigen A-framehuisje gebouwd in Minitopia Den Bosch. Een bijzonder project, want het A-frame functioneert niet als draagconstructie maar als kas om het huis heen. Paulien vertelt bevlogen over haar drijfveren: Mijn behoefte om naast een fijne binnenruimte, ook een fijne buitenruimte te creëren, wordt ingevuld door met een A-framekas over een rails te rijden.

De verrijdbare kas van het A-framehuisje van Paulien. Foto: Marcel van Mierlo

Dit zorgt voor een flexibele woonomgeving, die aangepast kan worden door het A-frame te verplaatsen. Zo kan ik spelen met de seizoenen en het licht. De binnenzijde van de A-frame kas wordt verticaal beplant om m’n huisje te omhullen met een groene deken. De geometrische en minimalistische vormgeving vormt een mooi contrast met de planten. De woning zelf is opgebouwd uit prefab segmenten en is zo ontworpen dat eventuele uitbreiding en ontmanteling mogelijk is.

Tekst gaat verder onder de foto‘s

Foto’s: Marcel van Mierlo

Lees ook het tweede deel van Marcel’s blog over A-framehuisjes. Klik hier.