De gemeente Eemnes presenteerde recent trots de oplevering van 32 flexwoningen en acht tiny houses. In een jaar tijd realiseerde het Utrechtse dorp dit project voor Oekraïense vluchtelingen en lokale starters. Het college van burgemeester en wethouders is zo enthousiast geraakt, dat het al plannen smeedt voor nog eens vijftig kleine woningen.

De Utrechtse Commissaris van de Koning, Hans Oosters, was vol lof tijdens de oplevering van het mini-wijkje aan de Barbeelstraat. ,,Goed te zien hoe door samenwerking tussen verschillende partijen veertig volwaardige woningen zijn opgeleverd. Heel mooi dat op deze manier twee groepen, vluchtelingen en starters, worden samengebracht en met elkaar kennismaken.’’ Burgemeester Roland van Benthem van Eemnes is ook zeer in zijn nopjes met het project. ,,Ik ben enorm trots op wat we hier met alle betrokken partijen in korte tijd hebben neergezet. Ik hoop dat onze Oekraïense inwoners hier de nodige rust en stabiliteit vinden. Onze Eemnesser starters feliciteer ik van harte met deze stap in hun wooncarrière.’’

Impressie van de twee blokken flexwoningen. Impressie: Studio Selva
Het appartementenblok van twee lagen voor Oekraïense vluchtelingen. Foto: Bargmann & Van Ek Bouwconsulting

Gemeenschappelijk

De woningen zijn eigendom van de gemeente en woningcorporatie Alliantie. De 32 flexwoningen zijn prefab vervaardigd  in Wognum en de acht tiny houses komen van Heijmans. De zogenoemde Ursem woonmodules zijn op elkaar in een L-vorm geplaatst aan de Barbeelstraat en tellen twee of drie kamers. Het ontwerp is van Studio Selva, dat een voorname rol heeft toebedeeld aan gemeenschappelijke en openbare ruimtes. Zo wil zij een hechte gemeenschap aanmoedigen. Voor de bewoners is er een gezamenlijke ontmoetingsruimte en een gedeelde wasruimte. Op het autovrije binnenplein is een fietsenstalling en een speeltuintje.

Impressie van de autovrije binnentuin. Impressie: Studio Selva

Rap aan de slag

Onder druk van de grote vraag naar woonruimte voor vluchtelingen ontstond iets meer dan een jaar geleden het idee bij het college om in te zetten op flexwoningen. Al snel werd aan de Barbeelstraat een locatie gevonden, maar de omwonenden waren in eerste instantie niet erg enthousiast. De gemeente wist de plooien een beetje glad te strijken en kon samen met woningcorporatie Alliantie toch vrij rap aan de slag.

Het wijkje aan de Barbeelstraat in aanbouw. Foto: Gemeente Eemnes

,,De gemeente en de Alliantie hebben de schouders eronder gezet om deze tijdelijke, modulair gebouwde woningen met een enorme snelheid te realiseren. Dat gebeurt alleen als je elkaar vertrouwt. Als je allemaal hetzelfde doel voor ogen hebt, krijg je dit mooie resultaat’’, aldus Alliantie-directeur Joan van der Burgt. ,,De huisjes zijn een mooie, flexibele en betaalbare oplossing in deze tijden van krapte op de woningmarkt. En dat is hard nodig! Flexwoningen bieden een snelle oplossing voor spoedzoekers, zoals gescheiden mensen, maar ook voor starters en studenten. Een flexwoning biedt de bewoner de mogelijkheid een bestaan op te bouwen op een plek waar hij anders jaren op een woning zou moeten wachten.’’

De officiële oplevering met o.a. Hans Oosters (CvdK), burgemeester Roland van Benthem en Joan van der Burgt. Foto: Heddes Bouw

Vluchtelingen

Het wijkje op het terrein van het voormalig gronddepot biedt woonruimte aan maximaal tachtig bewoners en is in hoofdzaak bedoeld voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Zij bevolken alle 32 flexwoningen. De acht tiny houses zijn voor starters uit het dorp in de leeftijd van 23 tot 30 jaar. ,,Voor de tiny houses was heel veel belangstelling. Begrijpelijk, deze kleine woningen zijn een mooie, betaalbare oplossing. De gemeente Eemnes maakt zich dan ook sterk voor de bouw van nog eens vijftig tiny houses aan de randen van het dorp in de komende jaren’’, aldus verantwoordelijk wethouder Theo Reijn.

Voor de acht tiny houses is gekozen voor de Heijmans One. Foto: Bargmann & Van Ek Bouwconsulting

Als het aan het college ligt wordt zo snel mogelijk begonnen aan een nieuw project voor een vijftigtal flexwoningen. De verdeling wordt dan wel anders: de helft voor Eemnesser starters en de andere helft voor spoedzoekers en statushouders. Burgemeester en wethouders willen de vaart erin houden en hebben al een locatie op het oog aan de noordkant van het dorp. Deze ligt echter in de rode contour, die stedelijk en landelijk gebied van elkaar scheidt. Daar mag de gemeente als grondeigenaar niet bouwen zonder toestemming van de provincie. De Provincie Utrecht experimenteert momenteel wel al met flexwoningen in rode contouren, maar werkt nog aan nieuwe regels.

Voorbereidingen

De procedure van de nieuwe provinciale regelgeving kan nog wel even duren. Eemnes wil echter al met de voorbereidingen starten als er een behoorlijke kans bestaat dat het project wel wordt goedgekeurd. Het gaat dan om het bepalen van de definitieve locatie, het bestellen van de woningen en voorbereidingen  voor nutsvoorzieningen. Het is duidelijk dat Eemnes op drift is geraakt om de woningnood aan te pakken en zich niet wil laten stoppen.

Hoofdafbeelding: Impressie Studio Selva