Keuzestress tiny house? Leef als wolk!

Keuzestress is er ook volop bij de bouw van je eigen tiny house. Vooral als alles mag. Tim wordt er vaak nerveus van, maar gaat voor de optie van Alan Watts: zie jezelf als een wolk! In deze column vertelt ze erover.

Want de mogelijkheden zijn oneindig

Wat als je alles mocht kiezen en overal iets over te zeggen had? Op het eerste gezicht misschien een heel aantrekkelijk idee, ultieme vrijheid! Toch zorgt het ook voor heel veel zorgen en vooral: keuzestress. Want de mogelijkheden zijn oneindig en hoe kies je dan dat ene juiste? Want als je alles mag kiezen en bepalen moet de keuze die je maakt ook wel perfect zijn. Deze vrijheid komt met een prijs en een verantwoordelijkheid. De verantwoordelijkheid van het maken van de juiste, zeer weloverwogen keuze. Want niets is erger dan spijt hebben. Zo beland je al snel in een doolhof van twijfel met een wat-als- of had-ik-maar-gevoel.

Ik bevind me sinds het ontwerpen en bouwen van ons huisje in dat doolhof. Ik ben een piekeraar. Al mijn hele leven. Als alles kan moet ik eerst weten wat dat ‘alles’ dan is, want hoe kan ik anders weten wat ik wil? Helaas kan je bij elke keuze ongeveer net zoveel wegen bewandelen als bij een Rubiks Cube (43.252.003.274.489.856,000 mogelijkheden), dus ongeveer oneindig. Dat maakt me weer onzeker, want ik kan niet alles weten, dus ben ik er nooit zeker van of ik de goede weg in sla.

Het begint met hoe groot of hoe klein?

Het palet aan smaken, die er bij het bouwen aan te pas komen, lijkt zich met de dag alleen maar uit te breiden. Het begint met hoe groot of hoe klein, wil je boven of beneden slapen, een raam daar ook misschien? Wat doen we eigenlijk op een dag? Voor welke dingen willen we ruimte maken in het huis? Dat is nog redelijk overzichtelijk. Oja, dit ging natuurlijk ook over een kleine voetafdruk en zo milieubewust mogelijk. Welke materialen gebruik je dan (ook weer een hele nieuwe wereld aan mogelijkheden)? Hoe hoog moeten de stopcontacten, hoe groot wordt een keukenkastje, hoe breed moet dit kleine dingetje hier, aan welke kant moeten de kranen in de douche, maakt dat eigenlijk wel uit?!

Je moet jezelf zien als een wolk, van vlees en bloed

Dan besef ik me ineens hoeveel keuzes ik moet maken buiten het bouwproces. Daarom heb ik ook zo’n hekel aan boodschappen doen. In de supermarkt word ik weer geconfronteerd met een hele verzameling aan mogelijkheden. Blijkbaar zijn er tegenwoordig niet 1, maar 6 verschillende soorten stroopwafels (lavendel-pepersmaak?) en ligt er, naast mijn oude vertrouwde kokosyoghurt, plotseling een nieuw merk kokosyoghurt in de koeling.
Als ik dan toch, in godsnaam eindelijk, een keuze heb gemaakt verschijnen er weer 3 nieuwe voor in de plaats. Weer geen weg uit het doolhof gevonden. Ik verlang met de dag meer naar eenvoud, maar de weg daarheen is een rijke verzameling aan verschillende paadjes. Misschien is dit gewoon een levensles in het leren om een wolk te zijn, zoals Alan Watts het zo mooi omschrijft:

,,Je moet jezelf zien als een wolk, van vlees en bloed, want je ziet dat wolken nooit fouten maken. Heb je ooit een wolk gezien die misvormd was? Heb je ooit een slecht ontworpen golf gezien? Hè nee, ze doen altijd het goede! Maar als je jezelf een tijdje behandelt als een wolk, een golf, besef je je dat je geen fout kunt maken, wat je ook doet. Want zelfs als je iets doet dat totaal rampzalig lijkt, komt het allemaal op zijn pootjes terecht op de een of andere manier. Dan zul je door dit vermogen een soort zelfvertrouwen ontwikkelen, en door zelfvertrouwen kun je vertrouwen op je eigen intuïtie.’’

Tim

Tim van der Meer werkt doordeweeks als paraveterinair dierenartsassistente, in het weekend als tiny house-bouwer en alle momenten van de dag als beeldend kunstenaar, dromer en verhalenverzamelaar. Al van jongs af aan voelden boten, boomhutten, de slaapcoupé in de trein en andere zelfgebouwde nestjes meer als thuis dan een grote mensen-huis. Ze is het meest op haar gemak in kleine ruimtes waar de grens tussen buiten en binnen dun is en de wereld aan je voeten ligt. Op dit moment is ze samen met haar vriend, met hulp van haar stiefvader, bezig met het bouwen van een klein huisje: Walden. Op hun Instagram pagina waar.is.walden is het project te volgen.

Tim heeft ook een column in editie 9 van Klein Wonen Magazine.