Hallo, dit is het KWM Journaal van week 7 met onder meer ruimte voor nieuwe woonvormen in Dalfsen-West, een natuurinclusief nieuwbouwproject in Dordrecht, Minitopia op Duitse tv, 333 tiny houses langs trekvaart in Naarden en onderzoekers concluderen dat een natuurinclusieve samenleving loont. Dit en nog veel meer.

Natuurinclusief woonproject Heijmans in Dordrecht

Heijmans realiseert in de Dordtse Wielwijk 52 koopwoningen, waaronder 13 betaalbare appartementen van onder de 60 m2, waarbij natuurinclusiviteit een belangrijke rol speelt. Dat meldt het bouwbedrijf op haar website.

Wethouder Tanja de Jonge van de gemeente Dordrecht liet tijdens de contractondertekening weten dat Dordt voor verschillende opgaven staat. Aan de ene kant willen we duizenden huizen bouwen, aan de andere kant willen we het groene karakter van de stad versterken. Dit project bewijst dat dat ook prima samen gaat.

Natuurinclusief bouwen is een belangrijke pijler van het woonproject aan het Admiraalsplein. De afdeling Ecologie van Heijmans en de Dordtse stadsecoloog gaan alle fora en fauna binnen het plan passend maken bij de lokale biotopen. Alle woningen en gebouwen krijgen een sedumdak, kopgevels worden voorzien van nestkasten, achtergevels worden begroeid met groen en de voortuinen worden eveneens groen. Met deze voorzieningen draagt het project bij aan het stimuleren van natuur voor insecten, vogels en vleermuizen in de buurt. Dat draagt bij aan een robuustere biodiversiteit in heel Wielwijk, aldus Heijmans.

De woningen zijn ontworpen door het Amsterdamse architectenbureau Arons & Gelauff en gaan eind dit jaar in de verkoop. De bouwstart staat gepland in 2025, zodat de eerste bewoners in 2026 hun woning kunnen betrekken.

Afstuderen met inrichtingsvoorstel tiny house-pilot

Twee studenten hebben als afstudeerproject het definitieve inrichtingsvoorstel voor de tiny house-pilot Op Kleine Voet Liempde gemaakt. Het rapport dient tevens als input voor de gemeente Boxtel voor het vormen van beleid voor tiny houses en verwante projecten in de toekomst, aldus Op Kleine Voet Liempde op Facebook.

De toekomstige bewoners van het Brabantse tiny house-dorpje gaan het rapport van de studenten Femke en Tom gebruiken als onderbouwing van hun principeverzoek en de gebiedsontwikkelingen. Het studieproject werd in september 2023 gestart en recent afgerond. Hierbij heeft het duo rekening gehouden met de door de gemeente Boxtel vooraf opgestelde spelregels.

Omwonende niet gediend van drie tiny houses

Een particulier initiatief voor drie tiny houses in Drimmelen is nog niet helemaal zeker. De gemeente heeft het kleinschalige project weliswaar al vergund, maar een omwonende wil dat de rechter de bouw verbiedt, weet dagblad AD te vertellen.

De tegenover het beoogde bouwterrein wonende bezwaarmaker is van menig dat de gemeente niet heeft gekeken naar het wegnemen van zonlicht, geluidsoverlast, uitzicht en privacy. De gemeente meent dat deze bezwaren niet meer achteraf kunnen worden aangevoerd, maar volgens de advocaat van de buurtbewoner zijn deze wel degelijk gemeld tijdens de behandeling door de bezwaarschriftencommissie. De omwonende vreest bovendien dat de tiny houses zullen worden gevolgd door meer woningbouw op deze locatie in landelijk gebied. Hij wijst de gemeente erop dat de provincie woningbouw in dergelijke groengebieden niet toestaat, maar de gemeente Drimmelen zegt dat het de provincie in dit geval niet om goedkeuring hoeft te vragen vanwege de kleinschaligheid. De rechter doet over zes weken uitspraak.

Minitopia Poeldonk trekt Duitse aandacht

Het project Poeldonk van Minitopia in ’s-Hertogenbosch is al jaren een bron van inspiratie voor iedereen die zijn eigen woonwens wil realiseren. Regelmatig doen particulieren, overheden en beleidsmakers hier hun licht op over innovatieve, compacte zelfbouwwoningen. Het project heeft nu ook over de grens de aandacht getrokken. De Duitse tv-zender WDR besteedde afgelopen week aandacht aan Poeldonk.

In een bijna drie minuten durend item liet het programma Markt de initiatiefnemers Tessa Peters en Rolf van Boxmeer kort aan het woord en bezochten het tiny house van bewoner Koen. De WDR kondigde het item aan onder de noemer minimalisme. Zo is er volgens de redactie van Markt veel te winnen als je consumeren los laat. Bijvoorbeeld vrije tijd. Plots is een deeltijdbaan toereikend voor het levensonderhoud. In de nederzetting Minitopia zijn de huizen klein, maar speelt het leven zich buiten af, aldus de aankondiging. Het item is terug te zien vanaf ongeveer minuut 29 door HIER te klikken.

