De Floriade 2022 staat in het teken van groeiende groene steden. Tiny houses passen uiteraard perfect in dit thema en er zijn dan ook diverse exemplaren op het evenemententerrein in Almere te bewonderen. Klein Wonen Magazine nam een kijkje.

Op het Green Island van het Floriade-terrein is op de kavels 80 en 97 een speciale hoek gemaakt voor enkele tiny houses. Hoeveel ruimte heb je écht nodig om fijn te kunnen leven? Dat is de vraag die op het begeleidende informatiebord prijkt. Dit kunnen bezoekers zelf ervaren door een kijkje te nemen bij en in de tiny houses, die overigens niet doorlopend geopend zijn. Dat wordt voor ons dus door de raampjes kijken om te ontdekken hoe je een eenvoudiger leven kunt leiden in een tiny house, zoals het infobord ons opdraagt.

Trapveranda

Het eerste huisje dat we bewonderen is er eentje van Basecamp Eco-Resorts. Oké, een vakantiewoning van een organisatie die een wereldwijd netwerk van tiny houses wil realiseren met als speerpunten recreatie, inspirerende werkplekken en woonabonnementen. Het strand nabij IJmuiden heeft inmiddels al enige tijd zo’n resort, waar je verschillende tiny houses kunt huren. Het is niet duidelijk wie het exemplaar op de Floriade heeft geleverd, maar het is een vrij rechttoe rechtaan huisje met best wel veel ruimte. Het staat op ijzeren pootjes en heeft een lekkere trapveranda.

Tekst gaat verder onder de foto.

Het tiny house van Basecamp.

Daarnaast prijkt een tiny house van Flevo Timmerfabriek uit de thuisstad. Dit huisje is gebouwd met biobased materialen en er is, zoals je van een timmerfabriek mag verwachten, veel aandacht besteed aan de houtsoorten. Zo bestaan de kozijnen uit Mahonie Sapeli en zijn de deuren van Iroko hardhout, dat een stuk minder krimpt en zwelt gedurende de verschillende seizoenen. De kleine raampjes in de zijgevel geven het huisje een speels uiterlijk en het in wit uitgevoerde terras maakt het huisje stijlvol af.

Tekst gaat verder onder de foto.

Het tiny house van Flevo Timmerfabriek.

Binnen buiten wonen

Bijzonder is absoluut het tiny house van Groei & Bloei. Het lijkt in eerste instantie vooral een fraai promopaviljoen van het tuintijdschrift, maar als je binnenloopt ontdek je dat architect Huub van Laarhoven en ecologisch bouwer Corné Nuijten wel degelijk een tiny house hebben ontworpen. Van Laarhoven ziet Nederland het liefst worden omgetoverd tot een groot bos met daarin buitenplaatsen om te wonen. Voor Groei & Bloei ontwierp hij een natuurvriendelijke woning. De groene achtergevel is een plaatje en valt fantastisch weg in de groene omgeving. Uiteraard is het huisje zoveel mogelijk gebouwd van gerecyclede materialen en de vorm is gebogen. Dit geeft volgens de architect een beschut en beschermd gevoel. Het uitzicht op het overdekte buitenterras moet je als bewoner het gevoel geven ook binnen buiten te wonen.

Tekst gaat verder onder de foto’s.

De achtergevel gaat op in de groene omgeving.

Het Groei & Bloei-huisje is ingericht als promopaviljoen en je kunt je nauwelijks voorstellen dat je hierin kunt wonen. De voorlichtster van het groene tijdschrift vertelt ons dat dit voorbeeldhuisje bewust kleiner is gehouden. Er is een versie die een metertje breder is en dan prima in te richten valt als woning. Ze wijst ons op een plattegrondje aan de muur en dan gaat het voor ons een stuk meer leven. Een heel bijzonder huisje, dat bij natuurliefhebbers ongetwijfeld in de smaak zal vallen.

Tekst gaat verder onder de foto.

Efficiënte inrichting

In het verlengde van het Groei & Bloei-huisje lopen we tegen het in vrolijk geel uitgevoerde tiny house van EcoCabins aan. Een fabrikant, die groene buurtgemeenschappen van de toekomst wil bouwen met duurzame tiny houses. Ze zijn verplaatsbaar, demontabel en circulair. Wat ons vooral opvalt, als we door de grote glaspartij van de voorgevel turen, is de uitermate efficiënte inrichting. Chapeau!

Tekst gaat verder onder de foto’s.

De tiny house-kavels grenzen aan een kavel met het EcoDemoHuis. Verre van tiny, maar wel een heerlijke inspiratiebron voor ecologisch wonen in een energiezuinig en duurzaam huis, dat weinig onderhoud nodig heeft. De als een moderne villa ogende woning betekent nog niet het einde van onze tiny house-toer op de Floriade. Even verderop op Green Island staat een tiny house van Wikkelhouse, dat huisjes maakt van standaard aan elkaar te monteren segmenten van hout, karton en vlas. Zo kun je zelf je meest ideale huisje bouwen. Het tiny house maakt op de Floraide deel uit van het project The Wonderful World of Water and Trees. Verschillende partijen hebben hier een natuurlijk landschap gecreëerd, waarin water, bomen en mensen hand in hand gaan.

Tekst gaat verder onder de foto’s.

Tiny church

Als we iets verder doorlopen komen we op Green Island terecht in Fruitful City, een religieuze beeldentuin met als stralende middelpunt een tiny church, zoals er ook al eentje staat in Almere-Poort. Het mini-kerkje is demontabel en verplaatsbaar en kan na de Floriade ook prima dienst doen als tiny house.

Tekst gaat verder onder de foto.

De tiny church op het Floriadeterrein.

Nadat we op Utopia Island nog even een kijkje hebben genomen in het promopaviljoen van de experimentele Almeerse bouwwijk Oosterwold sluiten we ons Floriade-bezoek af met het al eerder door ons beschreven tiny house van zwerfplastic van Save Plastics. Het blijft wonderlijk om te zien, dat je een alleraardigst huisje kunt realiseren met bouwblokken die grotendeels van achteloos weggegooide boterhamzakjes en andere plastic verpakkingen zijn gemaakt. De inrichting van het interieur en het buitenterrein bestaat ook uit allerlei items van hergebruikte materialen. Leuk om nu ook even in het echt dit plastic wonderhuisje te kunnen bekijken. Helaas ook gesloten, maar dat mag de pret van deze leerzame en inspirerende tiny house-toer niet drukken.

Tekst gaat verder onder de foto.

Dit tiny house is gemaakt van zwerfplastic.

Nog 3 weken Floriade

De Floriade is nog tot en met 9 oktober geopend. Meer informatie vind je op de website van het tienjaarlijkse evenement. Je kunt er een heerlijke Almeerse tiny house-dag van maken door de Floriade te combineren met het nabij het parkeerterrein gelegen DemoPark NL, waar 15 tiny houses en compacte woningen te bewonderen zijn, en een ontdekkingstochtje door het aangrenzende Oosterwold met zijn experimentele woningbouw, waaronder ook verschillende kleine en compacte huisjes.