Het stadsleven hangt Jeroen de Wit na vele reizen de keel uit. Hij verlangt terug naar dichter wonen bij de natuur, waarmee hij is opgegroeid. Hij fietst heel Europa af op zoek naar een woonplekje, maar vindt zijn droom uiteindelijk in een tiny house op de Veluwe. Aan een bosrand op de Veluwe realiseert hij samen met de grondeigenaar een natuurproject met enkele natuurhuisjes. Ik wilde niet alleen dichter bij de natuur leven, maar ook op een meer natuurlijke manier, vertelt hij in een Tiny Docu van filmmaker Arnoud Klop.

Na verschillende verre reizen over de hele wereld komt Jeroen tot de conclusie dat hij anders wil leven. Ik hou enorm veel van de natuur. Ik zag mensen in Nepal gelukkig zijn met niets. In het westen zijn we eigenlijk steeds verder weg komen te staan van onze natuur. Dus tijd om terug te gaan, vertelt de wereldreiziger, die weer verlangt naar het geluid van fluitende vogeltjes en stilte. Dus ben ik studies gaan volgen over een natuurlijke manier van leven.

Tekst gaat verder onder de foto.

Jeroen vertelt over zijn tiny house op Tiny Docu. Foto: Arnoud Klop

Natuurproject

Als vrijwilliger komt hij terecht bij een natuurproject op de Veluwe. En uiteindelijk kwam van het een het ander. Ik mag hier gratis staan en verbruik alleen wat elektra en water. Ik denk dat ik zo’n 30 euro per maand kwijt ben aan vaste lasten’’, aldus de tiny house-bewoner. Het is heerlijk in de natuur te leven en hier mooie dingen te bouwen en natuur te realiseren. Mijn droom is om dit op steeds grotere schaal te gaan doen. Meer moestuinen, maar bijvoorbeeld ook koeien die in de weiden grazen op het terrein.

Tekst gaat verder onder de foto.

Het tiny house van Jeroen aan de bosrand. Foto: Arnoud Klop

Prefab

Het tiny house op wielen van Jeroen is prefab gemaakt in Polen. Het heeft een volledige keuken, zelfs met vaatwasser, zegt hij tijdens de rondleiding door zijn huisje op het YouTube-kanaal Tiny Docu. Er zijn twee slaapkamers, een airco die ook kan verwarmen, elektrische vloerverwarming, een trap met opbergruimte, een uitklapbankstel en een badkamer met droogtoilet, douche en wasmachine.

Tekst gaat verder onder de foto‘s.

Het interieur van Jeroen’s huisje. Foto’s: Arnoud Klop

Verplaatsbaar

Het grootste voordeel van het wonen in een tiny house vindt Jeroen dat het mobiel is. Ik kan het op elk gewenst moment verplaatsen. Dat is ideaal. Daarnaast zijn de vaste lasten heel laag, zodat ik meer overhoud voor leuke dingen en minder financiële stress heb. Een nadeel is dat je minder goed vrienden kunt uitnodigen vanwege de ruimte. Daarom willen we in ons project ook een gemeenschappelijke ruimte realiseren, aldus het natuurmens, dat hard zijn best doet om samen met enkele anderen een community te bouwen op het land van het natuurproject op de Veluwe. Deze moet ontstaan op een gezamenlijk erf met natuurlijke huisjes van zand, hout en stro en met gemeenschappelijke voorzieningen als energie, water, waterkringloop, voedseltuin en een buurtplek voor bewoners en buurtgenoten.

Tekst gaat verder onder de foto‘s.

Het stukje Veluwe waar het natuurproject gestalte moet krijgen. Foto’s: Arnoud Klop

Tiny Docu

De aflevering van Tiny Docu met Jeroen kun je hieronder bekijken:

Tekst gaat verder onder de video

De Tiny Docu van Arnoud Klop.

Inspireren

Met zijn Tiny Docu’s hoopt de Rotterdamse filmmaker Arnoud Klop, net als Klein Wonen Magazine, een bijdrage te leveren aan een beter imago van klein en anders wonen. Zijn video’s over allerlei alternatieve woonvormen zijn vooral een persoonlijke zoektocht, maar naast zichzelf wil hij ook zijn vrienden en vele anderen inspireren om niet te piekeren over wat er op woongebied allemaal niet kan, maar je juist te focussen op wat er wel mogelijk is. Inmiddels heeft hij al tientallen Tiny Docu’s gemaakt over allerlei vormen van klein wonen. Je kunt deze korte documentaires bekijken op zijn YouTube-kanaal TinyDocu.