Primeur gemengd klein wonen in Almere

In de Almeerse Muziekwijk wordt een kantoorgebouw omgebouwd tot sociale huurcomplex met 86 woningen. Daarbij staat aandacht voor elkaar bij de toekomstige bewoners centraal. Samen met de gemeente Almere tovert wooncorporatie de Alliantie het bedrijfspand aan de Louis Armstrongweg om tot een gemengd wonen-project voor één- en tweepersoonshuishoudens, aldus de verhuurder op haar website.

De helft van de sociale huurwoningen is bestemd voor reguliere woningzoekenden, de andere helft gaat naar statushouders. Gemengd wonen-projecten bevorderen bewust samenleven. En geven bewoners, in dit geval, een actieve rol in het op weg helpen van vergunninghouders in de Almeerse maatschappij. Dit wordt het eerste gemengd wonen-project in Almere in deze vorm, aldus de Alliantie. Regio-directeur Koen Westhoff van de wooncorporatie is trots om op deze manier extra woningen toe te kunnen voegen aan de woningvoorraad in de polderstad. Er is een grote vraag naar compacte woningen voor kleine huishoudens. Met het gemengd wonen-concept dragen we bij aan de maatschappelijke opgave in Almere.

Natuurinclusieve samenleving kwestie van willen en doen

Investeren in een natuurinclusieve samenleving loont. Dat is een van de conclusies van de onderzoeksbureaus De Natuurverdubbelaars en Rebel. Zij boden afgelopen week de Investeringsagenda Natuurinclusief aan aan demissionair Minister voor Natuur, Milieu en Stikstof Christianne van der Wal, meldt het Collectief Natuurinclusief op LinkedIn.

In de Investeringsagenda zijn tal van concrete aangrijpingspunten, instrumenten en maatregelen in beeld gebracht om te komen tot een natuurinclusieve samenleving en economie. Het nemen van maatregelen om natuurinclusiviteit te verankeren in onze economie en samenleving levert veel meer maatschappelijke baten op dan de kosten die we er nu voor moeten maken, concluderen de onderzoekers. Voorwaarde is wel dat we snel beginnen. Hoe langer we wachten, hoe hoger de kosten oplopen en hoe langer de weg naar herstel en verbetering zal zijn. Talloze concrete aangrijpingspunten en maatregelen zijn scherp in beeld om een natuurinclusieve samenleving tot stand te brengen. Het is nu vooral een kwestie van willen en doen.

Alleen nieuwe woonvormen in Dalfsen-West

In Dalfsen-West wil de gemeente in de toekomst kleinschalige nieuwe woonvormen als tiny houses, boerenerf wonen en ouderenhofjes mogelijk maken. Dat meldt De Dalfser Marskramer op haar website.

De gemeente liet dit weten, nadat er definitief alleen voor Dalfsen-Noord is gekozen als volgende nieuwe woningbouwlocatie voor het dorp. De gemeente had ook Dalfsen-West hiervoor op het oog, maar de ligging op een hoge akker en de nabijheid van het dorp Ankum maken grootschalige woningbouw onmogelijk. De oppositiepartijen PvdA, CU, D66 en VVD waren vanwege de landschappelijke waarde van Dalfsen-West al eerder fel gekant tegen de komst van 300 woningen.

Ludieke roep om meer tiny houses

De carnavalsperiode kwam dinsdag ten einde. Vele carnavalsverenigingen deden weer hun uiterste best om ludiek in het nieuws te komen. De Vestingnarren uit Naarden deed dit met een plan om het woningtekort op te lossen met een plan voor 333 tiny houses langs de lokale trekvaart, schrijft het Noordhollands Dagblad.

De huisjes zouden volgens de Naardense raad van elf een eigen aanlegsteiger en balkon op het zuiden krijgen. Ieder jaar komt De Vestingnarren op blauwe dinsdag met een stunt rond een actueel thema. De leden bouwden het brugwachtershuisje van de Irenebrug om tot een tiny house, waarvan er dus nog 332 zouden moeten volgen. Een modelwoning op een A1-locatie, waar je ook nog tol kan heffen, grapte Prins Ravel LVIII. Hij wist deze eerste woning via een telefoontje al vlot te slijten aan burgemeester Han ter Heegde. Een ludieke roep om aandacht voor de woningnood.

Hobbit huisje op wielen

Jessica droomde van een hobbitwoning, maar wilde ook slow reizen. Dus maakte ze van haar woonbus een knus off-grid hobbithuisje. Het filmpje van haar van Bilbo op haar Insta-pagina @jessicakleczka is onze uitsmijter van deze week.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Vanlife District by Project Van Life (@vanlifedistrict)