Door de klimaatverandering krijgen we steeds vaker te maken met lange periodes van extreme hitte en droogte of juist hevige regenbuien. Een sedumdak slaat veel regenwater op en zorgt voor verkoeling op warme dagen. Daarnaast werkt een groendak geluiddempend en draagt een groenere leefomgeving bij aan de biodiversiteit en het welzijn van mensen. Voor Matthijs Rolleman van Microwoning.com is het dan ook geen discussiepunt dat zijn woningen een sedumdak krijgen. Vanaf komende zomer worden alle microwoningen van groen voorzien door partner NatureGreen.

De keuze om de microwoningen met sedumdaken te bekleden was voor oprichter Matthijs Rolleman een no-brainer. ,,Naast alle duurzame voordelen van deze daken is het voor de buurt ook nog eens een stuk fraaier om op een prachtig groendak uit te kijken dan op saaie dakpannen,” vertelt Matthijs. ,,Ik ben vooral erg blij dat we zo’n enthousiaste, betrouwbare partij hebben gevonden die hetzelfde denkt over de toekomst van de woningmarkt als wij.” Bouwen aan een betere, groenere wereld is voor beide bedrijven een belangrijk punt. ,,Heel tof dat we met zo’n innovatieve partij deze strategische samenwerking kunnen aangaan,” vertelt Geert Schimmel van NatureGreen. ,,Zo werken we aan steden en dorpen, waar het ook in de toekomst prettig en veilig is om te leven.”

Tekst loopt verder onder de foto.

Matthijs Rolleman en Geert Schimmel op een sedumdak van NatureGreen in Muiden. Foto: Microwoning.com

Regenwateropslag

Een sedumdak kan in principe op alle platte daken worden aangebracht, maar ook op sommige schuine en ronde daken. Groene daken zorgen ook voor biodiversiteit, want vogels, vlinders en insecten zijn dol op de vele plantjes, die werken als filters voor fijnstof en CO2 omzetten in zuurstof. Het levert dan ook een betere luchtkwaliteit op.

Tekst loopt verder onder de foto.

Een sedumdak heeft rondom een kiezelstrook om lekkage te voorkomen. Foto: Microwoning.com

De regenwateropslag van een groendak varieert zo tussen de 17 en 35 liter per vierkante meter. Dit water verdampt weer en komt terug in de atmosfeer. Zo wordt de riolering ontlast en kan wateroverlast worden beperkt. Dit is ook de reden dat verschillende gemeenten subsidies geven op groene daken, die overigens ook eenvoudig zelf te leggen zijn met kant-en-klare systemen. Er zijn ook lichte varianten, die je zo op je tiny house op wielen zou kunnen plaatsen.

Tekst loopt verder onder de advertentie.

500 microwoningen

Omdat de natuur dus wel wat hulp kan gebruiken bouwt Microwoning.com duurzame woningen op de grond van particulieren die bijvoorbeeld een stukje tuin over hebben. Daar plaatst het bedrijf moderne woningen van 22 of 30 m². Op deze manier kunnen particulieren hun steentje bijdragen aan de maatschappij. Een sedumdak is een belangrijk onderdeel van de duurzaamheid en het wooncomfort van de microwoningen.

Tekst loopt verder onder de foto.

De eerste microwoning van Microwoning.com in Gouda heeft ook een sedumdak. Foto: Microwoning.com

De buren van de eerste microwoning in Gouda kijken al uit op een prachtig groendak. Bij zo’n 60 gemeenten zijn inmiddels de vergunningsaanvragen ingediend voor in totaal meer dan 500 microwoningen op locaties in alle provincies. Microwoning.com verwacht de komende maanden de volgende goedkeuringen te krijgen, waarna de woningen, mét sedumdaken, al vrij snel geplaatst zouden kunnen worden.