De gemeente West Betuwe maakt als eerste in Nederland het plaatsen van microwoningen op particuliere grond mogelijk. Om in te spelen op de grote vraag naar woningen kijkt de gemeente ook naar woonvormen die op korte termijn gerealiseerd kunnen worden, laat de gemeente weten op haar website. De start-up Microwoning.com gaat een belangrijke rol spelen bij de realisatie van het nieuwe beleid.

Microwoningen zijn volgens de uitgangspunten van West Betuwe tijdelijke zelfstandige woningen voor één- of tweepersoons huishoudens. Het zijn prefab studio’s van 22 en 30m² met één bouwlaag. Ze worden geplaatst in de tuin of op een stuk grond van een particuliere eigenaar,  krijgen een eigen adres en mogen maximaal vijftien jaar blijven staan. De gemeente wil hiermee vooral starters en alleenstaanden sneller aan een eigen onderkomen helpen. Uiteraard kunnen ouders op deze manier ook hun eigen kinderen in de achtertuin op zichzelf laten wonen.

Tekst gaat verder onder de foto.

West Betuwe heeft verschillende dorpskernen met ruimte voor microwoningen. Foto: Michiel Verbeek (Wikipedia-license)

Eisen

Voor een microwoning is een omgevingsvergunning nodig. Om deze te krijgen heeft de gemeente een aantal eisen vastgesteld. Zo moet de microwoning binnen de bebouwde kom worden geplaatst bij een bestaand hoofdgebouw. Het uitgangspunt is één à twee microwoningen per hoofdgebouw, maar op grotere percelen mogen eventueel maximaal tien woningen worden geplaatst. Het perceel moet bovendien voor minimaal 50% vrij blijven van bebouwing en verharding. De microwoningen moeten worden aangesloten op de nutsvoorzieningen van het hoofdgebouw en de aansluiting op de riolering gaat in overleg met de gemeente, die verder geen kosten gaat maken voor faciliteiten in de openbare ruimte.

Tekst gaat verder onder de foto.

Voorbeeld van een microwoning in een achtertuin. Impressie: Microwoning.com

De gemeente West Betuwe wil binnen het eisenpakket ook maatwerk mogelijk maken. Mocht een locatie niet aan alle uitgangspunten kunnen voldoen, dan kijken we binnen deze uitgangspunten wat wel mogelijk is. Daarnaast toetst de gemeente een aanvraag aan de reguliere voorwaarden uit het Bouwbesluit en andere regelgeving (waterberging, parkeren, verkeer, geluid, milieu, veiligheid enz.), vermeldt de lokale overheid op haar website.

Onwijs vet

Verantwoordelijk wethouder Jacoline Hartman heeft met start-up Microwoning.com afspraken gemaakt om het nieuwe beleid van een vliegende start te voorzien. Dit bedrijf verzorgt de realisatie van microwoningen op particuliere grond. Van de huuropbrengst (750 of 900 euro) krijgt de grondeigenaar een deel voor de grondpacht. Eigenaar Matthijs Rolleman van Microwoning.com is dolenthousiast over deze doorbraak in Nederland. ,,Onwijs vet! Overal in het land gaan we de komende jaren microwoningen plaatsen, maar deze gemeente durft het aan om direct door te stoten naar een breder beleid. De bal ligt namelijk bij gemeenten die het onmogelijke tóch mogelijk durven te maken, met als doel: meer woningen toevoegen op de korte termijn. Het ziet er voorlopig namelijk niet naar uit dat de benodigde aantallen in het land gehaald gaan worden. Leg de kansen op huisvesting óók bij de gewone man. Power to the people zong John Lennon al in 1971 en dat is inmiddels onze lijfspreuk geworden.’’

Tekst gaat verder onder de foto.

Mathijs Rolleman bij zijn eerste microwoning in Gouda. Foto: Microwoning.com

Spannend

Microwoning.com plaatste haar eerste huurhuisje in Gouda en heeft inmiddels honderden aanvragen bij diverse gemeenten lopen. Voor West Betuwe is het nieuwe beleid een experiment. Wethouder Hartman laat in dagblad De Gelderlander weten het spannend te vinden. Maar als je iets niet probeert, weet je nooit of het werkt, Ook de Rijksoverheid is naarstig op zoek naar dit soort oplossingen om snel de enorme woningnood aan te pakken. Er zijn meer mogelijkheden, zoals dus de iets ruimere tiny houses, maar we verwachten dat ook hier belangstelling voor zal bestaan. Het mooie is dat als er overeenstemming is met omwonenden en andere betrokken zo’n microwoning er binnen een half jaar zou kunnen staan. Dat is haalbaar, ook met vergunningen. Het kan gaan om één microwoning, maar als er voldoende ruimte is ook wat meer.