Op een dakterras in het noorden van Quito (Ecuador) staat IWI, een architectonische uitschuifmodule, waarmee je kan spelen om de binnen- en buitenruimte aan te passen aan je wensen. Wil je relaxen in de buitenlucht, dan schuif je de harmonica in. Heb je extra binnenruimte nodig om te werken of wonen, dan rol je de module half of helemaal open. Mooie inspiratie om een tiny house van te voorzien.
In 2023 introduceerden Amelia Tapia en Juan Ruiz IWI als nieuwe oplossing voor schaarse ruimte. ,,IWI is een architectonisch project dat de gebruiker leefruimte biedt die zich aanpast aan zijn levensstijl. We hebben IWI ontwikkeld en gepatenteerd in Ecuador. De naam IWI komt voort uit het zijaanzicht van het model, ‘I’ is de vaste achterste module, ‘W’ is de uitvouwbare accordeon en de tweede ‘I’ is de voorste module.’’ Juan en Amelia hebben samengewerkt aan projecten in Spanje, Nederland en Ecuador, waar ze nu beiden wonen. Hun architectuur streeft naar efficiënte oplossingen door kennis van traditionele bouwtechnieken en nieuwe technologieën.
Tekst gaat verder onder de foto.
Cabin ANNA
Amelia Tapia is als architect afgestudeerd aan de Katholieke Universiteit van Quito (2017) en heeft een MSc in Bouwtechnologie aan de Technische Universiteit van Delft (2020). Ze maakte deel uit van de ontwikkeling van Cabin ANNA en is gespecialiseerd in houtbouwtechnieken. Amelia richt zich graag op het verbeteren van de kwaliteit van leven van kinderen en hun verzorgers in steden over de hele wereld. Ze is tevens projectmanager bij Huasipichanga, een stedelijk adviesbureau gevestigd in Cuenca, Ecuador en Nederland.
Tekst gaat verder onder de foto.
Hout
Juan Ruiz is eveneens architect, afgestudeerd aan de IE-universiteit van Segovia, Spanje (2013). De Spanjaard heeft een MSc in energie-efficiëntie en bio-klimatische architectuur aan de Camilo José Cela-universiteit in Madrid (2015). Na het afronden van zijn studie verhuisde hij naar Quito waar hij werkte als projectmanager bij Tec Taller EC. In 2018 verhuisde hij naar Nederland, waar hij zich specialiseerde in geïndustrialiseerde architectuur in hout, en deel uitmaakte van het team van The New Makers.
Tekst gaat verder onder de advertentiebanner.
Schuift op wielen
IWI is op het westen gericht, met uitzicht op de hellingen van de Pichincha-vulkaan. De ruimte kan worden gebruikt als gastenverblijf, studio, ontspanningsruimte, vergaderruimte, of werkplek voor een of twee personen. De voorste module is de ingang van de ruimte en schuift op wielen, waardoor de accordeonachtige structuur, die bedekt is met canvastextiel, wordt ontvouwd. De achterste module bevat alle benodigde elementen en meubels, zoals twee tafels, twee stoelen, ruimte voor een printer, lades, een plank en ook een cafetariaruimte met een verborgen gootsteen. Maar ook elektrische- en waterinstallaties, klaar om aan te sluiten op het bestaande netwerk.
Tekst gaat verder onder de foto’s.
Uitgevouwen
De ruimte van het terras gaat niet verloren. ,,De ruimte wordt getransformeerd, waarbij de buiten- en binnenruimte worden veranderd, afhankelijk van de activiteit die wordt uitgevoerd. De hut kan volledig worden uitgevouwen, naar een oppervlakte van 8,5 m2, waardoor er ruimte is voor 2-4 personen, maar kan ook voor de helft worden uitgevouwen, waardoor er buitenruimte overblijft voor buitenactiviteiten. De module kan ook volledig worden gesloten om alle buitenruimte te kunnen gebruiken en gedraagt zich dan als een plank of meubelstuk met een vloeroppervlak van 2,4 m2.”
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
Eenvoudig monteren en demonteren
Van eerste idee tot realisatie heeft ongeveer een jaar in beslag genomen. ,,De productietijd van dit prototype was ongeveer 1 maand, maar nieuwe IWI’s kunnen in 2 weken tijd worden geproduceerd en in 2 dagen worden ingebouwd. We bouwen met hulp van CNC-technologie (Computer Numerical Controlled), waardoor een geïndustrialiseerd product ontstaat dat in grote hoeveelheden kan worden geproduceerd en eenvoudig te monteren en demonteren is.”
Tekst gaat verder onder de foto‘s.
Natuurlijke materialen
De architecten hebben zoveel mogelijk natuurlijke materialen gebruikt. Voor de afwerking, de voordeurkozijnen en de accordeonribben is cypres gebruikt. De voor- en achtermodule zijn van multiplex. ,,Er zit een overlap van 20 cm tussen de houten modules en de accordeon. De naad is opgelost met een doorlopende rubber afdichting.“ Het meubilair, dat ze zelf hebben ontworpen, kan worden opgeborgen in de achtermodule en is eveneens van multiplex. ,,De muur- en vloerisolatie zijn uitgevoerd in schapenwol. Kurk hebben we benut als waterbarrière en warmte-isolatie.”
Tekst gaat verder onder de foto.
Weersomstandigheden
Het eerste prototype is geschikt voor Ecuadoriaanse weersomstandigheden, tussen 10 en 25 graden Celsius. ,,Er is geen behoefte aan verwarmingsopties, alleen natuurlijke ventilatie en schaduw werken perfect. We hebben een tweede laag ontwikkeld om warmteverlies en oververhitting te verminderen. Dit is een tweede canvaslaag aan de binnenkant om een luchtdichte holte te creëren tussen 2 canvaslagen. Hiermee spelen we in op meer extreme klimaatomstandigheden, zoals in Europa en de VS.” Met de tweede canvas laag vergroot je ook de off-grid mogelijkheden: “Je regelt de natuurlijke ventilatie via het dak en de vloer. Het zou geweldig zijn om een IWI te maken met PV-panelen en misschien een leuk kacheltje.”
Tekst gaat verder onder de foto.
Geweldige gevels
Gevels zorgen ervoor dat je comfortabel en veilig kunt wonen. Geen sneeuw binnen, geen storm, geen inbrekers en een aangename temperatuur op een zomerwarme dag. Dat is wat je wilt. Naast de vlakke dichte gevel, met een of meerdere ramen, die je maar al te vaak tegenkomt, zijn er ook bijzondere gevels. In kleur, textuur, vorm, aanpasbaarheid, begroeiing en ga zo maar door. Vooral bij kleine woningen wordt er flink geëxperimenteerd. Blogger Marcel van Mierlo laat je inspireren door een serie van geweldige gevels.
Bron: www.iwi.design – Fotocredits JAG studio; luchtfoto’s Joel Heim