Welkom in Klein Zuidbroek, een nieuwe tiny house community aan de rand van Apeldoorn. Langzaam verrijzen hier 10 huisjes en zullen de bewoners voor het terrein zorgen en het tot een fijne, groene en sociale plek maken. In deze serie neemt bewoonster Tim van der Meer je mee tijdens de reis van weiland naar tiny house community!

De geboorte van een dorpje

Klein Zuidbroek. Liggend in de armen van weilanden met in de verte het geraas van de A50. Aan de andere kant de nieuwbouwwijk met gezinnen en brede straten, met haar gezicht naar park Zuidbroek en de Veluwe, vol van nog te wandelen wandelingen. Klein Zuidbroek. Eerst nog een weiland, een vierkant stuk gras waar de meeste mensen overheen keken de verte in, een stukje niet gezien onderweg. Nu een plek volop in ontwikkeling.

Op de avond van de loting, waar de 10 plekken vergeven worden, rijden de kandidaten langs, stappen uit bij het kale stuk grasland, dat door hen wordt opgezogen en gemeten. Ze proberen zich in te denken om hier te wonen. Het is begin maart, we hebben net gehoord dat we geen handen meer mogen schudden en zijn zenuwachtig. Allemaal tiny house-bewoners in spé. Sommigen nog maar net begonnen aan dit nieuwe idee, anderen al bezig met de bouw van hun huisje. Allemaal klaar om naar dit stukje niks te verhuizen in Apeldoorn, van dichtbij en van ver.

Het is een bingo, maar in plaats van een cadeaubon krijg je een kavel met een nieuwe toekomst als prijs. De prijzen worden soms met een luid YES! en soms met een binnensmonds gejuich in ontvangst genomen. De winnaars krijgen bloemen en kijken hun nieuwe buren wat onwennig aan, terwijl de mensen op de wachtlijst vol goede hoop naar huis keren.

Iedereen in de groep is nieuwbakken tiny house-bewoner

Het fijne aan een community in opbouw is dat je niet zelf het wiel hoeft uit te vinden, maar dat samen kan doen. Iedereen in de groep is nieuwbakken tiny house-bewoner. De een gaat voor het eerst water opvangen van eigen dak om te drinken en mee te douchen, de ander gaat voor het eerst een composttoilet gebruiken. Met zijn allen gaan we voor het eerst dit avontuur aan. We bespreken wat het betekent om off-grid te zijn, of er wel genoeg regenwater uit de lucht valt om van te leven, of het misschien nodig is om een back-up te hebben. Hoe ga je om met de compost van 10 huishoudens op een terrein? Gaan we een groot gezamenlijk helofytenfilter aanleggen of een paar kleinere? Het begrip off-grid lijkt ruim te zijn en ieder is vrij om daar zijn eigen invulling aan te geven, op een zo duurzaam mogelijke manier. We vinden zo samen onze eigen weg.

Het begin van ons dorpje, Klein Zuidbroek

In juni 2020 is het zover. Het eerste huisje is geplaatst en vormt het begin van ons dorpje, Klein Zuidbroek. Al snel volgen huisje 2 en 3 en inmiddels staat het vierde huisje ook op zijn plek. In de verte is het een mooi en vreemd gezicht, die kleine en allemaal verschillende huisjes die als paddenstoelen uit de grond lijken te zijn gegroeid. Eerst was er alleen nog maar de verte, nu een bijzondere verzameling bewoonde kunstwerkjes.

Dat vinden niet alleen wij, maar ook de ontelbare voorbijgangers. Klein Zuidbroek wordt beschouwd als openluchtmuseum, met haar bewoners schitterend in de hoofdrol. Bij alle dingen waar we aan moesten denken (ontwerpen, bouwen, helofytenfilters aanleggen en over de compost vergaderen) hebben we dit niet ingecalculeerd: tiny houses trekken de aandacht. En veel!

Wonen zonder dat stroom en water vanzelfsprekend is

De nieuwe dorpsbewoners worden overdonderd door de gasten op het terrein, die nieuwsgierig kastjes open doen en door de ramen turen. Nu wonen we wel anders dan veel mensen om ons heen, maar dat maakt ons niet gelijk tot een openbare attractie. Het leidt ertoe dat de gemeente een hek om het terrein plaatst om mensen uit de tuin te weren en de bewoners te beschermen. Helaas! In de toekomst willen we het hek wat er nu staat vervangen door een vriendelijker exemplaar en worden er informatiebordjes geplaatst. Klein Zuidbroek heeft ook als doel om mensen te inspireren en dat doen we graag tijdens de open dagen, maar daarnaast zijn we ook, net als ieder ander, mensen die gesteld zijn op hun eigen ruimte en rust.

En rust is er. Naast het pionieren op een adres dat door de postbodes niet te vinden lijkt, wonen zonder dat stroom en water vanzelfsprekend is, klussen aan je huisje en een baan combineren en wennen aan een nieuwe omgeving. Tussen al deze dingen door vinden we zomaar radijsjes in de grond, landen er buizerds op het dak, wordt er in het donker vuur gemaakt met de buren en komt de zon weer elke ochtend heel mooi op. Een heerlijk begin!

Foto’s: ©Klein Zuidbroek