In je eentje op avontuur

In je eentje op reis in een camper. Waarom zou je dat nou toch willen? Is dat wel veilig? Voel je je dan niet eenzaam? En hoe doe je dat allemaal in je eentje? Allemaal vragen die ik regelmatig krijg als ik er in mijn eentje op uit trek in het campertje. Hoe je dat doet? Simpel. Gewoon gaan doen! Dat is misschien voor een aantal van jullie gemakkelijker geschreven dan gedaan. Misschien heb je wat voorbereiding nodig en moet je over een paar dingen extra nadenken, maar dan ben je toch echt op pad! In je eentje en dat kan heel fijn zijn!

Waarom in je eentje reizen?

Bij mij is het reizen in mijn eentje ontstaan omdat het kon. Zo simpel was het. Ik had tijd om te reizen, mijn man en vrienden hadden geen tijd. En omdat ik zo veel mogelijk van de wereld wil zien en overal nieuwsgierig naar ben…. ging ik in mijn eentje.

Het reizen in mijn eentje vind ik niet altijd even gemakkelijk, maar héél veel gemakkelijker dan ik van te voren gedacht had. De wereld is prachtig en 95% van de mensen om je heen zijn net zoals jij en ik: gewoon hele aardige, behulpzame mensen. En met een beetje gezond verstand hoeft het niet onveilig te zijn. Of in ieder geval niet onveiliger als heel veel dingen die je in het dagelijkse leven doet zonder er over na te denken.

Voor mij voelt het alleen reizen als vanzelfsprekend en ik heb me (nog?) nooit onveilig gevoeld. Misschien ben ik daar te naïef voor en ga ik teveel uit van het goede in de mens. De enige onveilige dingen die ik mee maakte was een hele harde storm in januari op de Faeröer eilanden en heb met veel kunst en vliegwerk de camper op een zo beschut mogelijk plekje kunnen zetten zonder dat de deur uit de bus zou waaien. De bus schudde zo hard heen en weer dat ik de hele nacht wakker lag.

En toen ik een paar weken later op IJsland vast zat op gladde wegen of in de sneeuw, was dat ook niet grappig. Of zoals die ene keer dat ik van een gladde helling afreed met uitzicht op de haven. Zonder vangrail! Gelukkig kwam ik netjes en zachtjes aan de zijkant van de weg terecht in plaats van in het water en kon ik daar afwachten tot de wegwerkers langskwamen om de weg weer begaanbaar te maken.

Op die momenten vond ik het eng in mijn eentje. Achteraf werd het een mooi en grappig verhaal waar ik met heel veel plezier aan terug denk. Ik kwam er achter dat ik meer kan in mijn eentje dan ik dacht. En dat er heel veel leuke mensen zijn op de wereld die je willen helpen. Het reizen in een camper geeft me vrijheid en in mijn eentje reizen in de camper geeft me de ultieme vrijheid. Ik kan doen en laten wat ik wil. Wanneer ik wil. En waar ik wil. Ik heb eten in de koelkast en mijn bedje achterin.

En overal zijn campings en camperplaatsen.

De verschillende apps voor op je telefoon met camperplaatsen en campings zijn ideaal. Ik gebruik de apps Campercontact en Park4night.
Zodra ik moe begin te worden zoek ik een plekje in de buurt. In de reviews van de camperplaats lees ik wat andere reizigers van die plek vonden en zo probeer ik in te schatten of het een goede plek voor mij is. Ik wil in mijn eentje natuurlijk wel een beetje het idee hebben dat ik zo veilig mogelijk sta. Ik vind het dan ook belangrijk dat, als ik kom aanrijden, ik een goed gevoel heb bij de plek. Als het niet goed voelt en ik me, om wat voor reden dan ook, niet veilig voel, dan rijd ik een plekje verder.

Als ik dan mijn plekje gevonden heb zet ik mijn camper rijd-klaar neer. Zo kan ik altijd direct weg rijden als ik dat wil. Ik parkeer de camper achteruit op de kampeerplek en draai de bestuurdersstoel nooit achterstevoren voor de avond. Ik leg er ook geen spullen op, zodat ik er zo op kan springen en weg kan rijden. Ik maak er een gewoonte van om de autosleutels op een vaste plek te leggen, zodat ik ze snel kan pakken en ze niet in de zenuwen nog moet zoeken.

Ik heb gelukkig nog nooit iets naars meegemaakt en ik heb me ook nog nooit onveilig gevoeld.

Toch hoor je van andere reizigers soms spannende verhalen. Maar laten we eerlijk zijn, het nieuws op tv en de kranten staan vol nare verhalen. Dat wil niet zeggen dat dat jou zal overkomen. En de kans dat het reizen in je eentje je iets prachtigs brengt is veel groter. Je zou er bijvoorbeeld achter kunnen komen dat je in je eentje veel meer kunt dan je zelf denkt. Dat je zelf technische dingen kunt oplossen, ook al ben je helemaal niet technisch aangelegd. Wie weet ontmoet je hele bijzondere mensen om je te helpen, te inspireren of nieuwe dingen te leren.

En natuurlijk hoef je niet direct in je eentje voor meerdere weken naar Zwitserland, Frankrijk of IJsland te reizen. Je kunt ook gewoon een camping uitzoeken op een half uurtje van je woonplaats. Voor een nachtje. Om eens te proberen of het iets voor je is. Verras je zelf!

Foto’s: ©Jantina Scheltema

Jantina Scheltema wist tot voor enkele jaren niet eens dat je zelf ook een camper kon bouwen. Nu woont de Amelandse bruidsfotografe regelmatig in een, samen met haar man Marco omgebouwde, Fiat Ducato en geeft zij op haar website jantinascheltema.nl vanlifers tips over het zelf bouwen van een camper. Ze heeft er zelfs een boek over geschreven: Bouw je eigen camper. Jantina zwerft het liefst door Noorwegen, maar woont soms ook in haar camper tijdens een fotoklus op het vasteland. Naast fotograferen en camperen wil zij vooral mensen inspireren om van de wereld te genieten.