Als we Belgische bouwexperts mogen geloven wordt 2022 de doorbraak van hennep als duurzaam isolatiemateriaal. Het is wel iets duurder dan glas- of steenwol, maar heeft dezelfde isolatiewaarde. Wie duurzaamheid hoog in het vaandel heeft zou deze vorm van isoleren dan ook zeker moeten overwegen, maar wat maakt hennep nu zo’n milieuvriendelijk isolatieproduct?

Je ziet steeds meer hennepvelden opduiken in Europa. Een groot aantal daarvan zijn voor het vervaardigen van isolatiewol voor de bouw. Zo planten hennepproducenten bijvoorbeeld planten op braakliggende terreinen waar later wordt gebouwd. De hennep wordt dan veelal op dezelfde plek weer gebruikt als isolatie. Door de sterkte van de plant kan deze bijna overal groeien met weinig water en zonder kunstmatige mest en pesticiden. Bovendien neemt de plant tijdens de groei CO2 op. Het duurzame karakter van hennepisolatie begint dus al bij het telen.

Foto: Michael Becker

Veel voordelen

Net als bij glas- en steenwol is hennepwol verkrijgbaar in roldekens en platen, die zijn te gebruiken voor de isolatie van vloeren, plafonds, muren, hellende daken en gevels. Je betaalt gemiddeld zo’n 17,50 euro  per m2 voor dit materiaal, dat overigens niet voor 100% uit hennep bestaat. Sommige fabrikanten maken hun platen wat stijver met behulp van maismeel, maar ook polyester wordt gebruikt.

Om het brandwerend te maken wordt meestal ammoniumfosfaat of soda toegevoegd en soms worden er boorzouten verwerkt om schimmelvorming tegen te gaan. Het gaat hierbij volgens adviesplatform Isolatie-info.nl om middelen die het milieu weinig belasten en heeft hennepisolatie verder veel voordelen. Zo is het geheel te recyclen, irriteert het niet de huid of longen bij verwerking, is het reukloos, heeft het een goede thermische en akoestische isolatie en wordt er weinig energie verbruikt bij de productie. Het enige nadeel is dat het niet goed bestand is tegen vocht, waardoor het geen optie is voor vochtige ruimtes.

Foto: dakisolatiemateriaal.be

Bouwblokken van hennep

Er kan ook met hennep worden gebouwd, want er zijn ook hennep bouwblokken verkrijgbaar. Deze blokken isoleren en kunnen warmte opslaan. De opgeslagen warmte in een hennepwand wordt vervolgens geleidelijk verspreid en zorgt voor een constante temperatuur binnen. Een ander pluspunt is het ademende en vochtregulerende karakter van deze biobased bouwblokken. Dit zorgt voor een gezonder binnenklimaat.

Ook de bouwer heeft een groot voordeel, want de blokken wegen een stuk minder dan de meeste conventionele bouwmaterialen. Hierdoor kunnen er grotere bouwblokken worden gebruikt met veel tijdswinst als resultaat. Er is ook een minpuntje. Hennep bouwblokken zijn te zwak om als draagmuur te functioneren. Daarom moeten ze altijd in combinatie met leemsteen of hout. Er wordt overigens wel gewerkt aan hennepbouwblokken met voldoende draagkracht. Tot die tijd kan er ook gebruik worden gemaakt van geperforeerde en U-blokken, waar je beton in kunt gieten om voldoende draagkracht te creëren. Al bij al is hennep in huis dus helemaal zo gek nog niet.

Foto: Isohemp