De bewoners van Tiny House Alkmaar stelden hun recente open dag in het teken van energieverbruik. Een hot item op dit moment. De off-grid-bewoners hebben hun stroom-, gas- en waterverbruik de laatste jaren nauwkeurig bijgehouden en vergeleken met wat de energiebedrijven verstaan onder normaal gebruik in ons land. De verschillen zijn enorm!

Volgens energieleverancier Eneco verbruikt een eenpersoonshuishouden in Nederland gemiddeld 1920 kWh aan stroom per jaar, terwijl een huishouden van twee personen op zo’n 3000 kWh uitkomt. Het vijf huisjes tellende tiny house-dorpje in Alkmaar bestaat uit twee eenpersoonshuishoudens, twee tweepersoonshuishoudens en een gezinnetje van drie personen. Zij wonen allen off-grid en zijn voor hun stroom afhankelijk van hun zonnepanelen

De bewoners van Tiny House Alkmaar. Foto’s: Tiny House Alkmaar

Energieslurper

Uiteraard gaan zij dan ook heel bewust om met hun stroomverbruik en hebben zij weinig luxe apparaten ten opzichte van de bij Eneco genomen normaal verbruikers. De grootste energieslurper in het tiny dorpje is de koelvriescombinatie, die 24 uur per dag met stroom gevoed moet worden. Verder gaat er stroom naar de pompen voor regenwater, douche en hydrofoor, verlichting, telefoons, ventilatoren, nog wat klein keukenapparatuur en in sommige gevallen een pelletkachel of tv. Al met al resulteert dit in een gemiddeld jaarverbruik van slechts 300 kWh door de alleenstaande bewoners van Tiny House Alkmaar en de tweepersoonshuishoudens komen niet verder dan 434 kWh. Dat is rond de 15% van de gemiddelde verbruiker.

Het tiny house-dorpje in Alkmaar.

Het is natuurlijk appels met peren vergelijken, want de tiny house-bewoners in Alkmaar houden er ook andere levensstijl op na dan de gemiddelde Nederlander. Hun succesvolle streven naar een kleinere ecologische voetafdruk komt in de verbruikscijfers goed naar voren. Ook wat gas betreft leven zij zuinig. Het gemiddeld verbruik in een appartement is zo’n 870 m3. Dat zijn zo’n 58 grote gasflessen per jaar, terwijl een eenpersoonshuishouden van Tiny House Alkmaar het af kan met 4 van deze gasflessen. Daarbij moet wel worden vermeld dat normaal verbruikers meestal ook hun verwarming op gas hebben, terwijl de tiny house-bewoners gebruik maken van hout- en pelletkachels.

Waterverbruik

Tenslotte maakte Tiny House Alkmaar ook een vergelijk voor het waterverbruik. Zij zijn niet aangesloten op het drinkwaternetwerk en vangen regenwater op in grote tanks. Vooral in de zomer kan dat tricky zijn. Op is op en dan leer je vanzelf zuinig te worden, zoals bewoner Jacob al eens in de media liet optekenen. In Nederland lag het gemiddelde waterverbruik in 2016 op net geen 120 liter per persoon per dag. De tiny housers doen het dit jaar met maar liefst 90 liter minder per persoon per dag!

De meeste tiny houses in Alkmaar hebben twee watertanks van 1000 liter.

Aan douchen gaat het meeste water op, maar waar de normaal verbruiker zich met ruim 49 liter per dag afspoelt, gebruikt de tiny house-bewoner in Alkmaar slechts 16 liter. Een bijna even grote winst zit in het spoelwater voor het toilet. De gemiddelde Nederlander spoelt de kleine en grote boodschap dagelijks weg met ruim 34 liter, terwijl de klein woners uit de kaasstad met hun droogtoiletten geen druppel hieraan verspillen. Ook aan de wastafel is de tiny house-bewoner een stuk zuiniger, terwijl de gemiddelde Nederlander ook met de wasmachine een stuk kwistiger is en soms ook een bad neemt of dagelijks de afwasmachine laat draaien.

Moeder Aarde

De vergelijkingen van Tiny House Alkmaar maken duidelijk dat wie goed wil doen voor Moeder Aarde niet per se zo heel klein hoeft te wonen als zij. Zuiniger douchen, met de hand (af)wassen en minder elektrische apparaten gebruiken, kun je in elk huis. Een kleinere ecologische voetafdruk maken, gaat echter wel gemakkelijker off-grid in een tiny house, omdat je dan bewuster met je stroom, gas en water om moet gaan. Want op is op, zoals Jacob al zei.