Diep in de bossen van Santa Rosa de lima (Guanajuato, Mexico) vind je een bijzondere woning, Casa Naomin. Het huisje is vooral rond en het dak loopt naadloos over in de gevel. Vrijwilligers legden steen voor steen met liefde en aandacht precies op de goede plek, geïnspireerd door architect Varun Thautam uit India, die het geweldig vindt om met aarden bouwmaterialen te werken.

Varun wil traditionele culturen en bouwmethoden losmaken van de lokale context en toepassen in de moderne tijd. Leer van de traditionele manieren van bouwen, zodanig dat je een echt, fris en duurzaam ontwerp bereikt. Dan krijg je unieke, comfortabele, kosteneffectieve ruimten, die zijn afgestemd op de ritmes, vormen, processen en cycli van de natuur.

Tekst gaat verder onder de foto.

Traditioneel gebakken stenen. Foto: Varun Thautam

Mieren en vogels

De ontwerpbenadering is het resultaat van jarenlange observatie van mieren en vogels, die hun leefgebied bouwen. Het resultaat is een voordelige hut voor Casa Naomin, een bescheiden door een familie gerunde yogaschool. De natuurarchitect wil de natuurlijke rondingen van menselijke beweging en ruimtegebruik benutten. Op minder dan 30 m2 moeten vijf á zes personen kunnen leven. En om de kosten te verlagen wordt het project zo ontworpen, dat het kan worden gebouwd met onervaren vrijwilligers.

Tekst gaat verder onder de foto’s.

Rondingen zijn belangrijk in de bouw van dit huisje. Foto: Varun Thautam
Iedereen kan het! Foto: Varun Thautam

Meditatief ritme

Na verloop van tijd neemt de vereiste aandacht bij het verwerken van de stenen af en komt de geest in een meditatief ritme. In deze toestand wordt het lichaam niet moe, zelfs niet voor een persoon die niet gewend is aan het zware werk van het bouwen. Iedere vrijwilliger ontwikkelt een persoonlijke metselmethode. Hiermee bereikt de amateur een voordeel ten opzichte van een professional. Strengheid, discipline of zelfs verworven vaardigheden zijn niet noodzakelijk, aldus Varun.

Tekst gaat verder onder de foto’s.

Foto’s: Varun Thautam

Metselteam

Na een paar dagen begint iedereen moeiteloos te werken binnen het metselteam. De behoefte van een teamgenoot wordt begrepen met weinig communicatie. In het typische team van drie levert de eerste de juiste steen en observeert de bocht van een afstand. De tweede past de juiste hoeveelheid mortel toe aan de rechterkant, terwijl de plaatsing van de steenrichting zijdelings wordt bekeken. De derde plaatst de steen op zijn plaats met de juiste druk en observeert en perfectioneert de plaatsing met behulp van de andere twee. Alle drie de leden moeten diep verbonden zijn met de curve voor elke steen. Werken in een team wordt een genot. Varun, de architect-trainer, bewaakt en orkestreert continu de precisie, binnen de toelaatbare veiligheidslimieten.

Tekst gaat verder onder de foto’s.

Deel van het interieur. Foto’s: Varun Thautam

Serie Ambachtelijk bouwen boeit

In de wereld van kleine huisjes kom je veel houtskeletbouw tegen en hiermee worden natuurlijk prachtige huisjes gebouwd. Maar je vindt er ook andere, soms al eeuwenoude, bouwsystemen. Je kan je huisje bijvoorbeeld metselen of opbouwen uit gerecyclede glas-in-lood ramen. Of gebruik maken van spanten, zoals dat in de scheepsbouw gebeurt. Het is niet toevallig dat juist bij kleine gebouwtjes deze ambachtelijke, vaak arbeidsintensieve, bouwtechnieken opnieuw veel aandacht krijgen. Laat je de komende weken met deze serie van Marcel van Mierlo inspireren door vaklieden en kunstenaars, die deze traditionele bouwmethoden met liefde en respect nieuw leven inblazen en er prachtige kleine huisjes mee bouwen.

Illustratie: Marcel van Mierlo