Op zaterdag 7 oktober 2023 is het weer zo ver: de duurzame markt bij Vonk in Hilversum! Omdat wij begin volgend jaar het pand moeten verlaten, is het voor ons de laatste keer in deze vorm. Daarom maken we er een extra spetterend feest van!
Uiteraard kun je onze tiny houses bewonderen. Altijd al eens een tiny house van binnen willen zien? Dit is je kans! Tussen 13:00 en 16:30 loop je binnen bij de vijf tiny houses die op ons terrein staan. Ervaar de verschillende stijlen, oplossingen en mensen en stel ál je vragen. Bijvoorbeeld: hoe is het om met een kind van 1,5 in een tiny house te wonen? En: hoe werkt een composttoilet?
12:00-13:00 Leemzaallezing: Sophie bouwde haar eigen tiny house
Sophie bouwde met behulp van haar vader haar eigen tiny house. Vandaag vertelt ze over de keuzes die ze tijdens dat proces maakte, en hoe het tiny wonen in de praktijk bevalt. Natuurlijk is er ook ruimte voor vragen! Direct aansluitend kan je binnenkijken in het tiny house van Sophie, én van de andere Vonkers!
13:00-15:00 kinderworkshop: bouw een tiny tiny house in de techniekbus
De Techniekbus laat kinderen in de leeftijd van 8 tot 12 jaar kennis maken met techniek door middel van toffe techniekworkshops. Meubelmaker Bram vind het mooi om kinderen iets nieuws te leren. Kinderen zijn enthousiast en denken vooral in oplossingen. Zij zijn enthousiast en denken vooral in oplossingen. De Techniekbus helpt dit mogelijk te maken, het is eigenlijk een hele grote gereedschapskist op wielen, vol met materialen en gereedschappen om te ontdekken! In deze workshop, waarbij zo veel mogelijk gebruik wordt gemaakt van restmaterialen, gaan de kinderen een tiny tiny house maken. Vergeet niet na afloop ook even binnen te kijken bij de grote tiny houses die op ons terrein staan!
Aanmelden is verplicht via: hallo@vonkindewijk.nl ovv workshop techniekbus
12.15-13.15 Buurtmoestuintips van Sophie en Veronique
Buren Sophie en Veronique zijn vanaf het beginnen betrokken bij Vonk. Zij zijn dol op (moes)tuinieren, maar hebben daar in hun eigen tuin geen ruimte voor. Gelukkig hadden wij nog een paar flinke bakken over! Met liefde en aandacht groeit alles als kool. Ze vertellen graag hoe ze zaaien en oogsten; misschien haal jij volgend jaar ook je groenten uit eigen tuin!
Locatie: bij de moestuinbakken aan de linkerzijkant van het pand.
16.15-17.15 borrel met muziek van Matching socks
Een vrolijke afsluiter met bekende liedjes door Hilversums’ gezelligste band: Matching Socks. Van die vegans zorgen voor de (gratis) plantaardige bittergarnituur!
Op de duurzame markt is ook Eefje Fehres van Tiny House Store aanwezig Hier vind je alle informatie en producten voor een rijk leven in een tiny house. Van zonnepanelen en droogtoiletten tot hele tiny houses. Koen en Thijs van Burned Wood zijn ook van de partij. Zij maken op traditionele Japanse wijze gebrand hout genaamd Shou Sugi Ban. Dit verduurzaamde hout gebruikte Sophie bijvoorbeeld in haar tiny house! Zij vertellen je over de talloze toepassingen van dit duurzame hout met prachtige uitstraling.
Kijk voor het volledige programma op onze website: vonkindewijk.nl.
Ontstaan van Vonk
Van woningcoöperatie Dudok Wonen Hilversum kreeg Stichting LOLA de opdracht om op het terrein van de oude Philipswinkel een duurzame broedplaats op te zetten met een maatschappelijke uitstraling. Daarnaast wilde Dudok experimenteren met klein wonen en Tiny Houses om ervaring voor de toekomst op te doen. Marileen Fabels is kwartiermaker, samen met Nienke Ross en Tobias Gorter Zij zorgen voor de organisatie en het programma bij VONK. Dudok Wonen zegt in haar visie: „wij zijn een private maatschappelijke onderneming in het domein van de zorg voor het wonen. Wij laten ons leiden door het geloof in de kracht van mensen“
Leegstand Oplossers Amsterdam (LOLA) is een leegstandsbeheerder die ruimte biedt aan maatschappelijk initiatief, startende ondernemers, kunstenaars en ander creatief talent. „Wij verzorgen verantwoord leegstandsbeheer voor gebouw en omgeving en brengen panden tot leven. Daarmee lost LOLA niet alleen de korte termijn vraagstukken van de eigenaar op, maar wordt daadwerkelijk waarde toegevoegd voor de eigenaar, de gebruiker, de buurt en de stad.“