Het was een droge zomer, maar toch baadt Mariël in de groenten en vruchten uit haar permacultuurtuin. Wat een rijkdom, concludeert zij in haar nieuwe blog.

Wat is de tijd hard gegaan! In een vloek en een zucht was het zomer en ook die ging net zo snel weer voorbij. En nu is het inmiddels alweer november. Het wordt nu echt vroeger donker. Dus ook minder tijd op een dag. Want ‘s avonds in het donker op de tuin werken kan natuurlijk niet. Alle oogst is inmiddels binnen, op wat mispels na. Voor het eerst sinds jaren ben ik een soort van opgelucht dat het seizoen weer voorbij is. Het blijft namelijk maar doorgaan, de giften van moeder aarde waren niet te stoppen. Wat een oogst! En dat (des)ondanks de droogte.

In overvloed

Kilo’s appels hebben we geplukt en die vervolgens laten persen tot heerlijke appelsap. Sappige peren aten we zo uit de boom in de mond. Pruimen in overvloed! De walnotenbomen bleven ook maar geven. Die noten moesten vervolgens gewassen en gedroogd worden. Kratten vol staan er nu opgeslagen. Want van twaalf bomen kunnen we een hele oogst verwachten. Tot slot de stoofperen. Die hebben we in verschillende rassen en smaken. Met allemaal hun eigen pluktijd. En vervolgens moet al die oogst ook weer verwerkt worden en daarna verkocht op de kleine marktjes waar we staan de komende weken. Met een mengelmoestuin ben je dus nooit klaar! Maar goed, dat is eigenlijk ook de bedoeling.

In de eerste week van december stoppen we met het werken op de tuin. We laten de boel de boel en de tuin (lees natuur) mag in rustte. En wij ook een beetje. De bladeren beginnen te vallen en bedekken de aarde als een dikke laag isolatie. De bovenwereld wordt langzaam koud en stil. Het leven trekt zich in de onderwereld terug. En wij doen eigenlijk hetzelfde. We trekken ons terug, brengen onze yurt op orde, porren het kacheltje op en bakken een taartje van appels in onze oven. Elk seizoen heeft zo zijn heerlijkheid. En december vind ik super heerlijk! We geven het over aan het grote geheel en genieten van onze oogsten. De volle manden noten, mispels, kisten met kroten, appels en peren. Potten vol met heerlijk zomerfruit en veel gedroogde kruiden. Wat een rijkdom!

Zoveel plannen

Pas in januari ga ik me verdiepen wat ik met de moestuin wil gaan doen. Welke groenten gaan we zetten en gaan we toch eerder sproeien mocht het weer zo droog worden? We hebben duizenden liter wateropslag in IBC containers zitten voor de moes- en kruidentuin, maar dan moet je het natuurlijk wel gebruiken! En plannen maken. Och, ik heb nog zoveel plannen. Want natuurlijk gaan er ook weer stukken van de tuin op de schop. En er mag ook nog heel wat aanplant bij….. ergens! De boomgaarden en de voedselgaard moeten deze winter onderhanden worden genomen. Er wacht ons een winter vol snoeien en houtzagen. En daar kijk ik dan weer erg naar uit. Maar nu eerst pas op de plaats. Overgave. Wij wensen jullie een stille periode vol dankbaarheid en rust, maar met veel liefde!

Lieve groeten vanuit de Mengelmoestuin