Bankslapers worden ze genoemd. Mensen die na een scheiding of overlijden van hun partner noodgedwongen bij familie of vrienden verblijven. Ze zijn in de ogen van de overheid niet urgent, dus de situatie is uitzichtloos. Stichting STILA wil dit probleem oplossen door tiny houses aan te bieden tegen een sociale huurprijs aan deze onder de radar levende economische thuislozen. In het Almeerse Oosterwold staat inmiddels het eerste My Tiny Home-project met 30 huisjes. Met dank aan een private investeerder.

Tekst gaat verder onder de foto.

Het aantal eenpersoonshuishoudens neemt al jaren fors toe. Scheidingen en het overlijden van een partner zijn hiervan de belangrijkste oorzaken. Het inkomen wordt hierdoor vaak gehalveerd, waardoor een hypotheek zij geen hypotheek kunnen krijgen en geen huurwoning in de vrije sector kunnen  betalen. Zij zijn dan ook meestal op zoek naar een sociale huurwoning, maar daarvoor zijn de wachtlijsten lang en moet je al jaren ingeschreven staan. Ze zoeken hun heil bij familie of vrienden, maar zitten daar vervolgens vast. Met een adres zijn zij voor de overheid zelfredzaam en dus niet urgent. Hun situatie als bankslaper valt niet te benijden. Ze vechten vaak tegen een muur van regels, moeten spanningen op hun logeeradres het hoofd bieden en voelen zich in de steek gelaten. Een voedzame bodem voor depressies.

Armoede tegengaan

Monique Onvlee weet wat het is. In 2007 wordt de Almeerse economisch thuisloos. Met haar 2 kinderen trekt ze in bij haar moeder en leeft enige tijd tussen wal en schip op zolder. Met een werkgeversverklaring weet zij uiteindelijk een hypotheek te krijgen om naar Lelystad te verhuizen, maar dat is een constructie die tegenwoordig een stuk lastiger is. Als zij samen met een aantal familieleden de door haar vader achtergelaten Stichting Licht Amusement overneemt besluiten zij deze organisatie voor podiumkunsten meer te gaan benutten om de armoede in Flevoland tegen te gaan.

Tekst gaat verder onder de foto.

Monique Onvlee op het terrein van My Tiny Home in Almere Oosterwold.

Met haar eigen ervaring als bankslaper koerst STILA al snel af op het realiseren van betaalbare woningen voor economisch thuislozen. ,,Dit probleem is ontzettend groot, maar hoe groot is niet aan te tonen. Er zijn geen cijfers te vinden. Hoe groot het probleem is? Kijk eens in je eigen omgeving. Je kent vast 2 of 3 mensen die in een scheiding liggen en die hun koopwoning moeten verkopen. Neem daarbij de huidige huizenmarkt en dan kun je de ellende wel voorstellen. Flevoland is daarnaast ook nog eens de provincie met het hoogste scheidingspercentage. Iets dat uiteraard flink bijdraagt aan het aantal bankslapers.’’

Wachten geen optie

Na veel overleg en touwtrekken krijgt STILA een stuk grond toegewezen in Oosterwold voor de bouw van 30 tiny houses. ,,Na vele gesprekken ging de gemeente uiteindelijk toch akkoord met de aankoop van de grond en de uitwerking van het plan. Financiële steun is er nooit geweest. Zij gaven aan al voldoende te doen voor de bankslapers maar dat dit nog niet zichtbaar is omdat zij op lange termijn denken en plannen. Wat moeten al die mensen ondertussen? Wachten tot de weg naar Rome opengaat is voor ons geen optie’’, aldus Monique, die met haar stichting een investeerder vond en nu als projectmanager My Tiny Home Flevoland in Oosterwold mede opzet.

Tekst gaat verder onder de foto.

Het interieur van een van de tiny houses.

De huurprijs van de tiny houses is maximaal de sociale huurgrens, zoals die door de Belastingdienst is vastgesteld. ,,De investeerder heeft deze afspraak moeten maken voordat de gemeente en wij akkoord gingen met een samenwerking en de grondoverdracht. Wij als stichting ontvangen ook geen huurinkomsten. Die gaan rechtstreeks naar de investeerder’’, vertelt Monique. Het project bestaat uit 6 clusters van 5 geschakelde tiny houses met een stalen frame en een van duurzame materialen vervaardigde gevel.

Stortvloed aan aanmeldingen

STILA krijgt na het openen van de inschrijving een stortvloed aan aanmeldingen. ,, We hebben al 670 gesprekken gehad, waaruit 30 pioniers zijn gekozen. Deze mensen moesten voldoen aan een bepaalde mindset. Dit omdat er nog veel moet gebeuren rond het project. Een groep van specifieke karakters is echt noodzakelijk om het woonproject te laten slagen. Op dit moment staan er nog 110 ingeschrevenen in de wacht. Wat we uiteraard betreuren omdat iedereen woonruimte verdiend. Het zijn wel doorstroomwoningen, dus we zullen de bewoners blijven motiveren om op zoek te gaan naar permanente woonruimte. Maar zolang zij aan de voorwaarden van verblijf voldoen, zullen wij ze uiteraard niet op straat zetten.’’

De reacties van de meeste bewoners zijn positief. ,,Er zijn bewoners die nog steeds moeten wennen en die ook nog wat andere problemen af te handelen hebben, maar de meesten zijn al flink enthousiast en zetten hun schouders eronder om dit project nog mooier en beter te maken’’, aldus Monique, die graag navolging van deze pilot zou zien in haar provincie, maar het liefst in heel Nederland. ,,Wij hebben nog niet vernomen van een dergelijk project in een soortgelijk jasje. Tiny houses, begeleiding, samenwerking en duurzaamheid. We tikken een hoop boxen aan binnen dit project. Wat wij het belangrijkste vonden is de eigen woonruimte. Dit is dan ook de reden dat wij hebben gekozen voor tiny houses. Je eigen woonruimte, klein maar fijn.’’