Actie! Dat is het credo van de gemeente Apeldoorn als het gaat om tijdelijke woningen. Wethouder Peter Messerschmidt hoopt dat de provincie nog kan helpen door procedures te verkorten. ,,Dat zou echt heel fijn zijn’’, drukt hij gedeputeerde Peter Kerris op het hart tijdens een bezoek aan het tiny house-dorpje Klein Zuidbroek.

Klein Zuidbroek in Apeldoorn telt tien tiny houses, die daar tien jaar mogen blijven staan. De grond is beschikbaar gesteld door de gemeente, die ook samen met de bewoners het terrein heeft ingedeeld. De gemeente Apeldoorn wil flink doorpakken bij het realiseren van allerlei verschillende flexwoningen, maar is wel kieskeurig. ,,In Apeldoorn kijken we wel naar de kwaliteit van de woningen. Bij flexwoningen hebben mensen vaak toch een beetje het idee van containertjes. Dat willen wij absoluut niet. Voor ons zijn tijdelijke woningen een goede oplossing voor de woningnood die er op dit moment is, voor doorstroming en om dit ook snel te kunnen realiseren’’, aldus de wethouder in een video-interview met gedeputeerde Kerris op de website van de Provincie Gelderland.

Tekst gaat verder onder de foto.

Wethouder Messerschmidt (l.) en gedeputeerde Kerris (r.) verkennen tiny house-dorpje Klein Zuidbroek. Foto: Provincie Gelderland

Verschillende projecten

In Klein Zuidbroek hebben de bewoners zelf hun tiny house gebouwd of laten bouwen, zodat zij over tien jaar eventueel met huis en al kunnen verhuizen naar een andere locatie. Maar de gemeente Apeldoorn mikt op meerdere paarden op de tijdelijke woningenmarkt. ,,We hebben een aantal projecten in Apeldoorn. We zien ook dat het kan met verschillende opdrachtgevers of verschillende vraagstellers. Zo hebben we met de woningcorporaties ingeschreven op woningen die door het Rijk beschikbaar gesteld worden. Daarmee krijgen we ongeveer 100 woningen. We hebben zelfs een commerciële partij, een projectontwikkelaar, gevonden, die zegt: ik bouw 500 tijdelijke woningen specifiek voor spoedzoekers en dat doe ik voor 20 jaar.’’ Het gaat om Vastgoedontwikkelaar PUP Real Estate, die met solide tijdelijke woningen voor starters, jong werkenden en recent gescheiden mensen bij wil dragen aan het oplossen van de woningnood. De woningen hebben een woonoppervlak van 20 tot 60 vierkante meter.

Tekst gaat verder onder de foto.

De solide tijdelijke woningen van PUP Real Estate. Impressie: PUP Real Estate

De gemeente Apeldoorn heeft tenslotte ook nog de mogelijkheid om zelf woningen te bouwen. ,,En ook dat doen we’’, aldus de wethouder. ,,Dus zo zijn er voor ons verschillende mogelijkheden, omdat we tijdelijke woningen als oplossing zien om de woningnood op dit moment zo snel mogelijk aan te kunnen pakken.’’ Momenteel kan er gestart worden met de bouw van dertig tijdelijke wooneenheden voor spoedzoekers in de Stationsstraat, afgelopen zomer werd al begonnen met de voorbereidingen van een project van 92 flexwoningen en de gemeente is met het Rijk in gesprek over een nieuw project van 200 tijdelijke woningen en 300 permanente (flex)woningen in een van haar kernen.

Tekst gaat verder onder de foto.

Wethouder Messerschmidt wil graag kortere procedures voor flexwoningen. Foto: Provincie Gelderland

Procedures verkorten

Als de gedeputeerde de Apeldoornse wethouder vraagt naar tips voor de provincie of andere gemeenten, grijpt Messerschmidt de kans meteen aan om hulp te vragen. ,,De grootste tip is eigenlijk naar de provincie toe, kunnen jullie helpen om procedures te verkorten als het enigszins lukt, want dat zou echt heel fijn zijn. En aan de andere kant naar andere gemeenten wil ik zeggen: het is ook een kwestie van ervaren en doen. Vraag hulp van de Rijksoverheid en provincie, want samen kom je er wel uit. Dat is onze ervaring. Dus actie!’’

Tekst gaat verder onder de foto.

Messerschmidt en Kerris bewonderen een tiny house op Klein Zuidbroek. Foto: Provincie Gelderland

Het interview vond plaats in het kader van het provinciale Actieplan Wonen Gelderland. ,,Samen zetten we de schouders eronder voor betaalbaar wonen in Gelderland’’, stelt Kerris als afsluiter van het video-gesprek in Klein Zuidbroek. Het plan bestaat uit veertien speerpunten, waaronder het versneld bouwen van meer flexwoningen. Deze moeten de druk op de woningmarkt verlichten. De provincie gaat zich in 2023 meer focussen op het ondersteunen van gemeenten bij de realisatie van flexwoningen. Er is subsidie voor projectleiders en vanaf dinsdag 14 februari a.s. organiseert zij een praktijkleerkring voor gemeenten en woningcorporaties, die een locatie voor flexwonen in beeld hebben maar het project nog niet van de grond hebben weten te krijgen door gebrek aan tijd, capaciteit, kunde of kennis. In vier dagdelen werken acht tot tien gemeenten, de betrokken woningcorporatie of andere lokale partij, de provincie, Platform31 en externe deskundigen aan elkaars projecten met als doel een projectplan, een planning en een businesscase. Dit onder het motto: met kerst 2023 wonen hier mensen.

Bekijk hieronder het video-interview van Peter Kerris met Peter Messerschmidt op Klein Zuidbroek: