De wereld van klein wonen zet grote stappen. Veel tiny house-pioniers werken inmiddels als leraar, coach of adviseur en bouwen met de ervaring van hun eigen huisje, nu huisjes voor anderen. Ook de architectuur van tiny houses ontwikkelt zich in rap tempo. Verwonder je over alle vernieuwende dakvormen.

Al voordat het eerste tiny house in Nederland werd gebouwd, had Daniël Venneman ruimschoots geëxperimenteerd met Hermit Houses. Een huisje met een harmonicadak, dat je ook zelf kan ontwerpen en bouwen. Door de harmonicavorm van de gevel en het dak krijgt het huisje constructieve stabiliteit en sterkte en ontstaan bijzondere binnenruimtes.  Menno Versluis van Woonpioniers zegt: Hermit House is vooral bedoeld voor recreatieverblijf of kantoor. De meest recente staat te pronken in Ermelo.

Foto-credits: Cathelijne Jongerius

Hellende daken

De eerste bijzondere dakvorm die ik op een tiny house in Nederland zag, was het geknikte dak van het huisje van pionier Marjolein Jonker. Het huis is ontworpen door Studio Walden en is extra aantrekkelijk gemaakt door zowel in de noklijn als de gootlijn een subtiele knik te introduceren. Bovendien heeft het dak geen pannen. Voor de waterdichting is een laag vliegvuurbestendig EPDM-rubber aangebracht en als afwerking is het gevelhout, modiwood, doorgezet op het dak.

fotocredits: Marjoleininhetklein.com

De Tiny-A, het A-frame huis van Daan Bakker, is een van de prijswinnaars van Bouwexpo Almere. Daan benadert het dak als totaalconstructie. Je klapt de 2 dakvlakken als een scharnier uit op de bouwplaats en je constructie staat. Het dak loopt door tot de fundering, dus binnen heb je veel schuine wanden. Dat biedt natuurlijk wel de nodige uitdagingen voor de inrichting, maar ook daarvoor zijn mooie oplossingen bedacht. Het dak is afgewerkt met metalen beplating.

fotocredits: DaF-architecten

Mansardedaken

Bij tiny house-bouwer Wildernest in België worden huisjes gemaakt met een mansardedak. Dit is een hellend dak, waarbij het onderste deel een steilere helling heeft dan het bovenste deel. Je kan het onderste deel zien als een verlenging van de gevel en er ontstaat binnen deze dakvorm dan ook extra ruimte onder het dak. De daken van Wildernest worden afgewerkt met houten shingles.

fotocredits: John Stapels Photography

Kees Hoekstra bouwde ook een tiny house met een mansardedak, het onderste deel steil hellend en daarop aansluitend een plat dak. Deze oplossing vraagt extra detaillering voor je goten en hemelwaterafvoeren van zowel het platte als het hellende dak, maar bezorgt je ook extra hoogte in het interieur. Kees is enthousiast over de extra ruimte: Je hebt minder verloren ruimte en kan gemakkelijker in je bed komen en je bed opmaken, ook dankzij de halve trap die op een soort van vlondertje uitkomt.

luuk@luukgeertsen.nl

fotocredits: Kees Hoekstra

Special shapes

Bram en Roos hebben hun eigen tiny house ontworpen en gebouwd, samen met Roos’ vader. Roos legt uit hoe het idee voor een rond dak is ontstaan: We hebben ons laten inspireren door die grote Amerikaanse schuren. Die hebben vaak een rond dak, net als de kapelletjes, die je er vaak ziet. Naast de afwijkende en aansprekende verschijningsvorm, win je met deze dakvorm ook binnenruimte. De binnenruimte voelt hoog aan, omdat de het eerste deel van het ronde dak bijna verticaal omhooggaat.

fotocredits: Patrick Duijndam

Architect Piet Timans heeft een hybride dak ontworpen voor zijn Kikker. Aan de ene kant een hellend dakvlak en aan de andere kant een rond dak. Piet licht zijn keuzes toe: Een rond dak biedt meer stijfheid en dat is een voordeel in verband met de afzonderlijke montage en demontage van de modules. Een goot vormt de aansluiting van de boven- op de onder module. Bij autarkisch gebruik wordt het water opgevangen in een verzamelbak. De dimensionering van de glasvlakken op het hellende dakvlak is hetzelfde als de afmetingen van zonnepanelen. Je kan de panelen dus eenvoudig aanbrengen en weer (gedeeltelijk) weghalen voor meer licht.

fotocredits: Ton Bruin, Profoto

Het huisje van Koen en Roos heeft niet alleen een bijzondere vorm, ook de toepassing van glasvlakken is gedurfd. Koen is er blij mee. Ons dak bestaat uit 4 verschillende vormen. Het begint met een puntdakje aan de voorkant, daarna een half-plat-half-schuin dak in het midden, aan de achterkant net zo’n dak maar precies andersom en daartussen onze trots: een glazen dak als onderdeel van onze lichtstraat. De verschillende dakvormen creëren in combinatie met veel glas een gevoel van licht en lucht. Het lijkt zelfs alsof er verschillende kamers in het huisje zijn, dat toch echt grotendeels uit één ruimte bestaat. Koen: Het half-platte dak geeft ons meer hoogte in de slaaplofts, terwijl de schuine helft juist weer een knus gevoel geeft. Koen en Roos hebben een geweldig Youtube kanaal Koen Brouwer Tiny House Living, waarop je inspirerende filmpjes kan bekijken over het tiny house-leven.

fotocredits; Koen Brouwer, luchtfoto: Steven Bulk

Een volledige versie van dit artikel verscheen ook in editie 14 van Klein Wonen Magazine