COB is een eeuwenoud materiaal dat haar weg aan het terugvinden is in de bouw als bio-based bouwmateriaal. COB bestaat uit klei, water, zand en stro. Het verbluffend mooie huisje van Lisa en Rich, met gebeeldhouwde COB-wanden, kijkt uit over de oevers van een klein stroompje in het Engelse Somerset. De twee verzamelden rondhout van de lariks- en kastanjebomen uit de plaatselijke bossen om het frame te bouwen en gebruikten klei uit het beekje om COB te maken. Is het een huisje of is het pure kunst?

De noordelijke en oostelijke gevels van het huisje zijn gebouwd met isolerende strobalen, die zijn afgewerkt met COB. De zuidelijke en westelijke gevels zijn sierlijk afgewerkt door met de COB te beeldhouwen. Het dak van het huisje is betegeld met ceder shingles. Een shingledak kan tussen de 50 en 80 jaar meegaan, vertelt Rich. Hij is een ambachtelijke houtbewerker en heeft zelf de prachtige ramen en de artistieke deur gemaakt. Rich runt een natuurlijk bouwbedrijf genaamd Notchmakers, dat gespecialiseerd is in hoogwaardige maatwerkdeuren en ramen.

Tekst gaat verder onder de foto.

Het heerlijke huisje van Lisa en Rich in Somerset. Foto: Lisa en Rich

Samenwerken met de natuur

De trotse bouwer vertelt waar z’n passie ligt. Ik heb altijd voorwerpen gemaakt van alles wat ik in mijn omgeving zie of kan vinden. Normaal gesproken is dat in de natuur. Ik ben gek op het gevoel van natuurlijke materialen en het ultieme geluk dat ik ervaar als ik er dingen van maak. Rich is ooit gestart als kleine jongen toen hij zijn vader mocht helpen bij de renovatie van hun gezinswoning. Ze ontdekten een COB-muur midden in de woning, die het complete dak ondersteunde. De muur was meer dan een meter dik en er was een keramische broodoven in opgenomen. Ik was overdonderd door die ontdekking. Het idee om samen te werken met de natuur en natuurlijk materiaal spreekt me veel meer aan dan de natuur de bestrijden of te proberen haar onder controle te krijgen.

Tekst gaat verder onder de foto’s.

Foto’s: Lisa en Rich

Uit de rivier

Rich legt graag uit hoe je zo’n prachtig gebouwtje maakt. De constructie is gemaakt van lariks- en kastanjebomen uit de buurt. Twee wanden hebben we voorzien van strobalen, gekregen van een buurboer. De twee homogene COB-wanden komen uit de rivier, waaraan onze tuin grenst. Van de klei maakten ze zelf COB en op het dakje legden ze ceder shingles. Bouwen duurde wel een paar jaar. De ideeën veranderden steeds, maar gelukkig kregen we hulp van heel veel handen en goede ideeën van vrienden.

Tekst gaat verder onder de foto.

Foto: Lisa en Rich

Serie Ambachtelijk bouwen boeit

In de wereld van kleine huisjes kom je veel houtskeletbouw tegen en hiermee worden natuurlijk prachtige huisjes gebouwd. Maar je vindt er ook andere, soms al eeuwenoude, bouwsystemen. Je kan je huisje bijvoorbeeld metselen of opbouwen uit gerecyclede glas-in-lood ramen. Of gebruik maken van spanten, zoals dat in de scheepsbouw gebeurt. Het is niet toevallig dat juist bij kleine gebouwtjes deze ambachtelijke, vaak arbeidsintensieve, bouwtechnieken opnieuw veel aandacht krijgen. Laat je de komende weken met deze serie van Marcel van Mierlo inspireren door vaklieden en kunstenaars, die deze traditionele bouwmethoden met liefde en respect nieuw leven inblazen en er prachtige kleine huisjes mee bouwen.

Illustratie: Marcel van Mierlo