Elke Rabé woont inmiddels meer dan 5 jaar in een tiny house en zou nooit meer anders willen. Het leven op een kleiner oppervlak, en daardoor met minder spullen, helpt haar gelukkiger te zijn. Voor Youtopialab laat ze mensen dromen over hun ideale land en ook daar hoort ze vaker over het ideaal van een simpel leven met weinig spullen. In haar werkzaamheden voor duurzame initiatieven als Klimaatgesprekken en Think Big Act Now hoort ze bovendien steeds vaker de roep om een systeemverandering. Niet langer zou welvaart het grote doel moeten zijn maar welzijn. Aan de hand van 10 Youtopia-reizen ontrafelt ze dit ideaal.

Bij Youtopialab doen we alsof jouw ideale land een reisbestemming is. Door een reeks prikkelende vragen te beantwoorden kom je aan in Youtopia, het land van jouw dromen. Tekeningen brengen het tot leven. Onze reisleiders luisteren zonder oordeel en zijn nieuwsgierig naar wat er gebeurt als mensen vrij mogen dromen. Wat we terugkrijgen is dat mensen het leuk vinden om te doen en aan het denken worden gezet. Ik heb direct na de kick-off een vliegende start gemaakt en in een maand ongeveer 10 reizen begeleid als reisleider. Het lijkt me leuk om voor Klein Wonen Magazine eens uit de doeken te doen wat me is opgevallen aan deze 10 reizen en natuurlijk de ervaringen in eerdere reizen die ik voor de start van het onderzoek al maakte.

Iedereen wil een groen land

Qua landschap is het heel duidelijk, bijna eentonig. Het woord groen wordt eigenlijk altijd in de eerste zin al genoemd. Iedereen wil dus een groen land. De een met mooie stranden, de andere met schitterende bergtoppen en watervallen, weer een ander ziet overal wouden met wilde dieren. De mensen wonen vaak in kleine gemeenschappen, dorpen of zelfs helemaal opgenomen in het groen, bijvoorbeeld met boomhutten of woningen in de vorm van een groene heuvel. Ook grote steden worden zo nu en dan genoemd, al hoor ik dan vaak ook: wel ergens ver weg uit mijn zicht, voor degenen die graag in een drukke stad wonen. Dat zijn de mensen die iedereen mag zijn zoals hij is hoog in het vaandel hebben staan. Maar ook in grotere dorpen of steden is het vaak groen met bijvoorbeeld mooie tuinen en parken. Hoe dan ook, pitoreske dorpen zie ik vaker dan steden.

Foto: Benjamin Balazs

Modulaire woningen die groeien

Veel mensen hebben moeite om buiten bestaande kaders te denken, maar sommige mensen dromen er lekker op los. Zij zien bijvoorbeeld modulaire woningen die kunnen groeien, bijvoorbeeld als mensen kinderen krijgen, en waarbij iemand die op kamers gaat gewoon zijn eigen deel van de woning meeneemt. Word je ziek? Dan komt er een bubbel om je heen waarin je verzorgd kan worden. Er komen veel ronde organische vormen, grote ramen, veel hout voorbij en er is veelal contact tussen binnen en buiten.

Zij dromen ook van woningen die open zijn open, zonder ramen. Die zijn niet nodig, want het is er altijd lekker warm en je loopt zo het strand op. Het is niet dichtbevolkt en de natuur gaat door woningen heen. Woningen zijn gemaakt van schimmelstructuren, ze leven en veranderen dus gedurende het gebruik of ze zien overal kaswoningen met veel groene planten erin, zodat het is alsof je binnen in een bos leeft. En er is natuurlijke isolatie waardoor verwarmen van de woningen veel minder nodig is.

Woningen kleiner

Ook opvallend is dat de woningen vaak kleiner zijn en in de gemeenschappen gedeelde ruimtes zijn om bijvoorbeeld gereedschappen te gebruiken, te leren van elkaar, samen creatief te zijn, producten uit te wisselen en te ruilen of met elkaar te eten en feesten. Naast die kleinere woningen in het groen staat zelden een auto. Veel mensen beschrijven een wandel- en fietscultuur met allerlei ingenieuze vormen van openbaar vervoer of deelvoertuigen voor de langere afstanden. Sommigen verzinnen magische transportmiddelen die geen energie nodig lijken te hebben of de energie is oneindig omdat we gebruik maken van onuitputtelijke bronnen. De zon wordt 9 van de 10 keer als belangrijkste oplossing genoemd, maar ook wind op zee, getijden- en hydro-energie komen voor. Ook hier geldt weer: wel uit het zicht ergens in een uithoek van het land of, heel ingenieus, aan de binnenkant van een vulkaan.

Bij vragen over hoe we met elkaar omgaan zie ik ook iets opvallends, waarmee we weer terug komen waar we startten: we willen eigenlijk allemaal een vriendelijkere samenleving. Meer verbinding, meer gezamenlijke momenten. Barbecues in het park, outdoor festivals, ruilmarkten,  meer verhalen rond het kampvuur, meer naar elkaar luisteren en vooral ook: elkaar laten zijn.

Oproep

We zijn pas net begonnen met Youtopia en ik vermoed dat de meeste  mensen die zich vanzelf opgeven voor ons onderzoek tot de zogenaamde groene voorlopers behoren. Daarom zijn we op zoek naar andere groepen deelnemers die onze totale respondenten pool diverser maken. Ken jij zo iemand of heb je een tip om andere groepen te vinden? Laat het me weten via hello@youtopialab.com en win een gratis Youtopiareis die je zelf online kunt maken.