Paddenstoelen, ze zijn onmisbaar voor wie vegan of zelfvoorzienend wil leven. Ze kunnen heerlijk smaken, maar er zijn ook giftige kabouterzitjes. Een goede paddenstoelengids is dan ook onmisbaar voor wie wil genieten van het zoeken en eten van deze vezelrijke hapjes uit de natuur. De grote paddenstoelengids voor onderweg is al tientallen jaren de toonaangevende gids voor liefhebbers van champignons en zwammen. Onlangs is er weer een up-to-date versie uitgebracht.

De Duitse bioloog dr. Ewald Gerhardt weet alles over paddenstoelen en is een gepassioneerde natuurfotograaf. Dat is mooi meegenomen. In sommige paddenstoelboekjes moeten we het doen met tekeningen, waarmee in het bos veelal de twijfel toeslaat of dit nu wel of niet het gevonden exemplaar betreft. Met de fraaie foto’s van Ewald is het determineren van deze veldvruchten een stuk gemakkelijker.

Tekst gaat verder onder de foto.

Dr. Ewald Gerhardt. Foto: Marian Gerhardt

Er worden meer dan duizend exemplaren door de Duitse bioloog beschreven. Hij benoemt de kenmerken, groeiperiode, vindplaats en eetbaarheid. Daarnaast komen ook nog eens 200 andere soorten in een korte beschrijving voorbij. Het enorme aantal paddenstoelen in deze gids is ook meteen het nadeel van dit boek voor onderweg. Het is te dik voor in je jaszak en behoorlijk zwaar in je rugzak. De paddenstoelen staan fraai gerangschikt op familienaam, wat voor liefhebbers een stuk fijner is dan een rangschikking op alfabetische volgorde. Voor de beginnende paddenstoelenfan is het wel even zoeken om het in het bos tegengekomen exemplaar op te zoeken.

Tekst gaat verder onder de foto.

De grote paddenstoelengids voor onderweg staat al jaren te boek als de beste veldgids voor champignons- en zwammen-lovers. Hiermee kun je zelf een heel eind komen om te bepalen welke paddenstoel je hebt gezien en of deze eetbaar is. Let wel dat je niet overal zomaar paddenstoelen mag plukken en er zijn ook tal van giftige exemplaren die veel lijken op eetbare varianten. Goed uitkijken en verstandig nadenken blijft dan ook het devies. Bij twijfel niet in de pan!

Tekst gaat verder onder de foto.

De volledig nieuwe versie van De grote paddenstoelengids voor onderweg vind je ook in onze webshop.

Je wordt doorgelinkt naar onze affiliate-partner Bol.com. Met een aankoop via deze weg steun je Klein Wonen Magazine ook een beetje. Alvast bedankt!