Wat de rode klaproos is voor militairen en de witte anjer voor veteranen, is de goudsbloem voor alle burgerslachtoffers van oorlogen. Mijn opa vertelde altijd dat hij in de oorlog de hele tuin vol goudsbloem liet groeien, en dan trots OZO! riep: oranje zal overwinnen. Je hoeft niet te vragen waarom deze bloem de naam goudsbloem draagt, daar is die mooie oranje kleur de oorzaak van. In de oorlog was het op sommige plekken om die reden ook een verboden bloem.

Oranje is de kleur van optimisme en levensvreugde. Goudsbloem werkt dan ook opvrolijkend, stimulerend en verwarmend op het gemoed, maar in de eerste plaats staat de goudsbloem bekend vanwege haar rol in de Calendulazalf. Deze zalf werkt samentrekkend en voedend voor de huid, reinigt, verzacht en voorkomt rimpels. De meer therapeutische eigenschappen liggen op het vlak van wondheling, herstel van weefsels en het voorkomen van ontstekingen. Het bevordert de lokale doorbloeding, is wond reinigend en verzacht de pijn. Een ideale kinderzalf dus, die bij alle botsingen verlichting biedt! Zelf gebruik ik voor mijn gezicht goudsbloemolie. Ik laat de natuur mijn huid graag een handje helpen bij het verstrijken van de jaren!

Zonaanbidder

Oorspronkelijk komt de goudsbloem uit het Middellandse Zeegebied, waar ze het hele jaar door bloeit. Daar heeft ze ook de naam Calendula, ofwel kalendertje, aan te danken. Dit is afgeleid van het Latijnse woord kalendae en betekent elke eerste dag van de maand weer bloeiend. Tijdens een zachte winter bloeit de goudsbloem bij ons ook het hele jaar. De plant geeft mooie oranje en goudgele bloemen van juli tot oktober. Calendula houdt van de zon, dus plant hem op een warm en zonnig plekje. Als de bloem is uitgebloeid, maakt de plant de typische goudsbloemzaden die je kunt verzamelen om volgend jaar opnieuw te zaaien.

Vrolijk ontbijt

Net als mijn opa heb ik mijn tuin vol met goudsbloemen laten groeien. Iedere ochtend ga ik even kijken. Als de bloemen na 7.00 uur nog dicht zijn voorspellen ze regen. Zijn ze open, dan belooft het een zonnige dag te worden. De oranje bloemblaadjes gebruik ik graag als eetbare garnering op een salade of voor een vrolijk ontbijt en ik maak er een fijne voorraad olie van aan als effectief anti-rimpelproduct of verzachtende huidolie na het zonnebaden.

Goudsbloemolie

Zelf goudsbloemolie maken is niet zo moeilijk en de zomer is er de ideale tijd voor:

Pluk de oranje blaadjes van ongeveer 20 bloemen. Laat ze een dag drogen op een theedoek (langer mag ook). Doe de bloemblaadjes in een schoon en droog (jam)potje, vul het potje met olie (liefst biologisch en koudgeperst van olijf of zonnebloem) en voeg zoveel olie toe dat de bloemblaadjes goed onder de olie staan. Roer een beetje. Span een stukje katoen met elastiek over de opening en laat de pot ongeveer 2 weken in de zon staan (als het heel zonnig is, kan het korter). Zeef de olie en bewaar in een donkergekleurde fles. 

Foto’s: ©Maaike Pfann

Een volledige versie van dit artikel verscheen ook in editie 13 van Klein Wonen Magazine