Circulair bouwen krijgt terecht de volle aandacht van steeds meer bouwers, maar tegelijkertijd worden veel bouwmaterialen steeds schaarser. Dus waarom geen bouwmaterialen maken van al dat afvalplastic dat het milieu teistert? Bram Peters vond een proces om zwerfafvalplastic om te smelten tot onder meer Lego-achtige bouwblokken en bouwde er zijn eigen huis mee.

Bram startte ook zijn eigen bedrijf onder de naam Save Plastics en nu bouwt hij met regionaal gevonden afvalplastic kleine huisjes in Nederland. Afvalplastic is voor hem niet langer een probleem, maar een waardevolle grondstof. De tweede creatie van Save Plastics is het Plastic Beach House, dat momenteel op de Floriade in Almere te zien is. Gemaakt van 7.400 kilo Almeers afval oftewel 5 miljoen boterhamzakjes! Een flinke stapel afvalplastic is hierdoor van de verbrandingsoven gered. Daarmee heeft het ook nog eens 7.400 kilo aan CO2-uitstoot bespaard. Dat is net zoveel als dik 62.000 autokilometers!

Compleet gasloos

In 2021 is in Almere de eerste plastic afval recyclefabriek van Nederland in gebruik genomen. In samenwerking met gemeente Almere heeft Save Plastics hier van lokaal afval nieuwe producten gemaakt, zoals het bouwmateriaal voor het huisje op de Floriade. Niet alleen het huisje zelf maar ook alle voorzieningen in en rondom het huis zijn gemaakt van plastic afval. Zoals de lantaarnpaal, vlonders en de loungestoelen op het strandje.

,,Eigenlijk is het Plastic Beach House een doorontwikkeling van mijn eigen huis. Samen met mijn vrouw en 2 kinderen wonen we alweer 2 jaar in een plastic huis. Bijna alles is circulair, tot de keuken aan toe. En door de zeer hoge isolatiewaarde zijn we compleet gasloos, erg fijn op dit moment!” De woning van Bram staat in Oosterbeek, vlakbij Arnhem, maar gaat in de nabije toekomst verhuizen, want naast herbruikbaarheid is flexibiliteit een van de grote voordelen van deze nieuwe woontrend. Je huis is waar jij wilt zijn.

(Tekst gaat verder onder de advertentie)

Voorkeur regionaal afval

Binnenkort kun je op meerdere plekken in Nederland plastic huizen bewonderen. Ze passen uitstekend in een duurzame leefomgeving. Bram: ,,We zijn nu bezig met een serie Save Cabins, gemaakt van plastic afval dat we gered hebben uit de Noordzee. We vinden dat afval zo weinig mogelijk mag reizen, dus maken we onze woningen bij voorkeur van regionaal afval.”

Onder meer aangewakkerd door de woningnood en de schaarste op de traditionele grondstoffenmarkt is de vraag enorm. Hout, staal en beton worden steeds schaarser. Met de stijgende prijzen van traditionele bouwmaterialen groeit de interesse naar circulaire grondstoffen. Met het Plastic Beach House bewijst Save Plastics op de Floriade Expo dat je huizen kunt bouwen van restmix afvalplastic: onderhoudsarm, comfortabel en super duurzaam. En bovenal: onbeperkt leverbaar! Bram: ,,Helaas is er plastic afval in overvloed. Maar in deze markt van tekorten is dat gelijktijdig een zegen.”

Het Plastic Beach House van Save Plastics is nog tot en met 9 oktober 2022 te zien op de Floriade Expo in Almere: Utopia Island, Oranje, nummer 23.