Vier jongeren uit Renswoude betrekken komend najaar een gloednieuwe huurstudio op een braakliggend terrein bij het Binnenveld. Ze mogen er vijf jaar wonen voor nog geen 500 euro per maand. De gemeente verwacht voor dit buitenkansje wel een tegenprestatie van de jonge huurders. Zij moeten hun uit statushouders bestaande buurtjes een beetje wegwijs maken in het dorp.

De gemeente Renswoude timmert tijdens de huidige wooncrisis flink aan de weg met kleine en betaalbare woningen. In korte tijd verrezen er drie moderne chalets in de achtertuin van een particulier voor vluchtelingen uit de Oekraïne en op het terrein tussen het Binnenveld en de Vendelier worden in oktober acht studio’s opgeleverd voor jongeren en statushouders.

De locatie waar het woningbedrijf de studio’s realiseert. Foto: Woningbedrijf Renswoude

Slagkracht

De snelle realisatie van deze tijdelijke woningen is te danken aan het eigen woningbedrijf van de gemeente. In het verleden een bekend fenomeen, maar door de massale uitbesteding van het realiseren van woningen aan corporaties zijn lokale woningbedrijven tegenwoordig een zeldzaamheid. Voor een kleine gemeente als het Gelderse Renswoude geeft het in eigen hand houden van de woonregie veel meer slagkracht. Zo hoeft zij geen moeilijke prestatieafspraken met woningcorporaties meer te maken en kunnen projecten meteen worden opgepakt. ,,In veel gemeenten zou het plaatsen van dergelijke studio’s maar liefst zeven jaar duren, deze studio’s staan er straks binnen een jaar’’, vertelt manager Bart Rozemeijer van Woningbedrijf Renswoude bij RTV Utrecht.

Impressie van het interieur van de studio’s. Afbeelding: Woningbedrijf Renswoude

De studio’s bestaan uit een woon/slaapkamer met eigen keuken, toilet, badkamer en voordeur. De huurprijs blijft onder de jongerengrens van 442,46 euro, zodat het mogelijk is huurtoeslag aan te vragen. Vier van de acht huisjes worden toegewezen aan alleenstaande statushouders. De andere vier worden bewoond door jongeren tussen de 18 en 23 jaar uit de eigen gemeente. Zij tekenen een zogenoemd jongerencontract voor vijf jaar, waardoor zij in deze periode ingeschreven blijven staan bij woningnet Huiswaarts. Zo kunnen de jonge huurders na afloop van hun huurcontract iets gemakkelijker een andere woning vinden.

Maatschappelijk betrokken

Niet iedereen komt zomaar in aanmerking voor een van deze vier studio’s. De huurders moeten maatschappelijk betrokken zijn en dienen zich te bekommeren om hun nieuwe medelanders. Het gaat om eenvoudige zaken als een praatje maken, hen introduceren bij een vereniging en een beetje wegwijs maken in het dorp. Bart van Ginkel is een van de Renswoudse jongeren die de uitdaging aangaat. ,,Het zal niet zo gemakkelijk worden als het misschien lijkt. De statushouders hebben nogal iets meegemaakt en dat moeten ze verwerken. Hoe dat precies gaat, zullen we zien. Maar het is ook aan ons jongeren in Renswoude om hen daarbij te helpen’’, vertelt hij aan RTV Utrecht.

Woningbedrijf Renswoude maakte deze speciale promovideo voor belangstellende jongeren.

De gemeente Renswoude vangt iets meer dan honderd vluchtelingen uit Oekraïne op en probeert ook de nood in asielopvangcentrum Ter Apel te verlichten. Uiteraard vergeet zij ook haar eigen jongeren, die in eigen omgeving willen uitvliegen, niet. Een behoorlijke taak dus voor het kasteeldorp met een inwonertal van zo’n vijfduizend. ,,Dus dan moet je creatief zijn’’, zegt Rozemeijer, die met het woningbedrijf twee jaar geleden ook al een oud schoolgebouw voor tijdelijke bewoning geschikt maakte.