Het plaatsen van microwoningen op particuliere grond blijft nog een fiks drempeltje voor veel ambtenaren, maar Microwoning.com boekt met zijn out-of-the-box-oplossing wel steeds meer succes. Komende zomer worden 29 micro-huurwoningen op zes verschillende locaties geplaatst en inmiddels lopen er vergunningsaanvragen bij een veertigtal gemeenten. Initiatiefnemer Matthijs Rolleman is positief over de slagingskans van zijn bijzondere startup.

Wonen in iemands achtertuin, mét vergunning, kan sinds vorige maand. Microwoning.com bouwt moderne huurwoningen van 20 tot 40 m2 op grond waar dat eerst niet mogelijk was. De startup verzorgt het gehele proces, inclusief de financiering, zodat zoveel mogelijk nieuwe, kleine woningen kunnen worden gerealiseerd. Onlangs werd de eerste microwoning geplaatst in Gouda. ,,Doel is om op nieuwe grond te kunnen bouwen. Ons verhaal is dusdanig rond, dat gemeenten geneigd zijn om ons wel een vergunning te geven, daar waar anderen dat niet lukt’’, vertelt Matthijs Rolleman. ,,Er zijn genoeg kleine-huisjes-bouwers, maar er is te weinig grond beschikbaar. Nu, tijdens de woningcrisis, lijkt mij de meerwaarde evident, maar over een aantal jaar ligt de meerwaarde vooral in het creëren van woningen voor huishoudens van één of twee personen. Daar zijn te weinig plannen voor, terwijl dat steeds meer de norm wordt.’’

Matthijs Rolleman in de deuropening van de eerste microwoning in Gouda. Foto: Microwoning.com

Creatieve oplossingen

Matthijs Rolleman heeft in Jongerius Invest en een particuliere investeerder inmiddels twee partners gevonden, die zijn onorthodoxe initiatief omarmen. Zij investeren 2,5 miljoen euro in het project. Door jarenlange ervaring in de vastgoedsector helpt Jongerius de onderneming naar een volgende fase. Belangrijke drijfveer is de sociale achtergrond van het initiatief. ,,Het plaatsen van microwoningen op grond van particulieren is een mooie manier om meer mensen aan een woning te helpen. In deze tijd is het nodig om met creatieve oplossingen te komen, wij dragen daar graag aan bij’’, aldus Sjoerd Jongerius.

Aanvragen stromen binnen

Volgens het Rijk moeten er in de komende drie jaar circa 87.000 extra woningen per jaar worden gebouwd om het tekort in Nederland weg te werken. Vanaf 2026 zijn dat er zelfs 100.000 extra per jaar. Er is echter nauwelijks beschikbare grond. Microwoning.com pleit voor out-of-the-box- oplossingen om aan deze opgave bij te dragen. Daarom gaat de onderneming de komende tijd hard aan de slag om meer microwoningen op particuliere grond te realiseren. ,,Sinds de plaatsing van de eerste woning in Gouda stromen de aanvragen binnen, die verschillen van één of twee woningen in een achtertuin tot hectares grond die bebouwd kunnen worden’’, vertelt Matthijs. ,,Veel mensen willen hun steentje bijdragen aan de wooncrisis, maar het is lastig en duur om alles zelf te regelen. Daarom dragen wij zorg voor het gehele proces en financieren de realisatie, in ruil voor een deel van de huuropbrengst.’’

Geen micro-Prins-Bernhard-partij

Matthijs vindt het belangrijk om binnen de grenzen van sociale huur te blijven. ,,Het laatste wat je wilt is dat er een micro-Prins Bernhard-partij ontstaat. De sector, inclusief huurders, hebben behoefte aan een sociaal, eerlijk en transparant verhaal. Wij bieden dat. Op dit moment heeft Microwoning.com vergunningsaanvragen voor meer dan vijfhonderd microwoningen lopen bij zo’n veertig gemeenten. Matthijs is positief over deze aanvragen en verwacht de komende maanden de volgende goedkeuringen te krijgen. ,,Wij zijn ervan overtuigd dat Microwoning.com aan de start staat van een nieuw segment waar nu en in de toekomst een onwijze behoefte aan is: kleine woningen voor één of twee personen op particuliere grond. We zijn erg positief over de toekomst en gaan graag de samenwerking aan met relevante partijen in de sector.”