Michiel wilde klein wonen in Zweden, maar plots kwam er een oude watertoren op zijn pad. Een mooi voorbeeld van out of the box denken. Nu woont hij op 17 meter hoogte in 2 vertrekken van het bijzondere gebouw en vindt het geweldig. In de nieuwe Tiny Docu van filmmaker Arnoud Klop vertelt hij over zijn nieuwe woonstek, zijn plannen voor een 3D-geprint tiny house en spoort hij mensen aan om ook op zoek te gaan naar leegstaande gebouwen om in te wonen.

Honderden telefoontjes krijgt de makelaar van de oude woontoren in Leerdam tijdens de verkoopperiode. Niet zo gek, want de vraagprijs is slechts 150.000 euro. Daarvoor krijg je wel een volledig kaal beton gebouw van 50 meter hoog. Er is zelfs geen waterleiding. En dat voor een watertoren!

Hoogste bieder

Potentiële kopers moeten wel met een goed plan komen om te mogen bieden. Meubelontwerper Michiel van der Kley is een van de 7 gelukkigen die hun plannen mogen presenteren. De op dat moment in Antwerpen wonende vakman print een mooi 3D-ontwerp uit en blijkt de hoogste bieder. De watertoren is van hem en Michiel springt een gat in de lucht.

Klein is de watertoren niet bepaald. Er zijn al eens plannen geweest om er een hotel van te maken of een kantoorpand met 2 appartementen. Michiel gebruikt echter niet alle vertrekken. Hij woont nu op 2 lagen, een woonruimte met keuken en een slaapkamer, zodat het toch nog enigszins tiny aanvoelt.

Michiel van der Kley boven op zijn watertoren. Foto: Arnoud Klop

Out of the box denken

Het is in elk geval een mooi voorbeeld hoe je in de huidige wooncrisis out of the box kunt denken om aan woonruimte te komen. Volgens Michiel zijn er nog vele leegstaande gebouwen in Nederland, die om te bouwen zijn tot woningen. Zo’n gebouw kun je natuurlijk ook met meerdere mensen kopen om er klein te gaan wonen. Het is het overwegen waard.

Klein wonen blijft ook Michiel trekken. Hij kent iemand die een grote 3D-printer heeft en hij wil binnenkort plannen gaan maken om een tiny house te printen. Die wil hij dan het liefst in zijn 2500 m2 grote tuin bij de watertoren zetten. Bekijk hieronder de tiny docu met het verhaal van Michiel:

Tiny Docu

Met zijn Tiny Docu’s hoopt de Rotterdamse filmmaker Arnoud Klop, net als Klein Wonen Magazine, een bijdrage te leveren aan een beter imago van klein en anders wonen. Zijn video’s over allerlei alternatieve woonvormen zijn vooral een persoonlijke zoektocht, maar naast zichzelf wil hij ook zijn vrienden en vele anderen inspireren om niet te piekeren over wat er op woongebied allemaal niet kan, maar je juist te focussen op wat er wel mogelijk is. Inmiddels heeft hij 15 Tiny Docu’s gemaakt over allerlei vormen van klein wonen. Je kunt deze korte documentaires bekijken op zijn YouTube-kanaal TinyDocu.

Een ontwerp van Michiel voor een 3D-geprint tiny house. Foto: Arnoud Klop